Η ιδέα που διακίνησαν «αρνητές» του κορωνοϊού και του εμβολίου είχε καναδέζικο χρώμα. Την ερχόμενη Δευτέρα ήθελαν να δημιουργήσουν ένα κονβόι από 100.000 φορτηγά στις Βρυξέλλες κατά τα πρότυπα του «κονβόι ελευθερίας», το οποίο και κατάφερε να παραλύσει την Οτάβα και άλλες πόλεις του Καναδά επί δύο περίπου εβδομάδες. Αρχικά ήθελαν να το κάνουν στις 7 Φεβρουαρίου, αλλά τελικά προτίμησαν την μετάθεση κατά μια εβδομάδα για να εξασφαλίσουν μαζικότερη συμμετοχή των συναδέλφων, διαμαρτυρόμενοι για τους «τυραννικούς νόμους» και την καταπάτηση των ελευθεριών τους.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε από το Βέλγιο, αλλά βρέθηκαν πολλοί πρόθυμοι και στη Γαλλία και στη Γερμανία και στην Ολλανδία για να διακινήσουν το «κάλεσμα» μέσω των κοινωνικών δικτύων, κυρίως μέσω του «telegram», το οποίο είναι εξαιρετικά διαδεδομένο σε αυτούς τους κύκλους.
Στο μεταξύ τόσο οι βελγικές όσο και οι γαλλικές αρχές έχουν πάρει τα μέτρα τους. Στο Παρίσι έχουν απαγορεύσει τέτοιου είδους «προσυγκεντρώσεις» μεταξύ 11 και 14 του μήνα απειλώντας με βαριά χρηματικά πρόστιμα, όσους οδηγούς φορτηγών επιχειρήσουν να εισέλθουν στο κέντρο της πόλης, πολύ περισσότερο να μπλοκάρουν κεντρικούς δρόμους. Είναι πιθανό πάντως το «μέτωπο» της κινητοποίησης που είχε ξεκινήσει από το απόγευμα της Παρασκευής να μεταφερθεί σε κάποιους σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους.
Εξαιρετικά αυστηρές είναι και οι προειδοποιήσεις για όσους επιχειρήσουν να μπουν στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να πιαστούν στον ύπνο όπως συνέβη με τις καναδικές αρχές, ίσως και γιατί ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό υποτόιμησε το ζήτημα. Αλλωστε βρισκόταν σε καραντίνα, αφού είχε μολυνθεί με κορωνοϊό.
Πάντως όπως φάνηκε από τις προετοιμασίες δεν είναι τόσο οι ίδιοι οι φορτηγατζήδες στην Ευρώπη, που επιμένουν να προβούν σε αυτή την κινητοποίηση, αλλά ομάδες διαφορετικής προέλευσης, που αντιτίθενται σε περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, όπως η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για συγκεκριμένους επαγγελματίες ή το εμβολιαστικό πάσο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν κάποιοι που προσπαθούν να αναβιώσουν το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, αλλά και διάφορες ακροδεξιές οργανώσεις, που είδαν την πανδημία ως ευκαιρία για να κατακτήσουν τους δρόμους, επικαλούμενοι «αντισυστημισμό». Το παράδειγμα του Καναδά ήταν χαρακτηριστικό αφού ανάμεσα στους υποστηρικτές της διαμαρτυρίας ηθικά και οικονομικά, ήταν και πολλοί ακροδεξιοί πολιτικοί από τις ΗΠΑ, με πρώτο και… διασημότερο τον Ντόναλντ Τραμπ.
Απαγορεύσεις μηχανοκίνητων συγκεντρώσεων έχουν ανακοινώσει και άλλες πρωτεύουσες όπως η Βιέννη στην Αυστρία, ενώ στη Γερμανία το κάλεσμα απευθύνθηκε και προς μικροεπιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους οδηγούς μικρότερων οχημάτων, χωρίς πάντως οι αρχές να έχουν ανακοινώσει κάποια απαγορευτικά μέτρα. Οι εξελίξεις στη Γαλλία αυτό το τριήμερο θα είναι σίγουρα ενδεικτικές για το τι μπορεί να συμβεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, την ώρα που στον Καναδά η κατάσταση παραμένει έκρυθμη.
Διαβάστε ακόμα
Στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία: Η ανησυχία των ευρωπαϊκών ΜΜΕ αυξάνεται
O Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε συνολικά 14 νέα πυρηνικά εργοστάσια
Με εμπρηστικές δηλώσεις το Λονδίνο αμφισβητεί τις πυροσβεστικές προσπάθειες του Μακρόν στην Ουκρανία
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…