Κόσμος

Νέα έκκληση Μπλίνκεν σε  Ιράν και Ισραήλ να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση»

Ο αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν απαίτησε χθες Τρίτη —για πρώτη φορά δημόσια— από το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση» που θα οδηγούσε σε ευρύτερη ένοπλη σύρραξη στην Εγγύς Ανατολή.

«Δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία κλιμάκωση από οποιονδήποτε που θα οδηγούσε σε ένοπλη σύρραξη. Διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, από κοινού με συμμάχους και εταίρους μας», για να αποφευχθεί αυτό και «διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ», επέμεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τους ομολόγους τους της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ και Ρίτσαρντ Μαρλς αντιστοίχως.

«Η δέσμευσή μας» στην ασφάλεια του Ισραήλ «είναι ακλόνητη», «θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το Ισραήλ έναντι επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων ή των υποστηρικτών τους, όπως θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα στρατεύματά μας», συνέχισε ο κ. Μπλίνκεν, αναφερόμενος προφανώς στο Ιράν και τον «άξονα της αντίστασης», χαλαρή συμμαχία οργανώσεων προσκείμενων στην Τεχεράνη στην περιοχή, όπως ιδίως η λιβανική Χεζμπολά.

Η ένταση κλιμακώθηκε κατακόρυφα αφού το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολά κατηγόρησαν το Ισραήλ πως δολοφόνησε τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πρώην ηγέτη του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη, κι ορκίστηκαν να εκδικηθούν.

Χθες ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε εκ νέου πως θα υπάρξει ανταπόδοση εναντίον του Ισραήλ, «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες», μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα του λιβανικού κινήματος, το βράδυ της προηγουμένης, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες πως ο επικεφαλής της στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία Σινουάρ, από τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα για το Ισραήλ, αναλαμβάνει την ηγεσία του κινήματος.

«Ο κ. Σινουάρ ήταν και παραμένει βασικός παράγοντας που καλείται να αποφασίσει όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακο, δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν, ενώ η Ουάσιγκτον ασκεί εδώ και μήνες πίεση στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago