Αθλητικά

Δεν ήταν η Θάτσερ, ανόητοι…

Ακούστηκε πάλι τις τελευταίες ημέρες σε… πληθωριστικά επίπεδα το επιχείρημα ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ με το «σιδερένιο χέρι» της καθάρισε τα αγγλικά γήπεδα. Ωραίο το παραμύθι αλλά κάπου δεν βγαίνει χρονικά. Το αντίθετο μάλιστα. Για να τα δούμε λοιπόν με τη σειρά: Η Θάτσερ ήταν πρωθυπουργός από το 1979 μέχρι το 1990.

Η μεγάλη ποδοσφαιρική τραγωδία, που υποτίθεται ότι την έκανε να πάρει τη μεγάλη απόφαση να καθαρίσει τα γήπεδα ήταν εκείνη του Χέιζελ (Βρυξέλλες) το 1985, στον τελικό Λίβερπουλ-Γιουβέντους, στα μισά δηλαδή της θητείας της. Ουσιαστικά το μόνο που έκανε κατόπιν ήταν να εισηγηθεί την έξωση των βρετανικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για πέντε χρόνια και για την Λίβερπουλ στα έξι. Πρότεινε επίσης την εισαγωγή μιας κάρτας μελών για όσους ήθελαν να μπουν σε γήπεδο, ένα «φακέλωμα» δηλαδή των οπαδών, χωρίς κανένα άλλο ουσιαστικό μέτρο.

Αυτό σε μεγάλο βαθμό ήταν μια κίνηση αμηχανίας, αλλά πρωτίστως είχε να κάνει και με το μίσος της τότε πρωθυπουργού για την κοινωνία και ειδικά για τα κατώτερα στρώματά της. Η τεράστια όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και της φτώχειας, που ξεκίνησε με την επιβολή του ασυγκράτητου νεοφιλελευθερισμού από τα πρώτα χρόνια της θητείας της, ήταν το καλύτερο λίπασμα για την «λουμπενοποίηση» ενός κομματιού της νεολαίας και τη γιγάντωση του χουλιγκανισμού, αλλά και συνολικά φαινομένων βίας και ταραχών στο νησί. Ιστορικές έχουν μείνει για παράδειγμα οι ταραχές που είχαν ξεσπάσει το 1981 στο φτωχό Τόξτεθ μια από τις «κακόφημες» γειτονιές του αποβιομηχανοποιημένου Λίβερπουλ, αλλά και λίγο νωρίτερα στο τραγουδισμένο και από τους «The Clash» Μπρίξτον. (Guns of Brixton)

Ουσιαστικά στα αγγλικά γήπεδα κανένα αποτελεσματικό μέτρο δεν πάρθηκε μετά το Χέιζελ.

Η εικόνα που επικαλούνται σήμερα πολλοί, για τα γήπεδα «θέατρα», με τους οπαδούς σε απόσταση αναπνοής από τους παίκτες χωρίς κιγκλιδώματα ανάμεσά τους, δεν έχει καμιά σχέση με τη Θάτσερ. Η καλύτερη απόδειξη για αυτό ήταν η επόμενη μεγάλη τραγωδία, πάλι επί των ημερών της, το 1989 στο Χίλσμπορο, που κόστισε τη ζωή τελικά σε 96 (+1 χρόνια αργότερα) φίλους της Λίβερπουλ και βύθισε για μήνες σε πένθος ολόκληρη την πόλη.

Οποιος έχει δει εικόνες από εκείνο το απόγευμα στο Σέφιλντ και έχει διαβάσει τι συνέβη πραγματικά, θα έχει καταλάβει ότι ακριβώς τα υψηλά κιγκλιδώματα ήταν που παγίδευσαν εκατοντάδες ανθρώπους και δεν τους άφησαν να βρουν διαφυγή μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Και φυσικά οι ευθύνες της αστυνομίας που αντιμετώπιζαν τους φιλάθλους όπως και η Θάτσερ. Περίπου ως… ζώα. Μετά από αυτό πράγματι τα κιγκλιδώματα καταργήθηκαν, αλλά αυτό είναι αστείο να επιχειρείται να προβληθεί ως απόδειξη πολιτικής σοφίας ή διορατικότητας της τότε πρωθυπουργού. Αντιθέτως μάλιστα η Θάτσερ είχε προτείνει τα σύρματα στα γήπεδα να είναι και… ηλεκτροφόρα για να αποτρέπουν τους οπαδούς από σκέψεις εισβολής στον αγωνιστικό χώρο.

Η αλήθεια ήταν ότι η Θάτσερ απεχθανόταν αυτό το λαϊκό άθλημα και ουδέποτε ασχολήθηκε σοβαρά με την ασφάλεια των φιλάθλων και την εξάλειψη της βίας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πόλεις όπως το Λίβερπουλ οργανώθηκαν πάρτυ την ημέρα του θανάτου της. Ειδικά στην περίπτωση του Χίλσμπορο, όπως αποδείχτηκε δεκαετίες αργότερα η πρωθυπουργός και το επιτελείο της έκαναν ότι μπορούσαν για να αποκρύψουν τις ευθύνες της αστυνομίας και της κυβέρνησης συνολικά, ρίχνοντας το βάρος σε τάχα μεθυσμένους και βίαιους οπαδούς. Στο συγκεκριμένο ματς όμως δεν είχε υπάρξει κανένας χουλιγκανισμός και καμιά σύγκρουση μεταξύ αντιπάλων οπαδών.

Το Χίλσμπορο ήταν πράγματι το καμπανάκι, που χτύπησε για τις ομάδες, που έβλεπαν τον κίνδυνο να απαξιωθεί ένα προϊόν, που όπως σωστά είχαν προβλέψει θα μπορούσε τα επόμενα χρόνια να τους αποφέρει δισεκατομμύρια, σε μια χρονική στιγμή που οι αγγλικοί σύλλογοι έλπιζαν να επιστρέψουν στην Ευρώπη. Ηταν κυρίως οι ομάδες οι ίδιες, που αποφάσισαν να μετατρέψουν το ποδόσφαιρο σε ένα άθλημα της μεσαίας και ανώτερης τάξης και να κρατήσουν εκτός γηπέδων την «αλητεία». Ασχετα αν μερικοί από τους χούλιγκανς συνέχισαν να δίνουν ραντεβού και να μαχαιρώνονται μεταξύ τους κάτω από γέφυρες μακριά από τα γήπεδα.

Σε κάθε περίπτωση δεν ήταν η Θάτσερ που νίκησε το χουλιγκανισμό και εξάλειψε τη βία από τα γήπεδα. Οποιος θέλει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό εδώ στην Ελλάδα θα πρέπει να κοιτάξει αλλού για παραδείγματα. Αλλα ας σταματήσει να ανακυκλώνεται το ανόητο παραμύθι με την σιδηρά κυρία…

Διαβάστε

Μία κοινωνία όμηρος των «οπαδών» και αυτών που τους προστατεύουν

Δολοφονία Άλκη: Στον ανακριτή οι 8 συλληφθέντες της συμμορίας – Απολογείται ο 23χρονος – Πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ μεταξύ των συλληφθέντων

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago