Παίζουν την κολοκυθιά και με τον εκλογικό νόμο καθώς στα συνεχώς επανερχόμενα σενάρια και πληροφορίες ότι υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του νόμου που η ίδια η Ν.Δ ψήφισε το 2019,δεν υπάρχει σαφής και κατηγορηματική διάψευση από την Κυβέρνηση, ενώ το όλο θέμα προκαλεί και «αναταραχές» στο εσωτερικό του Κυβερνώντος Κόμματος.
Πρακτικά υπάρχει μια μεγάλη ομάδα στελεχών (υπουργών, βουλευτών κ.α) που επιμένουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείσει το Μαξίμου το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, καθώς εκτιμούν πως η αυτοδυναμία με 37-38% υπό προϋποθέσεις, που προβλέπεται στο νόμο που ψήφισε η ΝΔ , είναι «άπιαστο όνειρο». Θεωρούν και επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης, ανεξαρτήτως κόστους, πρέπει να πάει σε άλλο εκλογικό νόμο με μεγαλύτερο μπόνους ευρώ για το πρώτο κόμμα, ώστε να μπορεί να «κλειδώσει» αυτοδυναμία ακόμα και με 35% .
Από την άλλη , μια εξ΄ίσου αριθμητικά ισχυρή ομάδα στελεχών, επιμένει πως «θα είναι καθαρή ομολογία ήττας» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ , οποιαδήποτε αλλαγή του νόμου που το ίδιο το Κυβερνών Κόμμα , έφερε στη Βουλή και ψήφισε στην αρχή της θητείας της Κυβέρνησης.
Η αντιπαράθεση μεταξύ τους είναι έντονη και δημιουργεί σοβαρές πολιτικές παρενέργειες ακόμα και στη λειτουργία της Κυβέρνησης . Παράλληλα αυτή η διαμάχη «θολώνει» και το εκλογικό στίγμα του κόμματος , καθώς σχεδόν σε καθημερινή βάση , υπάρχει ένα «κομφούζιο» εκλογικών σεναρίων.
Το σημαντικό θέμα , έτσι όπως εκφράζεται και από τις ανοικτές κόντρες πλέον των δύο ομάδων , είναι οι συνέπειες στο κόσμο και στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων από το εάν υπάρξει ή όχι νέος εκλογικός νόμος από την Ν.Δ
Αν μείνει ο νόμος που ψηφίστηκε το 2019 , σε συνδυασμό και με την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ (που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να «κάψει»), τότε δημιουργείται και στη κοινωνία μια κουλτούρα συνεργασιών και μη μονοκομματικών κυβερνήσεων , οπότε η πολυπόθητη αυτοδυναμία φεύγει από το πρώτο πλάνο.
Αν τελικά αλλάξει ο νόμος του 2019 , τότε θα χρειαστεί μετά την απλή αναλογική , να γίνει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με τον νόμο του 2019 (μιας και είναι αδύνατον να βρεθούν στη παρούσα βουλή 200 βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ νέου εκλογικού νόμου και άρα ο όποιος νέος νόμος θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές από αυτές που θα γίνουν με τον νόμο του 2019) , οπότε θα υπάρξει και τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Οπότε θα υπάρξει παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας τουλάχιστον για 4 μήνες . Η εξέλιξη αυτή, για όσους στηρίζουν την άποψη να μην αλλάξει ο εκλογικός νόμος, πέραν της παράτασης της πολιτικής αστάθειας, θα είναι καταστροφική για την οικονομία η οποία δοκιμάζεται ήδη και αναμένεται οι Ευρωπαίοι να είναι πολύ πιο αυστηροί στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων.
Το Μαξίμου, όπως φαίνεται, δεν επιθυμεί να κλείσει «εδώ και τώρα» και με κατηγορηματικό τρόπο το όλο θέμα . Φαίνεται ότι ακόμα σταθμίζει τα δεδομένα και τις εξελίξεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στις πρόσφατες δηλώσεις του δεν διέψευσε κατηγορηματικά , ότι η Κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τον εκλογικό Νόμο του 2019 που η ίδια ψήφισε.
Όμως σύμφωνα με έμπειρους πολιτικούς παρατηρητές, ήδη η Κυβέρνηση, κλονίζεται και από αυτή την διχογνωμία και την αβεβαιότητα που εκπέμπει σε αυτό το κρίσιμο θέμα. Όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι «ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος, φαίνεται ότι δεν εκπέμπει αυτοπεποίθηση ότι θα κερδίσει και μάλιστα με αυτοδυναμία και αυτό ως ψυχολογία περνάει όχι μόνο στο Κυβερνών Κόμμα, αλλά και στους ψηφοφόρους».
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…