Κόσμος

Με εμπρηστικές δηλώσεις το Λονδίνο αμφισβητεί τις πυροσβεστικές προσπάθειες του Μακρόν στην Ουκρανία

Με «διαφορετική γραμμή» από εκείνη του Εμανουέλ Μακρόν ταξιδεύει την Πέμπτη στη Μόσχα η Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, η οποία και θα συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε στον διάλογο μετά την πεντάωρη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα, η Λιζ Τρας, θα επιδιώξει όπως έλεγαν Βρετανοί διπλωμάτες να τονίσει το «σοβαρό κόστος» μιας εισβολής στην Ουκρανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εξ αρχής ακολουθήσει μια πιο σκληρή στάση από τη Γαλλία, κάτι που όπως έγραψαν και οι Financial Times υπογραμμίζει τη δυσκολία διαμόρφωσης κοινής προσέγγισης στην Ευρώπη σχετικά με τον τρόπο «αποτροπής» μιας νέας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε στον διάλογο μετά την πεντάωρη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα, η Λιζ Τρας, θα επιδιώξει όπως έλεγαν Βρετανοί διπλωμάτες να τονίσει το «σοβαρό κόστος» μιας εισβολής στην Ουκρανία. Αυτή τη γραμμή έχει άλλωστε ακολουθήσει από την πρώτη στιγμή το Λονδίνο απέναντι στη Μόσχα.

«Θα μεταφέρουμε ελαφρώς διαφορετικά μηνύματα», είπε ένας Βρετανός διπλωμάτης. «Όλοι πιστεύουμε στην αποτροπή και τον διάλογο. Εμείς όμως θέλουμε απλώς να τονίσουμε λίγο περισσότερο τη γραμμή αποτροπής».

Εμμεση αμφισβήτηση του Μακρόν

Αλλα κυβερνητικά στελέχη στο Λονδίνο εμμέσως αμφέβαλαν για τα μηνύματα που ισχυρίστηκε ότι έλαβε στη Μόσχα τη Δευτέρα ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στο ίδιο «μαχητικό πνεύμα» η Βρετανίδα ΥΠΕΞ τόνισε ότι «η Ρωσία δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία για τη δύναμη της απάντησής μας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι οποιαδήποτε περαιτέρω εισβολή θα συνεπαγόταν σοβαρό κόστος, μεταξύ άλλων μέσω ενός συντονισμένου πακέτου κυρώσεων».

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ασπάστηκε από την πρώτη στιγμή την πιο δυσοίωνη εκτίμηση των ΗΠΑ ότι η συγκέντρωση περισσότερων από 100.000 ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας θα μπορούσε να είναι το προοίμιο για μια άλλη εισβολή. Σε άρθροτου στην εφημερίδα «The Times» την Τρίτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν θα πτοηθεί» για την Ουκρανία και ότι σκέφτεται να στείλει τζετ της RAF Typhoon και πολεμικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού στην Ανατολική Ευρώπη σε περίπτωση περαιτέρω ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τη στιγμή, που ο Μακρόν αναζητά πυροσβεστήρα οι Βρετανοί σε συνεννόηση με τη διοίκηση Μπάιντεν ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Νέα τετραμερής την Πέμπτη στο Βερολίνο

Μιλώντας στο Κίεβο την Τρίτη, ο Μακρόν τόνισε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Ρώσο Πρόεδρο ότι δεν θα υπάρξει «επιδείνωση ή κλιμάκωση» της κρίσης. Εδειξε να ποντάρει πολλά στις διαπραγματεύσεις στο «σχήμα της Νορμανδίας» που επαναλαμβάνονται την Πέμπτη στο Βερολίνο – στις οποίες συμμετέχουν Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία και Γερμανία – για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας Ντονμπάς.

Αν και Παρίσι και Λονδίνο μιλούν διαφορετικά, Βρετανοί αξιωματούχοι επέμειναν και την Τετάρτη ότι Τζόνσον και Μακρόν είχαν μια παραγωγική τηλεφωνική συνομιλία το Σαββατοκύριακο, για να συζητήσουν την κρίση, καθώς και οι δύο χώρες επιθυμούν να δουν «αποκλιμάκωση».

Αλλά τη Δευτέρα, ο Αντρέι Κελίν, πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγόρησε την Τρας ότι διαδίδει «ξεκάθαρα ψέματα», σχετικά με τα υποτιθέμενα σχέδια της Ρωσίας να επιτεθεί στην Ουκρανία. Και προειδοποίησε ότι αν η Βρετανίδα ταξιδέψει με τέτοια επιχειρήματα στη Μόσχα, τότε η συνάντηση με τον Λαβρόφ θα είναι πολύ σύντομη.

Η επίσκεψη της Τρας είναι η πρώτη ενός/μιας ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου στη Ρωσία εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας πρόκειται επίσης να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα την Παρασκευή. Η επίσκεψη είναι μέρος της διπλωματικής προσπάθειας ευρωπαϊκών χωρών για αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο ίδιος ο Τζόνσον θα ταξιδέψει και στην Πολωνία για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες. Το ερώτημα είναι αν η βρετανική πλευρά μπορεί να απαγκιστρωθεί από την σκληρή γραμμή της Ουάσιγκτον απέναντι στη Μόσχα, αν δηλαδή αυτές οι επισκέψεις θα λειτουργήσουν πυροσβεστικά όπως ελπίζουν Γαλλία και Γερμανία ή εμπρηστικά, δυσκολεύοντας την συνέχιση του διαλόγου Ευρώπης Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμα

Ουκρανία: Μόνο η Ντόρα και η «Εστία» πήραν είδηση;

Είναι πάρα πολλά τα λεφτά της ενέργειας – Ποιος νοιάζεται για την Ουκρανία;

Διπλωματικές υπερωρίες για την Ουκρανία για να αποφευχθεί το «μπαμ»

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago