Οικονομία

Ανώμαλη προσγείωση για την κυβέρνηση: ομολογεί ότι δεν μειώνει το ΦΠΑ στα τρόφιμα για να μην «στεναχωρήσει» τις αγορές!

Η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού τις τελευταίες ημέρες προσγείωσε ανώμαλα την κυβέρνηση, που μερικούς μήνες πριν πανηγύριζε με κάθε ευκαιρία για την αποκλιμάκωσή τους, παρόλο που η τελευταία προήλθε από τη στήριξη που παρείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τις αγορές ελληνικών ομολόγων.

Και ενώ πριν δει τα σπρεντ να παίρνουν την ανηφόρα ήταν διατεθειμένη να εξετάσει και κάποια μείωση (πρόσκαιρη έστω) του ΦΠΑ στα τρόφιμα, πλέον καταβάλει προσπάθεια να σταματήσει τη σχετική κουβέντα και κυρίως να αποτρέψει την πολιτική πίεση που δέχεται από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Για τη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, ούτε σκέψη αρχής βέβαια, ιδίως τώρα που την πρόλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατέθεσε τροπολογία επ’ αυτού.

Αυτό για το οποίο ανησυχούν το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο είναι το μήνυμα που (θεωρούν ότι) μπορεί να στείλει στις αγορές μία μείωση τέτοιων φόρων στις αγορές. Και παρότι πριν λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε υπερηφάνως τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο τις επισημάνσεις ότι αυτή αφορά πρωτίστως τους έχοντες, όσο και τη δημοσιονομική τρύπα που ανοίγεται, τώρα τα κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να επικαλεστούν τη δημοσιονομική σύνεση που οφείλει να επιδείξει η χώρα!

Ενδεικτικό της απώλειας ελέγχου της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η προσπάθεια κατευνασμού των αιτημάτων και της απαίτησης για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, γίνεται αφότου τη σχετική συζήτηση την τροφοδότησε και η ίδια η… κυβέρνηση! Και μάλιστα δια του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος άφηνε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανοιχτό έως το περασμένο Σάββατο!

«Η μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας σε βασικά αγαθά είναι ένα θέμα ανοιχτό και υπό εξέταση… όλα έχουν μετρηθεί» δήλωνε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική εκπομπή.

Πρώτος που ανέλαβε να αποδομήσει ακόμα και τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και να απαντήσει στην αντιπολίτευση, ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος διατύπωσε, μάλλον εσκεμμένα αφελώς, την απορία για το εάν θα περάσουν οι μειώσεις του ΦΠΑ στην τελική τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής.

«Είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα η κίνηση αυτή που θα στερούσε σημαντικό κομμάτι εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μην είχε το αντίστοιχο και ανάλογο αποτύπωμα που θέλει ο κόσμος. Δεν σήμαινε αυτόματα ότι θα πληρώναμε πολύ φτηνότερα τα είδη στα σούπερ μάρκετ ή πολύ φτηνότερα ακόμα και την βενζίνη. Πώς είναι σίγουρο αυτό ότι οι επιχειρήσεις δεν θα κρατήσουν αυτό το όφελος; Δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς αυτό», δήλωσε ο κ. Οικονόμου, ισοπεδώνοντας κάθε λογική και παραδεχόμενος την πλήρη αδυναμία της κυβέρνησης να παρέμβει στο μέτωπο της ακρίβειας.

Ισχυρίστηκε δε ότι κι εάν μειωνόταν ο ΦΠΑ προσωρινά για κάποιους μήνες, μετά θα υπήρχε ο κίνδυνος οι αυξήσεις να είναι πολύ μεγαλύτερες!

Και συμπλήρωσε με μία πρωτάκουστη οικονομική και κοινωνική θεωρία ότι «τέτοια μέτρα να οδηγήσουν την οικονομία σε περιπέτειες και να πληγούν πάλι οι πιο αδύναμοι», χωρίς να διευκρινίσει πώς ακριβώς εννοεί την πορεία των μεγεθών.

Ωστόσο η φράση του ότι με τη λήψη τέτοιων μέτρων «θα δίναμε λάθος σήμα», είναι αυτή που μάλλον κρύβει το μυστικό της κυβερνητικής απραξίας απέναντι στην ακρίβεια, καθώς μαρτυρά το φόβο για την αντίδραση των αγορών.

Ένα φόβο, που ανέλαβε να τον κάνει ακόμα πιο σαφή ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. «Η αξιοπιστία μας είναι κάτι το οποίο διατηρούμε και θα προστατέψουμε σαν κόρη οφθαλμού και θα είναι πολύ σημαντικό να μην πριονίσουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε. Η χώρα αυτή, όπως ξέρουμε, έχει περάσει διάφορες περιπέτειες στο παρελθόν. Δεν πρέπει ποτέ να επιστρέψουμε σε έναν τέτοιο κίνδυνο και δεν θα επιστρέψουμε. Ο στόχος ο οικονομικός για το ‘22 είναι πολύ συγκεκριμένος. Το πρωτογενές έλλειμμα -1,4%. Και θα προσθέσω τώρα και έναν εθνικό στόχο για το ’23, ο οποίος είναι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα. Επενδυτική βαθμίδα σημαίνει προφανώς ξεκλειδώνουμε και τρισεκατομμύρια από αποταμιευτές και από επενδύσεις παγκοσμίως οι οποίες σήμερα δεν μπορούν να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα γιατί δεν είμαστε ακόμα επενδυτική βαθμίδα», δήλωσε ο κ. Πατέλης, υιοθετώντας παράλληλα κι αυτός τη θεωρία Οικονόμου ότι οι μειώσεις στον ΦΠΑ δεν θα φτάσουν στους καταναλωτές. Και για να μην μείνει καμία αμφιβολία για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας και γιατί δεν μειώνει τους φόρους στα βασικά αγαθά, ο κ. Πατέλης τόνισε, αναφερόμενος στις πιέσεις των αγορών και των οίκων αξιολόγησης, ότι «θα πρέπει να μαζευόμαστε»!

Διαβάστε επίσης:

Πανδημία ακρίβειας: Εκτός ελέγχου οι αυξήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια

Στην Ισπανία μπόρεσαν να αυξήσουν και πάλι τον εθνικό κατώτατο μισθό

ΕΚΤ: Αγόρασε ελληνικά ομόλογα €1,9 δισ.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago