Πολιτική

Ντέρμπι στο ΠΑΣΟΚ δείχνει γκάλοπ της Prorata: Ο Ανδρουλάκης το κόμμα, ο Δούκας την κοινωνία

Η Prorata έκανε τη συγκεκριμένη πολιτική έρευνα μεταξύ 30 Ιουνίου και 3 Ιουλίου σε δύο πληθυσμούς-στόχους και συνολικό δείγμα 1010 ατόμων και την ολοκλήρωσε πριν από την ανακοίνωση των δύο νέων υποψηφιοτήτων, αυτών της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Γιάννη Κανελλάκη. Από την έρευνα προκύπτει ότι στο σύνολο, όσοι ερωτήθηκαν έδειξαν να προτιμούν τον Χάρη Δούκα, ωστόσο η βάση του κόμματος φαίνεται ότι παραμένει πιστή στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Αναλυτικότερα, στον γενικό πληθυσμό, ο Χάρης Δούκας υπερέχει των υπολοίπων υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος ως προς τις θετικές εντυπώσεις. Πιο συγκεκριμένα, το 32% διατηρεί θετική άποψη για τον δήμαρχο Αθηναίων, το 28%, αντίστοιχα, για τον Παύλο Γερουλάνο, ενώ ακολουθούν με 19% ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με 14% η Μιλένα Αποστολάκη και με 10% ο Μιχάλης Κατρίνης.

Η εικόνα αλλάζει, ωστόσο, και μάλιστα σημαντικά, μεταξύ των εκλογέων που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες Eυρωεκλογές. Σε αυτό το κοινό, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπερτερεί και μάλιστα με διακριτή διαφορά από τους άλλους υποψήφιους. Συγκεκριμένα, μεταξύ όσων ψήφισαν πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 60% διατηρεί θετική άποψη προς το πρόσωπο του νυν προέδρου, το 48% προς τον Παύλο Γερουλάνο, το 47% προς τον Χάρη Δούκα, το 37% προς την Μιλένα Αποστολάκη και το 23% προς τον Μιχάλη Κατρίνη.

Σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα για την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Χάρης Δούκας προηγείται των υπολοίπων υποψηφίων στη μεγάλη δεξαμενή του γενικού πληθυσμού με 23% και ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 19% και ο Παύλος Γερουλάνος με 18%. Και σε αυτό το ερώτημα όμως, η εικόνα ανατρέπεται πλήρως μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος, από τους οποίους το 33% θεωρεί ως καταλληλότερο για την ηγεσία τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ακολουθούν ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Δούκας με 21%, ενώ η Μιλένα Αποστολάκη και ο Μιχάλης Κατρίνης περιορίζονται σε ποσοστά χαμηλότερα του 6%.

Σε ό,τι αφορά την δυνητική εκλογική επιρροή των υποψηφίων, ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφει σαφές προβάδισμα. Μεταξύ όσων δηλώνουν πως είναι βέβαιο ή αρκετά πιθανό να προσέλθουν στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του κόμματος, το 29% δηλώνει πως σίγουρα θα ψηφίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 27% ότι θα σκέφτονταν να τον στηρίξει. Έτσι όμως για τον νυν πρόεδρο διαμορφώνεται μια μέγιστη δυνητική εκλογική επιρροή της τάξης του 56%.

Το 18% δηλώνει ότι σίγουρα θα ψηφίσει τον Χάρη Δούκα και το 32% δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να το κάνει, δημιουργώντας έτσι το τρέχον ανώτατο όριο επιρροής στο 50%. Αντίστοιχα, το 18% δηλώνει βέβαιο πως θα ψηφίσει τον Παύλο Γερουλάνο, ποσοστό το οποίο αθροιζόμενο με το αντίστοιχο όσων δηλώνουν πως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τον στηρίξουν (29%), διαμορφώνει για τον υποψήφιο μια μέγιστη εκλογική επιρροή της τάξης του 47%. Τέλος, με σαφώς χαμηλότερη δυναμική, ακολουθούν η Μιλένα Αποστολάκη (13%), της οποίας η δυνητική εκλογική «οροφή»  φθάνει το 32%, και ο Μιχάλης Κατρίνης, τον οποίο βέβαιο πως θα ψηφίσει δηλώνει το 7% όσων θα προσέλθουν στην εσωκομματική κάλπη.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago