Κόσμος

Έτοιμοι για την πιο «γλυκιά» επιστροφή στην εξουσία οι Εργατικοί – Σε εξέλιξη οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μετά από 14 χρόνια των Συντηρητικών στην εξουσία, οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην εξουσία και μάλιστα με θριαμβευτική νίκη, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις, εδώ και πολύ καιρό, τους δίνουν ξεκάθαρο και σταθερό προβάδισμα που φτάνει έως και τις 20 μονάδες. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία δημοσκόπηση του YouGov για λογαριασμό του Sky News, οι Εργατικοί εκτιμάται ότι θα εκλέξουν 431 βουλευτές, οι Συντηρητικοί 102, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 72, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) 18 και το Reform UK 3.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι ιστορικά ΜΜΕ του Ηνωμένου Βασιλείου με διεθνή απήχηση, όπως οι Financial Times, το Economist και οι Sunday Times (κυριακάτικη έκδοση των Times) έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στους Εργατικούς. Σε αυτά προστέθηκε την Τετάρτη και η δημοφιλής εφημερίδα Sun, η οποία, για πρώτη φορά από το 2005, στηρίζει τους εργατικούς και κυκλοφορεί σήμερα με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Είναι ώρα για αλλαγή».

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί (τοπική ώρα, 09:00 στην Ελλάδα) για τους περίπου 46 εκατομμύρια ψηφοφόρους και η  διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 22:00 (τοπική ώρα, 00:00 στην Ελλάδα), όταν και αναμένεται το πρώτο exit poll. Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες με τα μεγάλα προβλήματα που τους απασχολούν να είναι η ακρίβεια και το στεγαστικό, το μεταναστευτικό, η άνοδος της εγκληματικότητας και η υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προβλήματα για τα οποία στην πλειονότητά τους οι  πολίτες κατηγορούν τις κυβερνήσεις των Συντηρητικών ότι δεν τα αντιμετώπισαν αποτελεσματικά.

Μπροστά σε αυτό το κύμα της λαϊκής απογοήτευσης, οι Συντηρητικοί έχουν αποδεχθεί ουσιαστικά την ήττα και παλεύουν, τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον, όχι για τη διεκδίκηση της εξουσίας, αλλά για την παραμονή στη δεύτερη θέση. Αυτό φάνηκε από τις τοποθετήσεις αρκετών υποψηφίων των Τόρις, αλλά και από τη δήλωση του απερχόμενου πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ότι οι Συντηρητικοί του είναι αυτοί που μπορούν να ασκήσουν την καλύτερη αντιπολίτευση στους Εργατικούς.

Η δήλωση του Σούνακ, στις αρχές της εβδομάδες, έγινε υπό την πίεση που δέχεται το κόμμα των Τόρις, εξαιτίας της αθρόας, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, διαρροής προς το κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, αλλά και προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών  των Συντηρητικών, στις οποίες παραδέχονταν μια επικείμενη «σαρωτική νίκη» των Εργατικών.

Εξάλλου, τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου μιλούν μέρες τώρα για μια πλειοψηφία του κόμματος των Εργατικών που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία τους. Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί στο Νησί είναι και οι πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian, σύμφωνα με τις οποίες o Ρίσι Σούνακ φέρεται να εξέφρασε σε στενούς συνεργάτες του φόβους ότι μπορεί να χάσει την έδρα του. Αν γίνει και αυτό, τότε ο Σούνακ θα είναι ο πρώτος εν  ενεργεία πρωθυπουργός στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν θα καταφέρει να  επανεκλεγεί βουλευτής.

Βαγγέλης Σαρακηνός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago