Οικονομία

Ενεργειακή κρίση: Το ουκρανικό βάζει φωτιά στις τιμές του πετρελαίου

Η ουκρανική κρίση και η, ανοιχτή πάντα, απειλή ένοπλης σύγκρουσης απογειώνουν τις πετρελαϊκές τιμές και κλιμακώνουν την αγωνία για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Στρατηγικοί αναλυτές βλέπουν πλέον το ράλι στην πετρελαϊκή αγορά να οδηγεί την τιμή του αργού ακόμη και στα 120 δολάρια το βαρέλι σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής στην Ουκρανία, με οξείες πια συνέπειες σε όλο το εύρος της παγκόσμιας οικονομίας.

Κλυδωνισμοί

O βετεράνος αναλυτής Ντέιβιντ Ρος προειδοποίησε, μιλώντας στο CNBC, ότι είναι δεδομένο πως το αργό θα φθάσει στα 120 δολάρια εάν η Ρωσία επιχειρήσει τελικά εισβολή στην Ουκρανία και τόνισε ταυτόχρονα πως σε ένα τέτοιο σενάριο θα υπάρξουν κλυδωνισμοί συνολικά για την παγκόσμια οικονομία.

Η Μόσχα, παρά τη συγκέντρωση 130.000 στρατιωτών και βαρέος εξοπλισμού στην ουκρανική μεθόριο, επιμένει ότι δεν σχεδιάζει στρατιωτική επιχείρηση, οι γεωπολιτικές ισορροπίες ωστόσο παραμένουν σε τεντωμένο σχοινί και την Κυριακή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε πως η εισβολή μπορεί να είναι «θέμα ημερών».

Αναφερόμενος στην αβεβαιότητα για τα επόμενα βήματα της Ρωσίας, ο Ρος μίλησε στο CNBC για «φάντασμα στο δωμάτιο», το οποίο μπορεί, όπως είπε, να πυροδοτήσει αναταράξεις ευρείας κλίμακας στις διεθνείς αγορές.

«Εάν υπάρξει εισβολή στην Ουκρανία, κι εάν η Δύση απαντήσει με κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι οποίες θα περιορίζουν την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων ή θα μπλοκάρουν τις εξαγωγές εμπορευμάτων από τη Μόσχα -είτε πρόκειται για πετρέλαιο, είτε για φυσικό αέριο-, τότε πιστεύω ότι οπωσδήποτε θα δούμε την τιμή του αργού να φθάνει στα 120 δολάρια το βαρέλι» δήλωσε. Χθες, τα futures Απριλίου του αργού είχαν μικρή αποκλιμάκωση και το απόγευμα κινούντο λίγο πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, από την αρχή του χρόνου όμως οι πετρελαϊκές τιμές έχουν κάνει άλμα πάνω από 15%.

Κατά τον Ρος, εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει κάποια «δραματική» κίνηση στην Ουκρανία και ακολουθήσουν δυτικές κυρώσεις, οι συνέπειες θα είναι εκτεταμένες και θα φθάσουν πολύ πέραν της πετρελαϊκής αγοράς – θα έχουν άμεση επίπτωση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως επεσήμανε, ενώ οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας «θα αλλάξουν ριζικά».

Οι προβλέψεις για περαιτέρω εκτίναξη των τιμών του αργού εντείνουν και την ενεργειακή αγωνία στην Ευρώπη, η οποία παραμένει εγκλωβισμένη στον διπλό κλοιό του πετρελαϊκού ιλίγγου και των ελλείψεων φυσικού αερίου. Η κύρια εναλλακτική που διερευνάται για να καλύψει η Ευρώπη τα ενεργειακά της νώτα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι η αύξηση των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από άλλους προμηθευτές και χθες υπήρξε συμφωνία για συνδρομή και της Ιαπωνίας στην κατεύθυνση αυτή.

LNG από την Ιαπωνία

Το Τόκιο ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία θα κατευθύνει αυξημένα φορτία LNG προς την Ευρώπη το επόμενο διάστημα, ανταποκρινόμενη θετικά στο αίτημα των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον.

Όπως δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Βιομηχανίας Κοΐτσι Χαγκιούντα έπειτα από συνάντηση με ευρωπαϊκή και αμερικανική αντιπροσωπεία, τα αυξημένα φορτία LNG θα αρχίσουν να φθάνουν στην Ευρώπη από τον επόμενο μήνα.

Ο ίδιος δεν έδωσε στοιχεία για τις ποσότητες LNG που θα κατευθυνθούν στην Ευρώπη, οι αναλυτές ωστόσο επισημαίνουν ότι η παραγωγή της Ιαπωνίας είναι ούτως ή άλλως χαμηλή και οι ανάγκες της εσωτερικής της αγοράς υψηλές – γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει το ευρωπαϊκό έλλειμμα σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών ροών αερίου.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago