Κόσμος

Η CIA προβλέπει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την ερχόμενη Τετάρτη

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εξέδωσαν την πιο επείγουσα προειδοποίηση προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για μια επικείμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Για «παραπληροφόρηση» κάνει λόγο η Μόσχα

Τόσο η αμερικανική μυστική υπηρεσία CIA όσο και ο αμερικανικός στρατός ενημέρωσαν κυβερνήσεις χωρών του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της Παρασκευής ότι, βάσει νέων πληροφοριών, υπήρχαν φόβοι ότι μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη από την επόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες και στρατιωτικούς αξιωματούχους, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν πολλές λεπτομέρειες. Περιγράφουν συγκεκριμένες διαδρομές για τη ρωσική εισβολή, καθώς και ποια καθήκοντα επρόκειτο να αναλάβουν μεμονωμένες ρωσικές μονάδες. Ως πιθανή ημερομηνία έναρξης της εισβολής δόθηκε η 16η Φεβρουαρίου. Σε ποιες πληροφορίες βασίζεται η αιχμηρή προειδοποίηση των ΗΠΑ δεν ήταν αρχικά σαφές.

Ωστόσο, δυτικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι οι πληροφορίες των ΗΠΑ ήταν πολύ λεπτομερείς και υποστηρίζονταν από πολλές πηγές. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλους διπλωμάτες είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί εάν επίκειται επίθεση. Μια χρονική στιγμή γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου είχε ανακοινωθεί εδώ και κάποιες εβδομάδες ως πιθανή. Ωστόσο, αναλυτές πιστεύουν επίσης ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να διέδωσαν σκόπιμα τις πληροφορίες για να «κάψουν» τα ρωσικά σχέδια επίθεσης.

Δυτικοί στρατιωτικοί και διπλωμάτες δήλωσαν το βράδυ ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προφανώς είχαν υποκλέψει ενδείξεις ότι η ρωσική ηγεσία έχει προετοιμάσει τον στρατό για την επόμενη Τετάρτη. Δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή εάν υπάρχει ήδη οριστική απόφαση από τη Μόσχα.

Στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν, αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις αναφορές. Μια επίθεση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ακόμη και πριν από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, υποστήριξε αλλά στη συνέχεια διευκρίνισε: «Δεν λέμε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν έχει πάρει οριστική απόφαση.»

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Αυστραλία, προειδοποίησε για πιθανή επίθεση πριν από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα στις 20 Φεβρουαρίου.

Το προηγούμενο βράδυ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε καλέσει όλους τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, συνάντησε τους σημαντικότερους συμβούλους ασφαλείας του στην αίθουσα κρίσεων στον Λευκό Οίκο αργά το απόγευμα της Πέμπτης για μια έκτακτη συνάντηση.

Στη συνέχεια, την Παρασκευή τα τηλέφωνα «πήραν φωτιά». Προφανώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημερώνουν τους συμμάχους μεμονωμένα για τα νέα ευρήματα τους. Αργά το απόγευμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ σε μια εμπιστευτική διάσκεψη. Προσκεκλημένοι ήταν επίσης η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Εκτός από τα νέα ευρήματα, ο Μπάιντεν επεσήμανε επίσης πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί ο διάλογος με τη Ρωσία. Επίσης έγινε λόγος για πιθανό τηλεφώνημα μεταξύ του ίδιου και του Πούτιν. Η γερμανική κυβέρνηση σχολίασε πολύ γενικά το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο ανέφερε ότι ήταν μια «σημαντική ανταλλαγή για την πολύ, πολύ σοβαρή κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία», στην οποία εκφράστηκε η ενότητα των Συμμάχων. Οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι για μια απότομη απάντηση με κυρώσεις, εάν υπάρξει εισβολή. Ζητούμενο πλέον είναι η «αποτροπή ενός πολέμου στην Ευρώπη».

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα ταξιδέψει στην Ουκρανία τη Δευτέρα και θα συναντήσει τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν στη Μόσχα την Τρίτη.

Την ίδια στιγμή μια σειρά δυτικές χώρες καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία για λόγους ασφαλείας.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πάντως το βράδυ της Παρασκευής, ότι οι δυτικές χώρες, με τη βοήθεια μέσων ενημέρωσης, προβαίνουν σε παραπληροφόρηση, διαδίδοντας ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή από τις δικές τους επιθετικές ενέργειες. 

Διαβάστε ακόμα

Στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία: Η ανησυχία των ευρωπαϊκών ΜΜΕ αυξάνεται

Βρετανορωσικός διάλογος κωφαλάλων στη Μόσχα για την κατάσταση στην Ουκρανία

Είναι πάρα πολλά τα λεφτά της ενέργειας – Ποιος νοιάζεται για την Ουκρανία;

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago