Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου
«Είναι ένας ρεαλιστικός στόχος να αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2023», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την Τετάρτη στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. «Εθνικό στόχο» αποκάλεσε την ίδια μέρα την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας το 2023 και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, σε συνέντευξή του (στο Capital.gr), προβάλλοντας την ανάγκη να μπει η Ελλάδα «στο club των σοβαρών χωρών». Η διακήρυξη αυτή, όμως, αποτελεί κραυγαλέα ομολογία αποτυχίας του κυβερνητικού σχεδίου, της επιχείρησης να γοητευτούν τα επενδυτικά «γεράκια» που παίζουν με τις αγοραπωλησίες κρατικών ομολόγων.
Γιατί είναι ομολογία αποτυχίας; Γιατί το 2023- αν υποθέσουμε ότι δεν θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές– θα ολοκληρώνει την τετραετία της η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας αθετήσει μια από τις εμβληματικές υποσχέσεις της. Την οποία μάλιστα προεξοφλούσε σε κάθε σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθετε από το 2019 μέχρι και το 2021, δηλαδή ακόμη και μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν συζητείτο ο προϋπολογισμός του 2022. Ακόμη και στην πρώτη συνέντευξη στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός , τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την… σχεδόν ερωτική λατρεία των αγορών ομολόγων προς τη νέα κυβέρνηση και τη θεαματική μείωση των αποδόσεων, τόνιζε με αυτοπεποίθηση: «Στόχος μου είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομα η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε να μπορεί να δανείζεται ακόμα πιο χαμηλά».
Από τότε έχουν μεσολαβήσει δέκα αξιολογήσεις του ελληνικού χρέους από τους γνωστούς οίκους – Fitch, Moody’s, S&P, DBRS- , αλλά μόνο δυο αναβαθμίσεις, κι αυτές δυο- τρία σκαλιά μακριά από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα: από την Standard&Poor’s τον Απρίλιο 2021 και από την DBRS τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι άλλοι δυο του «κουαρτέτου» της αξιολόγησης πρόσφεραν είτε παγερή σιωπή (Moody’s) είτε μια αναβάθμιση των «προοπτικών» σε θετικές (Fitch), που δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια υπόσχεση «επανεξέτασης» στο μέλλον. Πότε άραγε; Ο πρωθυπουργός και ο σύμβουλός του ομολόγησαν δεν έχουν πλέον προσδοκία ουσιαστικής αναβάθμισης όλο το 2022, στις επτά αξιολογήσεις που απομένουν από τους τέσσερις οίκους μέχρι και τον επόμενο Οκτώβριο, αρχής γενομένης από τις Moody’s και DBRS στις 18 Μαρτίου.
Αυτό θα ήταν εξέλιξη χωρίς σημασία αν στο μεταξύ δεν συνέβαιναν τα εξής:
Συμπέρασμα: Ο «ρεαλιστικός εθνικός στόχος» των Μητσοτάκη – Πατέλη για την επενδυτική βαθμίδα το 2023, εκτός από ομολογία αποτυχίας, αποδεικνύεται και εξ ορισμού υπονομευμένος από τις εξελίξεις στο πεδίο του πληθωρισμού και της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Αποδεικνύει εξάλλου και θεμελιώδη άγνοια των κανόνων της άγριας αγοράς ομολόγων. Ποιος οίκος αξιολόγησης έχει αναβαθμίσει ποτέ το χρέος χώρας με το ρίσκο της προεκλογικής αβεβαιότητας;
Διαβάστε επίσης:
Ενεργειακή κρίση: Το ουκρανικό βάζει φωτιά στις τιμές του πετρελαίου
ΕΦΚΑ: «Εκσυγχρονισμός»… με επέλαση golden boys με μισθούς ως και 8.000 ευρώ!
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…