Πολιτική

Οι… άριστοι Μαυρογιαλούροι: Από τον Λιβανό της «εποποιίας» στον Γεωργαντά του ρουσφετιού

Ο Σπήλιος Λιβανός αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση με μία λιτή μάλλον ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, η οποία όμως συνοδευόταν από διαρροές βερμπαλιστικού περιεχομένου. Σύμφωνα με αυτές τις διαρροές, η συμπεριφορά του τέως πλέον υπουργού δεν συνάδει με τον αξιακό κώδικα του κ. Μητσοτάκη και πως ο πρωθυπουργός αντέδρασε ακαριαία, κάτι που είναι και ένα μήνυμα προς όσους υπουργούς πέσουν σε ανάλογα πολιτικά σφάλματα.

Το σφάλμα του κ. Λιβανού ήταν ότι συμφώνησε και… αποθέωσε ως «εποποιία» την προεκλογική τακτική της ΝΔ το 2007, την οποία παρουσίαζε σε σύσκεψη προ ημερών, ο ομοτράπεζός του δήμαρχος Σπάρτης τώρα και υφυπουργός Οικονομικών τότε Πέτρος Δούκας. Σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση Καραμανλή μοίραζε χρήματα έναντι αποζημιώσεων για τις φονικές πυρκαγιές την Ηλεία, «με τσάντες και σε όποιον μιλούσε ελληνικά» και έτσι κατάφερε «να γυρίσει το παιχνίδι και να κερδίσει τότε τις εκλογές».

Ο κ. Λιβανός απομακρύνθηκε δηλαδή με συνοπτικές διαδικασίες, επειδή έδειξε να ενστερνίζεται ρουσφετολογικές πολιτικές, ψηφοθηρικές πρακτικές και προσπάθειες εξαγοράς συνειδήσεων και ψήφου – ήταν τα περίφημα 3χίλιαρα, που είχαν δοθεί αδιακρίτως σε όποιον ζητούσε αποζημίωση και μετά οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες επιχειρούσαν να διασταυρώσουν εάν οι παραλήπτες τα έλαβαν δικαίως και σε πολλές περιπτώσεις ζητούσαν την επιστροφή τους!    

Ακριβώς όμως την ίδια στιγμή που το Μαξίμου εμφανίζεται να αποκηρύσσει αυτές τις πρακτικές, χρίζοντας τον Γιώργο Γεωργαντά διάδοχο του κ. Λιβανού στη θέση του υπουργού Αγροτικού Ανάπτυξης, τις επιβραβεύει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, που όμως εκθέτει την κυβέρνηση.

Πριν καν ορκιστεί ο κ. Γεωργαντάς στα νέα του καθήκοντα, κυκλοφόρησε βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται πριν τις τελευταίες εκλογές να ζητά από τα στελέχη της ΝΔ και τους συνεργάτες του να κινητοποιήσουν όσους… ευνοήθηκαν κατά το παρελθόν από τη ΝΔ, με διάφορες θέσεις και ρουσφέτια, ώστε να βοηθήσουν τον προεκλογικό αγώνα του κόμματος! «Να φέρουν τη μάνα τους και τον πατέρα τους στις κάλπες… να προσφέρουν υπηρεσία όσου ωφελήθηκαν από τη ΝΔ», λέει σε κάποιο σημείο ο νέος υπουργός.

Τι λέει ο κ. Γεωργαντάς; Ιδού ένα απάνθισμα:

«Στους δέκα που δεν ψήφισαν Νέα Δημοκρατία ενώ την είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές, οι οχτώ ξέρουμε ποιοι είναι.

Πρέπει λοιπόν και στα χωριά και στην πόλη… αυτοί μας πλησιάσανε. Ο ρόλος λοιπόν των τοπικών συμβουλίων, των δημοτικών συμβούλων και των αντιδημάρχων είναι καθοριστικός.

Επίσης καθοριστικός, θα είναι και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πίεση ή στην υπενθύμιση σε ανθρώπους που ωφελήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία.

Σε ανθρώπους που δούλεψαν για τη Νέα Δημοκρατία, σε ανθρώπους που πήρανε συμβάσεις από τη Νέα Δημοκρατία, εννοώ συμβάσεις έργου, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, άλλοι που πήγαν στα στέιτζ…

Αυτούς να τους θυμίζουμε ότι πρέπει να προσφέρουν κι αυτοί υπηρεσία.

Πρέπει να πάνε εκλογικοί αντιπρόσωποι, πρέπει να φέρουν τη μάνα τους και τον πατέρα τους να ψηφίσει.

Ξέρουμε όλοι ποιοι είναι αυτοί. Αυτοί που τα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ωφελήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία.

Σε αυτούς μπορούμε να το υπενθυμίσουμε λίγο πιο φωναχτά ότι έχουν υποχρέωση να πάνε να ψηφίσουν».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν πέρασαν λίγα λεπτά από την παραίτηση του κ. Λιβανού κι ένα νέο κρεσέντο ρουσφετολογίας και παλαιοκομματισμού είδε το φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά από τον αντικαταστάτη του, τον κ. Γεωργαντά… Για να δούμε αν ο κατά τα άλλα εύθικτος κ. Μητσοτάκης θα αποπέμψει και τον νέο του υπουργό. Λίγο δύσκολο βέβαια, γιατί αν ήταν έτσι θα έπρεπε να πάνε όλοι μαζί στα σπίτια τους»!

Διαβάστε επίσης:

Κυνική ομολογία Πέτρου Δούκα: «Έτσι πήραμε τις εκλογές του 2007. Είχα κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε καεί»

Διαγραφή του Πέτρου Δούκα απο την Νέα Δημοκρατία

Πέτρος Δούκας: Ποιός είναι άνθρωπος που «έφαγε» τον Λιβανό με την «εποποιΐα» της Ηλείας

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago