Media

«Τριφυλιακή Εστία», ένας δημοσιογραφικός και λογοτεχνικός θησαυρός

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Τριφυλιακή Εστία» στην Τριφυλία Μεσσηνίας εκδόθηκε τον Μάρτιο του 1975 και έκτοτε εκδίδεται έως σήμερα.

Είναι παρήγορο ότι στην περιφέρεια, στην επαρχία, υπάρχουν αξιόλογες δημοσιογραφικές και λογοτεχνικές προσπάθειες που αποσκοπούν στην έρευνα, τη διάσωση και την ανάδειξη της παράδοσης του τόπου τους. Πώς; Συλλέγοντας και δημοσιεύοντας άρθρα, μελέτες, αναμνήσεις και ιστορικά γεγονότα της περιοχής τους, αποθησαυρίζοντας μαρτυρίες και στοιχεία που θα βοηθήσουν τη μελλοντική ιστοριογραφική έρευνα.

Δημοσιογραφικές και λογοτεχνικές προσπάθειες που επαναφέρουν στη μνήμη μας προσωπικότητες που έλαμψαν στα γράμματα ή άλλους που τίμησαν τον τόπο καταγωγής τους παλεύοντας για το κοινό καλό.

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Τριφυλιακή Εστία» στην Τριφυλία Μεσσηνίας εκδόθηκε τον Μάρτιο του 1975 (τεύχος 1, Ιανουάριος – Φεβρουάριος 1975), από τον ιστορικό Σύλλογο των εν Αθήναις Κυπαρισσίων «H Αρκαδιά». Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι εκδίδεται έως σήμερα – με πολύ μικρές περιόδους διακοπής της κυκλοφορίας του και σύνολο 154 εκδοθέντων τευχών.

Η καθολική αναγνώριση της ποιοτικής συνεισφοράς του περιοδικού στα πολιτιστικά δρώμενα της γενέθλιας γης αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, καθώς μέσα από τις σελίδες των αφιερωματικών, θεματικών – συλλεκτικών και γενικού περιεχομένου τευχών φιλοξενούνται ιστορικά κείμενα, ερευνητικές εργασίες, λογοτεχνικές παρουσιάσεις, ποιητικές συλλογές και άλλα πονήματα συμπατριωτών αλλά και αξιόλογων συνεργατών που αγαπούν, πιστεύουν και στηρίζουν τέτοιου είδους προσπάθειες.

Τα περισσότερα τεύχη είναι ποικίλης ύλης. Υπάρχουν όμως και τεύχη που έχουν αφιερωματικό χαρακτήρα και ενδεικτικά αναφέρονται κάποια της τελευταίας περιόδου:

Αφιέρωμα (τεύχος 149, Ανοιξη – Καλοκαίρι 2015), στον αείμνηστο Κυπαρίσσιο ποιητή Μιχάλη Κατσαρό για την προσφορά του στην ποίηση και γενικότερα στα ελληνικά γράμματα.

Αφιέρωμα (τεύχος 150, Ανοιξη – Καλοκαίρι 2016) για τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας (Θρησκεία, Ιστορία, Τέχνη). Συγκεκριμένα φιλοξενείται πρωτότυπη ερευνητική εργασία του συνεργάτη Απόστολου Πιερρή.

Αφιέρωμα (151, Καλοκαίρι – Φθινόπωρο 2017) για την Αρχαία Μεσσήνη. Η έκδοση του εν λόγω τεύχους φιλοξενεί άρθρο για την Αρχαία Μεσσήνη του εξαίρετου ανθρώπου και συνεργάτη αρχαιολόγου, καθηγητή κ. Πέτρου Θέμελη.

Το νέο τεύχος της «Τριφυλιακής Εστίας» (154, Φθινόπωρο 2021) έχει επετειακό χαρακτήρα και είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821. Δημοσιεύονται άρθρα και μελέτες ιστορικού κυρίως περιεχομένου που συνδέονται με την ιστορία της περιοχής, αλλά συμπληρώνουν και την ευρύτερη οπτική του αγώνα της Παλιγγενεσίας.

Πιστεύω μάλιστα ότι αρκετά άρθρα και μελέτες θα βοηθήσουν μελλοντικούς ιστορικούς ερευνητές αυτής της περιόδου. Δεν είναι γενικές αναφορές ή μια συνολική εκτίμηση της ιστορικής σημασίας της Επανάστασης, αλλά ιστορικές ψηφίδες, οι οποίες παρά τον τοπικό χαρακτήρα τους συναποτελούν με άλλα ιστορικά γεγονότα -ίσως πιο αποφασιστικού χαρακτήρα για την επιτυχία του ξεσηκωμού- το συνολικό ιστορικό παζλ που οδήγησε στην ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους.

Οπως τα άρθρα του Στάθη Παρασκευόπουλου: «Χρονικό της απελευθέρωσης της Αρκαδιάς (Κυπαρισσίας) το 1821» και του Τέλη Γκιουλή «Οι λησμονημένοι Αρκαδινοί (Ντρέδες)». Την εν λόγω έρευνα υπηρετεί επίσης το άρθρο της Δήμητρας Χαντζή: «Τα ηθικά διλήμματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη μέσα από τα απομνημονεύματά του».

Αλλά η ύλη του περιοδικού φιλοξενεί επίσης εργασίες που έχουν χαρακτήρα φιλολογικής έρευνας, όπως η μελέτη του ποιητή Γιώργου Γώτη που αναφέρεται σε τρία ποιήματα του Νικόλαου Εγγονόπουλου. Επίσης, το κείμενο του Παντελή Μπουκάλα «Οι ήρωες και τα μουστάκια τους. Δημοτικά τραγούδια για τους Ανδρουτσαίους, τον Διάκο και τον Μάρκο Μπότσαρη».

Το περιοδικό φιλοξενεί και το εξαιρετικό κείμενο του Μάνου Στεφανίδη «Θανάσης Μακρής: ιστορίες με σκιές που υποδύονται τους ήρωες και φαντάσματα που ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία», εξαίρετη ανάλυση με αφορμή τα έργα του αξιόλογου ζωγράφου Θανάση Μακρή.

Την «Τριφυλιακή Εστία» μπορείτε να τη βρείτε στο Βιβλιοπωλείο Ναυτίλος (Χαρ. Τρικούπη 28 – 210 3616204), στα βιβλιοπωλεία της Κυπαρισσίας και στον Σύλλογο Κυπαρισσίων «Η Αρκαδιά» (6932474529 – 6946068912)

Πηγή: Εφ.Συν.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago