Απόψεις

«Χτύπημα» και προς τους Καραμανλικούς η διαγραφή Δούκα από το Μαξίμου

Άμεσα αντέδρασε ο πρωθυπουργός στη νέα καυτή πατάτα που του έπεσε στα χέρια. Αποπομπή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και διαγραφή ενός πάλαι πότε κορυφαίου στελέχους της Ν.Δ. που λίγο πριν τη σύνταξη βρέθηκε στον δημαρχιακό θώκο μιας επαρχιακής πόλης.

Από κοντά και μια ανακοίνωση περί «ιστορικών αναληθειών» για τα περί τσαντών και τριχίλιαρων στην Ηλεία μιας και τέτοιες πρακτικές «δεν συνάδουν με τις αρχές του κόμματος της Ν.Δ.».

Η αλήθεια είναι πως όσες ανακοινώσεις και να εκδώσει η Ν.Δ. το πάρτυ που έγινε στην Ηλεία εκείνη την περίοδο είναι γνωστό. Ακόμα και απ’ τον… Έβρο είχαν έρθει προκειμένου να εισπράξουν το 3χίλιαρο που έδινε τότε η κυβέρνηση Καραμανλή σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη λαϊκή οργή. Και το κατάφερε, όπως ακριβώς ομολόγησε κυνικά ο κ. Δούκας. Για το Ταμείο Μολυβιάτη τι να πει κανείς. Να θυμηθούμε ότι με χρήματα απ’ αυτό έγιναν κολυμβητήρια στη Ρόδο; Ότι χρηματοδότησε έργα…. ανάπτυξης στη Λαμία και στην Εύβοια; Όλα αυτά έχουν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια με ρεπορτάζ και ντοκουμέντα, αν και ακόμα περιμένουμε εκείνο το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων Μπρη και Αθανασίου για το που πήγαν τα χαμένα λεφτά του Ταμείου που ανέρχονται σε τουλάχιστον 28 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ενδιαφέρον προκαλεί και άλλη μια πτυχή της υπόθεσης Δούκα. Το γεγονός ότι αμέσως μετά τη διαγραφή του πολλοί φιλοκυβερνητικοί ιστότοποι υπενθύμισαν την εμπλοκή του παλιού υφυπουργού στα σκάνδαλα των δομημένων ομολόγων και του Βατοπεδίου. Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξε σχετικό non paper από το Μαξίμου που δόθηκε επιλεκτικά σε κάποιους δημοσιογράφους προκειμένου να προβάλουν αυτή τη διάσταση έχοντας δύο στόχους. Να πλήξουν το καραμανλικό στρατόπεδο αλλά κυρίως να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική μιας αντιπαράθεσης που θα περιλάμβανε το όνομα Καραμανλής. Την ίδια ώρα βέβαια έκαναν λόγο για «ιστορικές αναλήθειες» θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να «καλύψουν» εκείνη την περίοδο διακυβέρνησης ώστε να μην υπάρξει ανοιχτή ρήξη με το καραμανλικό μέτωπο.

Ας μην ξεχνάμε πως σε λίγους μήνες θα διεξαχθεί το συνέδριο της Ν.Δ. και όσο και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνεται παντοδύναμος εντός του κόμματος, η κίνηση αποπομπής περιλάμβανε και πολλούς εσωτερικούς αποδέκτες. Αντίδραση πάντως, έως ώρας από το Καραμανλικό στρατόπεδο δεν έχει υπάρξει και οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα υπάρξει, τουλάχιστον ανοιχτά.

Με λίγα λόγια η «γραμμή» που δόθηκε ήταν εκείνη της ρήξης με παλαιοκομματικού τύπου πολιτικές και πως το αφήγημα που υπηρετείται σήμερα είναι ότι στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση. Το γεγονός βέβαια ότι δεν «παραίτησε» κανέναν υπουργό κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας ή των πυρκαγιών το καλοκαίρι και αποδείχθηκε τόσο εύθικτος σε μια υπόθεση 15 χρόνια πριν απλώς επιβεβαιώνει το προφανές: αναζητούσε ένα εύκολο θύμα προκειμένου να εκτονώσει τη συσσωρευμένη αρνητική φόρτιση και το βρήκε στο πρόσωπο του παλιού συμμαθητή του.

Διαβάστε επίσης:

Τι είχε συμβεί με τα 3χίλιαρα που μοίραζε αφειδώς η κυβέρνηση Καραμανλή το 2007 δια χειρός… Π. Δούκα

Η αποπομπή Λιβανού, ο Πέτρος Δούκας και το Ταμείο Μολυβιάτη: Πώς οι αποζημιώσεις των πυρκαγιών έγιναν το «μεγάλο φαγοπότι»

Λαγκάρντ : Θετική στην μείωση φόρων στα καύσιμα – Ο κύβος ερρίφθη – Τι θα κάνει η κυβέρνηση;

Δημήτρης Τερζής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago