Κόσμος

Θα μπορέσει να φτάσει στις Βρυξέλλες το «Ευρωπαϊκό Κονβόι Ελευθερίας»;

Η ιδέα που διακίνησαν «αρνητές» του κορωνοϊού και του εμβολίου είχε καναδέζικο χρώμα. Την ερχόμενη Δευτέρα ήθελαν να δημιουργήσουν ένα κονβόι από 100.000 φορτηγά στις Βρυξέλλες κατά τα πρότυπα του «κονβόι ελευθερίας», το οποίο και κατάφερε να παραλύσει την Οτάβα και άλλες πόλεις του Καναδά επί δύο περίπου εβδομάδες. Αρχικά ήθελαν να το κάνουν στις 7 Φεβρουαρίου, αλλά τελικά προτίμησαν την μετάθεση κατά μια εβδομάδα για να εξασφαλίσουν μαζικότερη συμμετοχή των συναδέλφων, διαμαρτυρόμενοι για τους «τυραννικούς νόμους» και την καταπάτηση των ελευθεριών τους.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από το Βέλγιο, αλλά βρέθηκαν πολλοί πρόθυμοι και στη Γαλλία και στη Γερμανία και στην Ολλανδία για να διακινήσουν το «κάλεσμα» μέσω των κοινωνικών δικτύων, κυρίως μέσω του «telegram», το οποίο είναι εξαιρετικά διαδεδομένο σε αυτούς τους κύκλους.

Στο μεταξύ τόσο οι βελγικές όσο και οι γαλλικές αρχές έχουν πάρει τα μέτρα τους. Στο Παρίσι έχουν απαγορεύσει τέτοιου είδους «προσυγκεντρώσεις» μεταξύ 11 και 14 του μήνα απειλώντας με βαριά χρηματικά πρόστιμα, όσους οδηγούς φορτηγών επιχειρήσουν να εισέλθουν στο κέντρο της πόλης, πολύ περισσότερο να μπλοκάρουν κεντρικούς δρόμους. Είναι πιθανό πάντως το «μέτωπο» της κινητοποίησης που είχε ξεκινήσει από το απόγευμα της Παρασκευής να μεταφερθεί σε κάποιους σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους.

Εξαιρετικά αυστηρές είναι και οι προειδοποιήσεις για όσους επιχειρήσουν να μπουν στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να πιαστούν στον ύπνο όπως συνέβη με τις καναδικές αρχές, ίσως και γιατί ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό υποτόιμησε το ζήτημα. Αλλωστε βρισκόταν σε καραντίνα, αφού είχε μολυνθεί με κορωνοϊό.

Πάντως όπως φάνηκε από τις προετοιμασίες δεν είναι τόσο οι ίδιοι οι φορτηγατζήδες στην Ευρώπη, που επιμένουν να προβούν σε αυτή την κινητοποίηση, αλλά ομάδες διαφορετικής προέλευσης, που αντιτίθενται σε περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, όπως η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για συγκεκριμένους επαγγελματίες ή το εμβολιαστικό πάσο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν κάποιοι που προσπαθούν να αναβιώσουν το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, αλλά και διάφορες ακροδεξιές οργανώσεις, που είδαν την πανδημία ως ευκαιρία για να κατακτήσουν τους δρόμους, επικαλούμενοι «αντισυστημισμό». Το παράδειγμα του Καναδά ήταν χαρακτηριστικό αφού ανάμεσα στους υποστηρικτές της διαμαρτυρίας ηθικά και οικονομικά, ήταν και πολλοί ακροδεξιοί πολιτικοί από τις ΗΠΑ, με πρώτο και… διασημότερο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Απαγορεύσεις μηχανοκίνητων συγκεντρώσεων έχουν ανακοινώσει και άλλες πρωτεύουσες όπως η Βιέννη στην Αυστρία, ενώ στη Γερμανία το κάλεσμα απευθύνθηκε και προς μικροεπιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους οδηγούς μικρότερων οχημάτων, χωρίς πάντως οι αρχές να έχουν ανακοινώσει κάποια απαγορευτικά μέτρα. Οι εξελίξεις στη Γαλλία αυτό το τριήμερο θα είναι σίγουρα ενδεικτικές για το τι μπορεί να συμβεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, την ώρα που στον Καναδά η κατάσταση παραμένει έκρυθμη.

Διαβάστε ακόμα

Στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία: Η ανησυχία των ευρωπαϊκών ΜΜΕ αυξάνεται

O Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε συνολικά 14 νέα πυρηνικά εργοστάσια

Με εμπρηστικές δηλώσεις το Λονδίνο αμφισβητεί τις πυροσβεστικές προσπάθειες του Μακρόν στην Ουκρανία

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago