Οικονομία

Στο χείλος του γκρεμού οι αγορές – Χάθηκαν 4,5 δισ. στο ΧΑ

Στο χείλος του γκρεμού βρέθηκαν εχθές οι αγορές με τον κίνδυνο ενός καταστροφικού ντόμινο να μεγαλώνει, καθώς μετοχές και δείκτες βυθίστηκαν στα Τάρταρα, ενώ οι πιέσεις εντάθηκαν. Επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων έσπευσαν να ρευστοποιήσουν προκειμένου να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο και να αποφύγουν μεγαλύτερες απώλειες.

Διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, διαχειριστές κεφαλαίων, κυβερνήσεις και τραπεζίτες “ήταν σε αναμμένα κάρβουνα”, βλέποντας κεφαλαιοποιήσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων να εξανεμίζονται μέσα σε λίγες ώρες, ενώ εντάθηκε η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί και των προβλέψεων για την περαιτέρω πορεία των αγορών είναι ότι ο αμερικανικός “δείκτης φόβου” (CBOE Volatility Index -VIX) εκτοξεύθηκε εχθές στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσεράμισυ ετών,  σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 18,5%.

Στα απόνερα της διεθνούς αναταραχής βούλιαξε και το ελληνικό χρηματιστήριο, αντιδρώντας μάλιστα με υπερβολή. Οι βασικοί δείκτες του ΧΑ βυθίστηκαν, καταγράφοντας απώλειες πολλαπλάσιες από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Wall Street.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -7,70% στις 1.320,77 μονάδες και έκλεισε με απώλειες 6,27% στις 1.341,23. Ο τραπεζικός έχανε μέχρι 10,43%(!) και τερμάτισε -7,56%.

Η πτώση εξανέμισε κεφαλαιοποίηση  περίπου 4,5 δισ. ευρώ – τόσο μειώθηκε σήμερα η συνολική αξία των εισηγμένων μετοχών. Μόνο στις τραπεζικές μετοχές χάθηκαν περίπου 1,7 δισ. σε χρηματιστηριακή αξία.

Η μεγάλη χθεσινή “βουτιά” επιδεινώνει το ψυχολογικό κλίμα στις αγορές και ίσως οδηγήσει σε υπερβολές. Αναλυτές θεωρούν πάντως πολύ πιθανή μία – πρόσκαιρη ενδεχομένως- ανοδική αντίδραση. Επισημαίνουν όμως ότι η αντίδραση αυτή δεν θα απομακρύνει τον κίνδυνο περαιτέρω διόρθωσης.

 Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης διέσπασε καθοδικά διαδοχικές στηρίξεις, κλείνοντας κοντά στα χαμηλά του τρέχοντος έτους. Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου μία τεχνική αντίδραση – και πολλοί βραχυχρόνιοι παίκτες θα σπεύσουν να την προεξοφλήσουν, δίνοντας ώθηση στην αγορά.

Για τους επενδυτές όμως δεν έχει τόση σημασία η αντίδραση, όσο η πορεία της αγοράς σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν η τωρινή αναταραχή και η πτώση αποτελούν ένα πρόσκαιρο “μπουρίνι” , ή είναι τα πρώτα “επεισόδια” μιας μακράς πορείας διόρθωσης.

πηγή: sofokleousin.gr

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago