Παρεμβάσεις για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ετοιμάζει η κυβέρνηση, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται αύριο. Ένα πλαίσιο αναμένεται να δώσει απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον Σκάι.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, συζητήθηκε εκτενώς η άνοδος των τιμών της χονδρικής αγοράς ρεύματος για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της τρέχουσας κατάστασης, αναλύοντας τους παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση των τιμών και εξετάζοντας πιθανά μέτρα για την ανακούφιση των καταναλωτών.
Αύριο Τετάρτη 17 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των τιμών του ρεύματος.
Ειδικότερα, προκειμένου να περιοριστούν οι υψηλές προσφορές, το υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζει μηχανισμό με πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών, αντίστοιχο με αυτόν που λειτουργούσε στην ενεργειακή κρίση του 2022.
Ο κόφτης των «υπερεσόδων», όπως λέγεται, αναμένεται να βασιστεί σε μια μεθοδολογία που θα καθορίζει το κόστος μαζί με ένα εύλογο κέρδος (για παράδειγμα 10%) περίπου όπως γινόταν με το μηχανισμό που λειτουργούσε στην ενεργειακή κρίση του 2022. Τα έσοδα που θα υπερβαίνουν το πλαφόν αναμένεται να χτίσουν έναν νέο «κουμπάρα», ο οποίος θα μπορούσε να… σπάσει για να δώσει επιδοτήσεις σε λογαριασμούς ενέργειας, αν το ράλι της χονδρικής βάλει «φωτιά» και στα τιμολόγια λιανικής.
Το θέμα αποκτά τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και το υπουργείο πρόκειται να ζητήσει άμεσα έγκριση από την Κομισιόν, καθώς μια τέτοιας τάξεως παρέμβαση στην αγορά ενέργειας απαιτεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η μέση τιμή για σήμερα, Τρίτη 16 Ιουλίου να διαμορφώνεται στα 176,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα και την μέση τιμή του Ιουλίου να έχει ήδη φτάσει στα 132 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 98,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούνιο (αύξηση 33,5%).
Αν η ανοδική πορεία συνεχιστεί, η τιμή του πράσινου τιμολογίου (αλλά και των κίτρινων κυμαινόμενων τιμολογίων) – που θα ανακοινωθεί 1η Αυγούστου θα είναι υψηλότερη από τα τιμολόγια του Ιουνίου και πάντως πάνω από το «φράγμα» των 15 λεπτών/κιλοβατώρα, δηλαδή το όριο της τιμής που είχε ως «πήχη» η κυβέρνηση για να διαμορφώνει το ύψος των κρατικών επιδοτήσεων ανά μήνα το 2023. Και κάπως έτσι θα ανοίξει και πάλι αναπόφευκτα η κουβέντα για νέο γύρο κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος.
Το ράλι τιμών στη χονδρεμπορική αγορά σημειώνεται λόγω της μεγάλης ζήτησης ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και του ελλείμματος ενέργειας στα Βαλκάνια.
Οι τιμές το βράδυ, την ώρα που μπαίνουν οι μονάδες φυσικού αερίου στο σύστημα, εμφανίζουν αιχμές με ανώτατες τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας ακόμη και στα 500-700 ευρώ/MW. Οι τιμές αυτές παρουσιάζονται τις βραδινές ώρες, όταν η ζήτηση ενέργειας είναι υψηλή και μόνο οι μονάδες φυσικού αερίου μπορούν να δώσουν ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…