Κόσμος

Θα λειτουργήσει τελικά το «δημοκρατικό μέτωπο» στη Γαλλία; -Μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις οι ψηφοφόροι

Οι Γάλλοι ξεκίνησαν να ψηφίζουν σήμερα στα υπερπόντια εδάφη και την Αμερική για τον δεύτερο γύρο των κρίσιμων και ιστορικής σημασίας βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν την ακροδεξιά στην εξουσία. Ο πρώτος γύρος σημαδεύτηκε από την επικράτηση του κόμματος της Λεπέν και το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν τώρα οι Γάλλοι είναι αν το «δημοκρατικό μέτωπο», που δημιουργήθηκε ενάντια στην ακροδεξιά, θα λειτουργήσει τελικά.

Οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, όλες μετά την κοινοποίηση της απόσυρσης περισσότερων από 200 υποψηφιοτήτων από όλο το αριστερό και κεντρώο πολιτικό φάσμα με στόχο την αποτροπή της εκλογής βουλευτών του Εθνικού Συναγερμού, δείχνουν ότι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν θα είναι μεν πρώτο, αλλά δεν θα πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, ο Εθνικός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί του υπολείπονται αρκετά από την απόλυτη πλειοψηφία των 289 βουλευτών, καθώς εμφανίζονται, μεσοσταθμικά, να καταλαμβάνουν 170 έως 210 έδρες. Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί και η τελευταία δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την OpinionWay για λογαριασμό της καθημερινής επιχειρηματικής εφημερίδας Les Echos. Αν και η δημοσκόπηση αυτή δίνει στον Εθνικό Συναγερμό 205 έως 230 έδρες, ο αριθμός αυτός υπολείπεται εκείνου που θα του έδινε την απόλυτη πλειοψηφία.

Η Μαρίν Λεπέν και ο επικεφαλής του κόμματός της, ο Ζορντάν Μπαρντελά, έχουν διαμηνύσει ότι ο Εθνικός Συναγερμός δεν θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γαλλίας χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, τα πράγματα γίνονται δύσκολα, σύμφωνα με τις μετρήσεις, ακόμη και για την περίπτωση μιας συνεργασίας με τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι εμφανίζονται να καταλαμβάνουν 25-45 έδρες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν δηλώσει δημόσια ότι αποτρέπουν την στήριξη υποψηφίων του Εθνικού Συναγερμού από ψηφοφόρους τους, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι διχασμένοι μπροστά στο ενδεχόμενο μιας συνεργασίας μαζί του. Όλα αυτά βέβαια θα τεθούν σε άλλη βάση, αύριο το βράδυ, ειδικά αν το αποτέλεσμα της κάλπης ανατρέψει τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.

Για την ώρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Γαλλία βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική καμπή και μπροστά στις πιο πολωμένες εκλογές της σύγχρονης ιστορίας της. Στο τελείωμά της, άλλωστε, η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από επιθέσεις εναντίον υποψηφίων και μπροστά στο ενδεχόμενο επεισοδίων, αύριο θα αναπτυχθούν 30.000 αστυνομικοί, από τους οποίους οι 5.000 στο Παρίσι.

Οι Γάλλοι ψηφίζουν ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αγίου Πέτρου και Μικελόν, στον βόρειο Ατλαντικό, ενώ ακολουθούν η Γουιάνα, οι Αντίλλες, η Πολυνησία και η Νέα Καληδονία, καθώς και οι ψηφοφόροι που ζουν στην αμερικανική ήπειρο. Οι Γάλλοι πολίτες που ζουν στη μητρόπολη και σε άλλα υπερπόντια εδάφη θα ψηφίσουν αύριο Κυριακή.

Βαγγέλης Σαρακηνός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago