Πολιτική

Κυνική ομολογία Πέτρου Δούκα: «Έτσι πήραμε τις εκλογές του 2007. Είχα κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε καεί»

Άφωνο άφησε το πανελλήνιο, ενώ κόστισε στην κυβέρνηση και την καρατόμηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, η κυνική ομολογία του νυν Δημάρχου Σπάρτης και πρώην υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή την περίοδο 2004-2007, Πέτρου Δούκα, για το πως κατάφεραν να “γυρίσουν το παιχνίδι” των εκλογών του 2007, με «ζεστό μετρητό» των αποζημιώσεων προς τους πυρόπληκτους.

Η παραδοχή της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε απο την κυβέρνηση Καραμανλή για να αντιστρέψει το κλίμα που είχε προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε την Πελοπόνησο , πριν από περίπου 14 χρόνια, αφήνοντας πίσω της 46 νεκρούς, εκατοντάδες καμμένα σπίτια και μετ;ατρέποντας σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα γης, έγινε σε μια συσκεψη στον Δήμο Σπάρτης που αφορούσε στις αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από τον παγετό, παρουσία και του Υπουργού Σπήλιου Λιβανού.

Με πρόσφατα τα γεγονότα που έφερε μαζί της η κακοκαιρία «Ελπίδα», με χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς στους δρόμους του λεκανοπεδίου, ακόμα και στην Αττική οδό, ο νυν Δήμαρχος Σπάρτης έφερε στην μνήμη του το πως η κυβέρνηση Καραμανλή διαχειρίστηκε πολιτικά την καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά του 2007. Δεν πρόσεξε ωστόσο ότι η συνάντηση μεταδίδονταν ζωντανά μέσω του Facebook και εκατοντάδες άνθρωποι την παρακολουθούσαν, αναμεσά τους και τοπικοί δημοσιογράφοι του ilialive.gr που ανέδειξαν το γεγονός.

«Έτσι πήραμε τις εκλογές του 2007″, λέει ο πρώην υπουργός Οικονομίας στους συνδαιτυμόνες «Είχα κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που ειχανε καεί».

«’Οποιος έλεγε καλημέρα έπαιρνε λεφτά» λέει ένας απο τους παρεβρισκόμενους της συσκεψης, για να συμπληρώσει κάποιος άλλος, «θα μείνουν αξέχαστα όλα αυτά που έκανες εκει»

«Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκει που πέφταμε 15% θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γυρίσε όλο το παιχνίδι» , συμπλήρωσε ο Πέτρος Δούκας.

Εκείνη την στιγμή φαίνεται να παρεμβαίνει και ο, αποπεμφθής πλέον, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός και να λέει γελώντας: «Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε… από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί». «Τον μνημονεύουν οι πάντες, όλοι», προσθέτει απευθυνόμενος προς τους υπόλοιπους συμμετέχοντες της συσκεψης …για να καταλήξει «και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιΐα»

Και καταλήγει ο Πέτρος Δούκας, «με δύο πράγματα κερδίσαμε τις εκλογές του 2007. Πρώτον με αυτό(εννοώντας τις «επί τόπου» αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους) και δεύτερον όταν ανακοινώσαμε την μείωση του φόρου κληρονομιάς στο μισό τοις εκατό».

Η ομολογία Δούκα, έχει ηδη δημιουργήσει τσουνάμι αντιδράσεων, αρχικά απο τοπικούς φορείς της Ηλείας, όπως ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος ο οποίος μιλώντας στο ilialive.gr χαρακτήρισε ανεπιθύμητο στην Ηλεία το δήμαρχο Σπάρτης, καλώντας μάλιστα τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηλείας σταματήσει να παρέχει υπηρεσίες στον Δήμο Σπάρτης.

Ανάλογη τοποθέτηση και από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πηνειού, Σπύρο Βασιλείου.

Πάντως απο την πρώτη στιγμή και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν την ομολογία Δούκα, με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «δεκαπέντε χρόνια μετά ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να ζητήσει την παραίτηση του κ. Λιβανού, αν και ακολουθεί την ίδια ακριβώς συνταγή εξαπάτησης. Η πολιτική αναισθησία του κ. Λιβανού χαρακτηρίζει όλη την κυβέρνηση, που μοίρασε διχίλιαρα με εκλογική υστεροβουλία μετά την τελευταία κακοκαιρία και το επιτελικό φιάσκο. Ο ελληνικός λαός όμως αυτή τη φορά τους έχει μάθει καλά και στις κάλπες τους ετοιμάζει μια δική του, αυτή τη φορά, “εποποιία”».

Από την πλευρά το Κίνημα Αλλαγής, σημειώνει πως «η κυνική ομολογία Υπουργών της ΝΔ για την «πολιτική εποποιία» της Κυβέρνησης Καραμανλή, στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και αποκαλύπτει τις πελατειακές νοοτροπίες που μένουν αναλλοίωτες στο κόμμα της ΝΔ, μετατρέποντας ακόμη και μια φυσική καταστροφή σε πεδίο μικροκομματικής εκμετάλλευσης».

Διαβάστε ακόμα:

Εκτός κυβέρνησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός για την… «εποποιΐα» Δούκα στις πυρκαγιές της Ηλείας

Νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Γιώργος Γεωργαντάς στην θέση του αποπεμφθέντος Λιβανού

«Δεν αντέχει» άλλο χειμώνα η κυβέρνηση-Εκλογές τον Σεπτέμβριο βλέπει ο Ηλίας Νικολακόπουλος

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago