Πολιτική

Εκτός κυβέρνησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός για την… «εποποιΐα» Δούκα στις πυρκαγιές της Ηλείας

Την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε δεκτή ο πρωθυπουργός, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την δημοσιοποίηση αποσπάσματος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου στη Σπάρτη, παρουσία του υπουργού Σπήλιου Λιβανού και του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα και αφορούσε στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό.

Στην συγκεκριμένη σύσκεψη ο Δήμαρχος Σπάρτης αποκάλυψε το παρασκήνιο των αποζημιώσεων που ειχαν δοθεί στους πληγέντες απο την μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία το 2007 και το πως η αλόγιστη διανομή αποζημιώσεων “γύρισε” το πολιτικό παιχνίδι υπέρ της τότε κυβέρνησης, που υπολείπονταν στις δημοσκοπήσεις.

Σε ένα βίντεο – που ήταν σε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook από την ιστοσελίδα lakones εμφανίζεται ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, να καυχιέται για τα κατορθώματά του ιδίου και της τότε Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή, όπου ήταν υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

“Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…” είπε ο κ. Δούκας.

“Έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά…” ακούγεται κάποιος από τη σύσκεψη να λέει.

“Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι”… συμπλήρωσε ο σημερινός δήμαρχος Σπάρτης.

Μάλιστα στο βίντεο, φαίνεται καθαρά ο Σπήλιος Λιβανός να λέει «υπολειπόμεθα ο,τι και να κάνουμε μετά απο αυτή την εποποιΐα».

Η συγκεκριμένη συζήτηση άφησε εκτεθημένο τον Πέτρο Δούκα και τη Νέα Δημοκρατία καθώς αναδεικνύει πως η πολιτική ευθύνη απουσιάζει, όταν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια. Ιδιαίτερα την στιγμή που αφήνεται να εννοηθεί πως με «ζεστό χρήμα» (aka αποζημιώσεις) εξαγοράζονται ψήφοι και συνειδήσεις και κερδίζονται εκλογές ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτές θεωρούνται χαμένες.

Και η συζήτηση αυτή γίνεται μόλις λίγες ημέρες μετά το «επιτελικό μπάχαλο» της «Ελπίδας», του αποκλεισμού στην Αττική Οδό χιλιάδων οδηγών, των οποίων με 2000 ευρώ αποζημίωσης θα εξευμενήσουν την οργή και θα απαλειψουν την ταλαιπωρία που βίωσαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνκαι του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στα όσα είπε ο Δήμαρχος Σπάρτης για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007.

Ο Σπήλιος Λιβανός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε στη διάθεση του Πρωθυπουργού, την παραίτησή του, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Άμεση ήταν η αντιδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού μετά την κατακραυγή δεν μπορεί να κρύψει την ακραία ψηφοθηρία της ΝΔ σε βάρος πολιτών με αφορμή φυσικές καταστροφές» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, «δεκαπέντε χρόνια μετά ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να ζητήσει την παραίτηση του κ. Λιβανού, αν και ακολουθεί την ίδια ακριβώς συνταγή εξαπάτησης. Η πολιτική αναισθησία του κ. Λιβανού χαρακτηρίζει όλη την κυβέρνηση, που μοίρασε διχίλιαρα με εκλογική υστεροβουλία μετά την τελευταία κακοκαιρία και το επιτελικό φιάσκο».
«Ο ελληνικός λαός όμως αυτή τη φορά τους έχει μάθει καλά και στις κάλπες τους ετοιμάζει μια δική του, αυτή τη φορά, “εποποιία”» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Διαβάστε ακόμα:

3 συν 1 λόγοι που κάνουν τον Μητσοτάκη να λέει (ακόμα) όχι σε πρόωρες εκλογές

«Δεν αντέχει» άλλο χειμώνα η κυβέρνηση-Εκλογές τον Σεπτέμβριο βλέπει ο Ηλίας Νικολακόπουλος

Γιατί ο Τσίπρας δεν ενοχλείται από την εσωκομματική «γκρίνια»

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago