Κόσμος

Νικητής των εκλογών στη Χιμάρα ο υποψήφιος του Ράμα – Πρότεινε στον υποψήφιο της Ομόνοιας θέση αντιδημάρχου

Ο Βαγγέλης Τάβος, υποψήφιος με το σοσιαλιστικό κόμμα του Έντι Ράμα, είναι ο νικητής των χθεσινών επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στη Χιμάρα, καθώς στο 100% των εκλογικών τμημάτων ο κ. Τάβος συγκέντρωσε ποσοστό 58,62% με 4.858 ψήφους, ενώ ο Πέτρος Γκικουρίας, ο οποίος υποστηριζόταν από τον συνδυασμό του Φρέντη Μπελέρη, συγκέντρωσε το 41,38% και 3.400 ψήφους.

Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές ήταν η μεγαλύτερη από το 2015, όταν έγινε η διοικητική διαίρεση της περιοχής.

Οι εκλογές σημαδεύτηκαν, ωστόσο, από καταγγελίες της Ομόνοιας για απόπειρες αλλοίωσης του αποτελέσματος. Εκπρόσωποι της μάλιστα, όπως και εκπρόσωποι του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εστίασαν ιδιαίτερα στην μεταδημότευση στο δήμο Χιμάρας περίπου 320 ψηφοφόρων.

Επέκριναν επίσης ιδιαίτερα, την «αιφνιδιαστική», όπως την χαρακτηρίζουν απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να εμποδίσει σε ψηφοφόρους, των οποίων η αστυνομική ταυτότητα έληξε, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το θέμα αυτό, το οποίο αφορούσε περίπου 6.000 ψηφοφόρους, στην πλειονότητά τους βορειοηπειρώτες και αλβανούς υπηκόους που ζουν στην Ελλάδα, φαίνεται ότι διευθετήθηκε μερικώς, μετά την παρέμβαση και του μέλους της Ρυθμιστικής Επιτροπής. Η κ. Χέλγκα Βουκάι ζήτησε λίγο μετά τις καταγγελίες από την Κεντρική εκλογική Επιτροπή να τους επιτρέψει να ασκήσουν το αδιαπραγμάτευτο και συνταγματικά  κατοχυρωμένο δικαίωμά τους.

Αμέσως μετά την νίκη του υποψηφίου του κόμματος του Έντι Ράμα, στελέχη της Ομόνοιας σχολίασαν ότι «η τρομοκρατία κέρδισε για άλλη μια φορά», ενώ ο Φρέντη Μπελέρης κατάγγειλε τον Αλβανό πρωθυπουργό για χειραγώγηση εκλογικών αποτελεσμάτων, εστιάζοντας στο θέμα των ταυτοτήτων.

Σε δήλωσή του ο Βαγγέλης Τάβος ευχαρίστησε τον Ράμα για τη στήριξή του, ενώ απηύθυνε πρόσκληση στον Πέτρο Γκικουρία να αναλάβει αντιδήμαρχος στη νέα δημοτική αρχή. Μένει να δούμε αν ο  κ. Γκικουρία θα αποδεχθεί τη θέση, κάτι που εκτιμάται ότι είναι απίθανο.

Την ίδια ώρα πάντως, πολλοί ομογενείς  της περιοχής της Χιμάρας εκφράζουν φόβους για τις περιουσίες τους, καθώς όλα δείχνουν ότι ο Έντι Ράμα θα προχωρήσει στην υλοποίηση του μεγαλεπίβολου σχεδίου του για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ένα σχέδιο στο οποίο αντιτάχθηκε ο Φρέντυ Μπελέρης, καθώς προέβλεπε δήμευση περιουσιακών στοιχείων ομογενών.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago