Ο νέος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γιόακιμ Νάγκελ έριξε αυτές τις μέρες τις πρώτες προειδοποιητικές βολές, υποστηρίζοντας ότι είναι καιρός η Ευρώπη να σφίξει το χρηματοπιστωτικό της ζωνάρι τερματίζοντας την περίοδο παροχής νομισματικών και δημοσιονομικών κινήτρων, που βοήθησαν τις οικονομίες να ανακάμψουν γρήγορα από την πανδημία.
Ο Γιόακιμ Νάγκελ, ο οποίος διαδέχτηκε στη θέση του προέδρου της Bundesbank τον Γενς Βάιντμαν από τις αρχές του χρόνου, έκανε λόγο για μια «ομαλοποίηση» της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης ως απάντηση στον πληθωρισμό ρεκόρ και είπε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ πρέπει να είναι «αυστηρότεροι» για να αποτρέπουν τις χώρες από τον πειρασμό να τους αγνοήσουν.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Die Zeit» ο κορυφαίος Γερμανός τραπεζίτης, υποστήριξε ότι καθώς οι περιορισμοί λόγω πανδημίας αρχίζουν να χαλαρώνουν και οι οικονομίες να ανακάμπτουν θα πρέπει σταδιακά «η νομισματική πολιτική να γίνει λιγότερο επεκτατική»
Οι δηλώσεις αυτές δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη αφού είναι γνωστές οι θέσεις του ιδίου αλλά κυρίως η προσήλωση της Bundesbank σε μια πολιτική καταπολέμησης του πληθωρισμού.
Η γερμανική κεντρική τράπεζα έβλεπε πάντα με καχυποψία τις «αντισυμβατικές πολιτικές», όπως τα αρνητικά επιτόκια και την αγορά ομολόγων. Ο Νάγκελ υπολογίζει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός και φέτος, περίπου στο 4% στη Γερμανία και ανακοίνωσε ότι αν η κατάσταση δεν αλλάξει σύντομα, θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά την διάρκεια της συνεδρίασής της στις 10 Μαρτίου να αναστρέψει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της.
«Το πρώτο βήμα θα είναι να τερματιστούν οι καθαρές αγορές ομολόγων εντός του 2022», όπως είπε. «Τότε τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν φέτος». Παρεμβαίνοντας ουσιαστικά και στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας προέτρεψε ακόμα τις Βρυξέλλες να αυστηροποιήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, ώστε να είναι πιο δύσκολο για τα κράτη μέλη να τους «παρακάμψουν», όπως έκαναν πολλές χώρες στο παρελθόν, ακόμη και η Γερμανία.
Εμμεση κριτική στη Λαγκάρντ
«Ό,τι ισχύει για τη νομισματική πολιτική ισχύει και για τη δημοσιονομική πολιτική: πολλά πρέπει να αλλάξουν μετά την πανδημία», είπε ο Νάγκελ. «Όταν αφήσουμε πίσω μας την κρίση, θα είναι καιρός να μειώσουμε τους υψηλούς δείκτες δημόσιου χρέους και έτσι να δημιουργήσουμε ξανά αποθέματα ασφαλείας». «Θα πρέπει να σκεφτούμε για σαφέστερους, απλούστερους και αυστηρότερους κανόνες», είπε. «Οι κανόνες θα πρέπει να διασφαλίζουν καλύτερα τη μείωση των υψηλών αναλογιών δημόσιου χρέους».
Τα σχόλιά αυτά έρχονται σε απευθείας σύγκρουση με τις πρόσφατες τοποθετήσεις των ηγετών της Γαλλίας και της Ιταλίας να ανανεώσουν τους κανόνες για να επιτρέψουν υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις, δίνοντας μια πρόγευση για τις μάχες που αναμένονται το επόμενο διάστημα για το ζήτημα.
Την περασμένη εβδομάδα, σε συνεννόηση με αρκετούς από τους ομολόγους του μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ο Νάγκελ είχε ζητήσει πιο άμεση δράση της Κεντρικής Τράπεζας από ό,τι είχε ανακοινωθεί επίσημα μετά τη συνάντηση υπό την κα Λαγκάρντ.
Ο Νάγκελ είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση του υψηλού πληθωρισμού, της πτώσης της ανεργίας και της αναζωπύρωσης της ζήτησης είναι ένα «πρότυπο εγχειριδίου» για το πότε πρέπει να ενεργήσει μια κεντρική τράπεζα. «Δεν πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός ότι παρέχουμε στις αγορές άφθονη, ακόμη και υπεραφθονία, ρευστότητας όλα αυτά τα χρόνια, επειδή ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Προειδοποίησε τέλος ότι η διστακτικότητα να ενεργήσει τώρα θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΚΤ να λάβει πιο δραστικά μέτρα αργότερα, κάτι που θα ήταν πιο επικίνδυνο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την οικονομία, προσθέτοντας: «Κατά την εκτίμησή μου, το οικονομικό κόστος είναι σημαντικά υψηλότερο εάν ενεργήσουμε πολύ αργά. Για αυτό και πρέπει να ενεργούμε νωρίς».
Διαβάστε ακόμα
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπέρ μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας
20 χρόνια ευρώ: Αποτίμηση για το παρελθόν και προοπτικές για το μέλλον
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…