Πολιτική

Γεραπετρίτης: Η θέση μας για το Κυπριακό είναι ομόθυμη, εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου

«Οι ελληνικές θέσεις είναι διατυπωμένες από δεκαετίες είναι πάγιες και δεν έχουν αλλάξει», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

«Εμείς δε διαμορφώνουμε την εξωτερική μας πολιτική, κυρίως τις εθνικές μας θέσεις, επί τη βάση της συγκυρίας», επεσήμανε και τόνισε χαρακτηριστικά: «Η θέση μας είναι ομόθυμη, εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και από το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου και των υπουργών».

Όπως επεσήμανε, στη συζήτηση η οποία μπορεί να γίνεται μεταξύ των δύο ηγετών, «μπορούν ασφαλώς να συζητούνται ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής όπως είναι το Κυπριακό, όμως ουδέποτε υπήρξε η οποιαδήποτε παραχώρηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς».

‘Αλλωστε, όπως υπογράμμισε, οι θέσεις της Ελλάδας δεν είναι μόνο ελληνικές, είναι ευρωπαϊκές και θέσεις που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

«Εξ αυτού, θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία θέση στην οποία μπορούμε να υποστηρίξουμε τα δίκαιά μας, όχι επειδή εκφράζουν το δικό μας συναίσθημα ή εκφράζουν τη δικιά μας πάγια θέση, αλλά επειδή αποτελούν ακριβώς το απόσταγμα του Διεθνούς Δικαίου. Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε».

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι «το Κυπριακό είναι ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ήταν διαχρονικά και θα παραμείνει».

Σημείωσε δε πως «πριν από ένα χρόνο βρισκόμασταν σε μια φάση σχετικής ακινησίας, αδράνειας, όπου το Κυπριακό δεν συζητείτο στα διεθνή φόρα. Είχε περιέλθει σε μία σχετική ύπνωση».

Έκτοτε, ανέφερε υπάρχουν μια σειρά από γεγονότα, τα οποία επαναφέρουν το Κυπριακό στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσοχής και εξήγησε: Στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών πλέον έχει προτεραιοποιηθεί το θέμα του Κυπριακού. Με την προσωπική φροντίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος διόρισε προσωπική απεσταλμένη, η οποία κατέθεσε και την έκθεσή της. Ακόμη, στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου του 2023 περιελήφθη ρητή διάταξη, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα παρακολουθεί το Κυπριακό σε όλα τα στάδια της εξέλιξής του.

«Πλέον αποτελεί μείζονα πολιτική της ΕΕ το θέμα του Κυπριακού. Εξ αυτού του λόγου και επειδή γίνεται μια πολύ συστηματική προσπάθεια για ένα χρόνο, έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό».

Το πρώτο βήμα, ανέφερε, δε θα μπορούσε να είναι άλλο παρά μόνο το βήμα διαλόγου, δηλαδή οι δύο ηγέτες να καθίσουν να συζητήσουν, στο πλαίσιο πάντοτε που προσδιορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Σημείωσε πως η τουρκική πλευρά έχει περιέλθει σε μια πιο ακραία γραμμή, σε μία γραμμή κυριαρχικής ισότητας, που θα σήμαινε πρακτικά τον χωρισμό του νησιού και τόνισε πως το να θέτεις αυτή τη στιγμή κάτι ως προϋπόθεση, το οποίο είναι εκτός πλαισίου ΟΗΕ, είναι μη αποδεκτό.

«Η Τουρκία έχει αναπτύξει τις πάγιες αυτές θέσεις της. Παραμένει όμως το γεγονός ότι χωρίς συζήτηση, χωρίς διαβούλευση, ειρήνη και ευημερία δεν μπορεί να υπάρξει», ανέφερε.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρέχει τις καλές υπηρεσίες, σημείωσε και πρόσθεσε πως το υπουργείο Εξωτερικών έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να επανέλθει το Κυπριακό στην αιχμή του διεθνούς ενδιαφέροντος.

«Η αδράνεια και η ακινησία ποτέ δεν παράγει κίνηση. Αν βρισκόμαστε σε μια διαρκή κινητικότητα μπορεί να έρθει η λύση την οποία όλοι επιδιώκουμε και η οποία είναι η επανένωση του νησιού».

Εκτός από την προτεραιοποίηση της διεθνούς κοινότητας επεσήμανε πως υπάρχει και σχετική βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αυτό μόνο για καλό μπορεί να είναι για το θέμα του Κυπριακού. Από την άλλη, πρόσθεσε, αντιλαμβανόμαστε ότι ουδέποτε θα γινόταν παραχώρηση στα θεμελιώδη.

«Μπορούμε να συζητούμε χωρίς κατ’ ανάγκη να συμφωνούμε. Έχουμε αποδεχθεί ότι υπάρχουν διαφορές ουσίας», είπε εκτιμώντας «ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να μπορέσουμε να συζητήσουμε» πάντα, όπως πρόσθεσε, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

«Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια λογική διαγκωνισμού για το ποιος θα είναι σκληρότερος», σημεώσε ο υπουργός Εξωτερικών. «Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζεται με πάγιες θέσεις που έχουν έρεισμα στο διεθνές δίκαιο. Οι ανέξοδοι βερμπαλισμοί δεν ωφελούν» είπε.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο απόγειο της δύναμής της, στο απόγειο της ισχύος της» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Δεν υπάρχει πιο ανώφελη συζήτηση από αυτή που γίνεται μεταξύ σκληρής και ήπιας πολιτικής, μεταξύ αυτών που είναι διαλλακτικοί και πατριώτες», ανέφερε. «Εκείνο το οποίο οφείλουμε να πράττουμε είναι μια εξωτερική πολιτική ισχύος, να μπορούμε να έχουμε μια ισχυρή θέση όταν συζητούμε».

Σημείωσε πως το Σαββατοκύριακο στην επέτειο της εισβολής, εκφράστηκαν οι πάγιες θέσεις από την τουρκική και την ελληνική πλευρά, αλλά σημείωσε πως στο παρελθόν έχουμε δει πολύ σκληρότερες δηλώσεις από την τουρκική πλευρά.

«Θα συνεχίσουμε με φρόνηση να ασκούμε την εξωτερική πολιτική, θα έχουμε εξωτερική πολιτική αρχών με αρωγό το διεθνές δίκαιο πιστεύουμε ότι οι θέσεις αυτές θα δικαιωθούν», τόνισε.

Υπογράμμισε δε ότι για πρώτη φορά μετά την τραγωδία της Κύπρου, Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στη Λευκωσία στη μαύρη αυτή επέτειο και «πέρα από υψηλό συμβολισμό, είναι και μια μεγάλη διεθνής δήλωση, η οποία γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση σε σύμπνοια με την κυπριακή κυβέρνηση».

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago