Πολιτική

Βέρτιγκο στο Μαξίμου από τα κυλιόμενα γκάλοπ με τη διαφορά να είναι σε μονοψήφια ποσοστά

Ο προβληματισμός στην κυβέρνηση γύρω από τα εκλογικά σενάρια και το πώς θα διαχειριστεί πιθανό αδιέξοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι τυχαίος. Τα ευρήματα που καταγράφουν οι κυλιόμενες μετρήσεις των τάσεων στην κοινή γνώμη, τις τελευταίες δύο με δυόμισι εβδομάδες είναι απογοητευτικά για το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Και έτσι εξηγείται γιατί αυτά το διάστημα έχουν τροφοδοτηθεί από την ίδια την κυβέρνηση τόσο η εκλογολογία, όσο και τα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου με το αιτιολογικό ότι το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισε η σημερινή πλειοψηφία στη Βουλή, καθιστά πιο δύσκολη την αυτοδυναμία σε σχέση με άλλα, παρόμοια συστήματα του παρελθόντος.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετρήσεις των τελευταίων σχεδόν 20 ημερών, δείχνουν ότι η ΝΔ έχει μεγάλη  φθορά από την περιπέτεια με τον χιονιά στην Αττική και σε όλο το διάστημα από τότε, κυρίως εξαιτίας του κύματος της ακρίβειας, αλλά και με την υπόθεση Λιβανού.

Πηγές, που επιμένουν για την έγκυρη πληροφόρησή τους, τόσο για τα κυλιόμενα γκάλοπ του Μαξίμου, όσο και για τις μετρήσεις που κάνουν στο μεταξύ εταιρίες με άλλους εντολείς (ΜΜΕ κλπ), αναφέρουν ότι η ΝΔ κινείται μετά βίας στην περιοχή του 30% και σε ορισμένες περιπτώσεις αισθητά πιο κάτω πλέον. Η μεγαλύτερη διαρροή της εκλογικής βάσης της ΝΔ γίνεται προς την αποχή και τους «αναποφάσιστους» σε αυτή τη φάση, κάτι που σημαίνει ότι δεν θεωρείται δεδομένη η ανατροπή των συσχετισμών, αλλά σαφώς κλονίζεται σημαντικά η πολιτική υπεροχή του φαινόταν να έχει το κυβερνών κόμμα.

Την ίδια ώρα καταγράφεται μία συγκράτηση και «λελογισμένη», τρόπον τινά, ενίσχυση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η διαφορά να βρίσκεται σαφώς κάτω του ψυχολογικού ορίου του 10% και πάντως «καθαρά» σε μονοψήφια ποσοστά, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις τάσεις, που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα. Επίσης το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο γίνεται υποδοχέας μέρους της δυσαρέσκειας από την κυβερνητική πολιτική, διατηρεί τα υψηλά ποσοστά που καταγράφει εδώ και ένα δίμηνο τουλάχιστον, με το «εκκρεμές» να μην είναι σαφές εάν θα κινηθεί προς την ενίσχυση της δυναμικής του ή θα σταθεροποιηθεί στην περιοχή του 12%-14%.

Διαβάστε επίσης:

Οι εκλογές δεν είναι μια τόσο μακρινή υπόθεση

Τα απρόβλεπτα γεγονότα τρομάζουν την κυβέρνηση που στέλνει αντιφατικά μηνύματα περί εκλογών

Ο πληθωρισμός ανατρέπει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς: Αυξάνει το κόστος δανεισμού και απομακρύνει την αναβάθμιση της οικονομίας

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago