Πολιτική

Και στο βάθος κάλπες – Από Κωνσταντίνου και Ελένης όλα ανοικτά

Ο χρόνος των εκλογών είναι πλέον ορατός σε όλους. Το πολύ σε 16 μήνες , αφού τότε κλείνει και επίσημα, η συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.  Οι ρωγμές και η φθορά που έχουν υποστεί, η Κυβέρνηση , αλλά και ο Πρωθυπουργός είναι ορατές. Δημοσκοπικά η Ν.Δ προπορεύεται αισθητά από τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ , ο  οποίος προσπαθεί να βρει στέρεη αντιπολιτευτική πατημασιά και να διευρύνει περαιτέρω το ακροατήριο του.

Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών δεν έχουν φύγει από το τραπέζι, αν και σε όλους τους τόνους ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Πάντως πολλά κυβερνητικά στελέχη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μεταδίδουν πως μετά το καλοκαίρι, με την κυβέρνηση να έχει έστω και για λίγο υπερβεί τα τρία χρόνια, η προσφυγή στις κάλπες δεν θεωρείται πρόωρη.

Όπως χαρακτηριστικά λέγεται σε αρκετά υπουργικά γραφεία, «ήδη στα ημερολόγια έχουν μπει σε κόκκινο κύκλο αρκετές Κυριακές, για πιθανή ημερομηνία εκλογών και ο υπολογισμός συμπεριλαμβάνει και Κυριακές μετά την μεγάλη εορτή Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21 Μαϊου…. ακόμα και αυτή της 22 Μαϊου της επομένης της γιορτής».

Το σενάριο για διπλές εκλογές Μαϊο και Ιούνιο, υπάρχει, αν και δεν είναι το ισχυρότερο για την ώρα. Οι υποστηρικτές του, λένε ότι η προσδοκία του καλοκαιριού και μιας καλής τουριστικής σεζόν που προετοιμάζει η Κυβέρνηση , είναι μια καλή προσδοκία για τον κόσμο συν το γεγονός ότι τον Μαϊο θα προσμετρηθεί και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Επιπλέον λένε οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου περιορίζεται αισθητά το ενδεχόμενο ενός «απροσδόκητου γεγονότος» που θα πλήγωνε πάλι την Κυβέρνηση , όπως π.χ κύμα καύσωνα και μεγάλες πυρκαγιές όπως αυτές του καλοκαιριού κ.α

 Ο Σεπτέμβριος του 2022, είναι κομβικός μήνας για πρόωρες εκλογές, καθώς πολλά σημαίνοντα κυβερνητικά στελέχη, προκρίνουν τον Σεπτέμβριο , μετά τα «μπάνια του λαού» και μια καλή τουριστική σεζόν, ως την πλέον πρόσφορη εποχή για πρόωρες κάλπες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν «έκτακτες καταστάσεις» (π.χ πυρκαγιές κ.α) που θα εκθέσουν και πάλι την Κυβέρνηση. Βεβαίως εδώ μπαίνει και η παραμέτρος , αν η Κυβέρνηση μετά τον Σεπτέμβριο , θα μπορέσει να αντέξει και δεν θα «σέρνεται» με «θολή εικόνα» στις κάλπες όποτε και αν στηθούν μετά τον Σεπτέμβριο».

Υπάρχει και σχεδιασμός για προσφυγή στις κάλπες την Άνοιξη του 2023, λίγους μήνες πριν την λήξη της θητείας της Κυβέρνησης. Όπως λένε πάντως έμπειροι πολιτικές αναλυτές, αυτό είναι ένα σενάριο με πολλά ρίσκα, γιατί οι «αντοχές» της Κυβέρνησης έχουν κλονιστεί και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι αβαρίες ή τι απρόοπτα μπορεί να καταγραφούν έως τότε και αν θα καταφέρει η Κυβέρνηση να ανταπεξέλθει στις όποιες δυσκολίες εμφανιστούν μέχρι τότε.  

Η χώρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει ήδη εισέλθει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο και όλα τα κόμματα ξεδιπλώνουν εκλογικές τακτικές. Η πόλωση είναι ήδη παρούσα και οι υψηλοί πολιτικοί τόνοι είναι απολύτως εμφανείς.

Ο Πρωθυπουργός έχει θέσει ως στόχο την αυτοδυναμία μέσα από διπλές εκλογές, οι πρώτες με την απλή αναλογική και οι δεύτερες με τον νόμο του 2019 που ψήφισε η Ν.Δ. Ωστόσο το 38%  που χρειάζεται ο κ. Μητσοτάκης για αυτοδυναμία φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έχει ανοίξει το θέμα της «προοδευτικής διακυβέρνησης», απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ , αλλά και στους άλλους σχηματισμούς της Αριστεράς, το Κ.Κ.Ε και το ΜέΡΑ 25.

Πρακτικά απέναντι στο 38% που αναζητά το Κυβερνών Κόμμα, αναζητούνται τουλάχιστον 151 βουλευτές από την Αντιπολίτευση (πρωτίστως από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ).

Η εικόνα της Κυβέρνησης έχει ραγίσει τόσο από τους χειρισμούς στην πρόσφατη κακοκαιρία όσο και από τις κυνικές αναφορές στα όσα έλαβαν χώρα στην Ηλεία το 2007. Ήδη η εικόνα της είχε επιβαρυνθεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και τους χειρισμούς της για την αντιμετώπιση της πανδημίας και επιβαρύνεται καθημερινά από την αδυναμία της να διαχειριστεί την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τα κύματα ανατιμήσεων.

Το restart που επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης από το περασμένο καλοκαίρι όχι μόνο δεν έχει γίνει, αλλά οι συνθήκες που διαμορφώνονται φαίνεται να το ακυρώνουν ολοσχερώς. Όλα τα ενδεχόμενα πλέον είναι ανοικτά …και όλοι προετοιμάζονται για κάθε πιθανό σενάριο…

Διαβάστε επίσης:

Ανώμαλη προσγείωση για την κυβέρνηση: ομολογεί ότι δεν μειώνει το ΦΠΑ στα τρόφιμα για να μην «στεναχωρήσει» τις αγορές! 

«Να σφίξουμε ξανά τα ζωνάρια» απαιτεί τώρα ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ

«Δεν αντέχει» άλλο χειμώνα η κυβέρνηση-Εκλογές τον Σεπτέμβριο βλέπει ο Ηλίας Νικολακόπουλος

Μεθοδευμένη απομάκρυνση του προέδρου των επιμελητηρίων καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ |

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago