Επιχειρήσεις

Ψάλτης (Alpha Bank): Αναθεώρηση στόχων – Επικεντρωνόμαστε στην κερδοφορία

Η Alpha Bank επικεντρώνεται στην κερδοφορία και τη μεγιστοποίηση της ικανοποίησης των μετόχων της, με τη διοίκησή της να προαναγγέλλει την προοπτική επαναγοράς μετοχών και διανομής μερίσματος για τις επόμενες χρήσεις. Ο CEO της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, σημείωσε ότι το 35% των κερδών της χρήσης του 2024 έχει προβλεφθεί προς διανομή, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 50% για τις χρήσεις 2025 και 2026.

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, ο κ. Ψάλτης ανέφερε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 437 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Παράλληλα, η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 13,6%, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,33 ευρώ.

Η τράπεζα έχει θέσει νέους υψηλότερους στόχους για το 2024, με τον δείκτη ROTE να αναμένεται να ξεπεράσει το 13,5%, τα συνολικά έσοδα να υπερβαίνουν τα 2,1 δισ. ευρώ, και το κόστος πιστωτικού κινδύνου να διαμορφώνεται κάτω από 70 μ.β. Η Alpha Bank προβλέπει επίσης προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 0,33 ευρώ, αυξημένα κατά 6%.

Η επιτυχία αυτή βασίστηκε στην επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 4%, καθώς και στα υψηλά έσοδα από τις υπηρεσίες Wealth Management. Η τράπεζα παρέμεινε προσηλωμένη στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τα οποία μειώθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 4,7%.

Η Alpha Bank αναμένει να επιτύχει καθαρό δανεισμό ύψους 38 δισ. ευρώ μέσα στο έτος, καθώς πολλά από τα προγραμματισμένα δάνεια θα εκταμιευτούν το τρίτο τρίμηνο του έτους. Επιπλέον, η τράπεζα προχωρά στην αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα επιτόκια, εκτιμώντας ότι το euribor 3μήνου θα διαμορφωθεί το 2024 στο 3,6%.

Σημαντική είναι και η πρόοδος που σημειώθηκε στα επενδυτικά σχέδια, με νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα που διαμορφώθηκαν σε 2,1 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο και 4 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο. Το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε σε 29,8 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Τέλος, η διοίκηση της τράπεζας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των αμοιβαίων κεφαλαίων, τα οποία κατέγραψαν άνοδο 51% σε επίπεδο εξαμήνου. Η τράπεζα διατηρεί την ηγετική της θέση στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων, με μερίδιο αγοράς 25% και εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago