Για μια ακόμα εβδομάδα το ουκρανικό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας και του ενδιαφέροντος των παγκόσμιων ΜΜΕ, με τις στρατιωτικές δυνάμεις Ρωσίας και Ουκρανίας να παραμένουν παραταγμένες η μια απέναντι στην άλλη και τις προβλέψεις για το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης να επιμένουν.
«Συμπαράταξη» Κίνας Ρωσίας
Ηδη την Δεύτερα ο πρόεδρος Μακρόν θα βρεθεί στη Μόσχα πριν ταξιδέψει την επόμενη μέρα για το Κίεβο και ο καγκελάριος Σολτς θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον. Ολα αυτά υπό το φως της πρόσφατης κοινής διακήρυξης Μόσχας-Πεκίνου, στην οποία κατέληξαν την Παρασκευή οι Πρόεδροι Πούτιν και Τζιπινγκ, επιβεβαιώνοντας εκείνους που προειδοποιούν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι η υιοθέτηση ταυτόχρονα σκληρής γραμμής απέναντι στους δύο μεγάλους του «αντιπάλους», το μόνο που επιτυγχάνει είναι να φέρνει πιο κοντά Ρωσία και Κίνα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για μια ποιότητα διμερούς συνεργασίας «άνευ προηγουμένου», η οποία όπως σημείωσαν και οι δύο είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένη σε σχέση με τα όσα ίσχυαν την περίοδο του ψυχρού πολέμου.
Στην κοινή σινορωσική διακήρυξη τονίζεται το δικαίωμα της Ρωσίας να ζητά μόνιμες και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά επικρίνεται κατόπιν της κινέζικης επιθυμίας και η προσπάθεια ενίχυσης των εντάσεων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού μέσω της πρόσφατης συμφωνίας AUKUS ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας. Η Μόσχα υποστήριξε επίσης το δικαίωμα της Κίνας πάνω στην Ταϊβάν, προκαλώντας την οργή Αμερικανών διπλωματών. Ουσιαστικά οι δύο χώρες έστειλαν ένα μήνυμα προς τη Δύση, ότι είναι αποφασισμένες να αντισταθούν σε μια προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβάλουν ανενόχλητες τους δικούς τους κανόνες παγκοσμίως. Και έκλεισαν και μια σειρά σημαντικές συμφωνίες οικονομικού χαρακτήρα.
Η «στράτευση του Μακρόν»
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντήσει λοιπόν στη Μόσχα ένα Βλαντίμιρ Πούτιν με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση. Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να έχει πάρει «προσωπικά» το ζήτημα της Ουκρανίας, όχι μόνο εξαιτίας του γεγονότος ότι η χώρα του ασκεί την προεδρία της ΕΕ. Γνωρίζει ότι η παρέμβασή του, όχι μόνο θα μπορούσε να αφοπλίσει μια νάρκη στα σύνορα της Ευρώπης, αλλά θα έστελνε και ένα μήνυμα πέραν του Ατλαντικού, ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι άβουλοι και ανίκανοι να επηρεάσουν τις εξελίξεις εν τω οίκω τους. Ο Μακρόν πάντως μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν λειτουργεί εναντίον των ΗΠΑ, αφού επισήμως είναι σε διαρκή τηλεφωνική συνεννόηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν.
Ο Σολτς πληρώνει τα… χρέη Μέρκελ, Σρέντερ
Πιο δύσκολη είναι θέση του Ολαφ Σολτς. Ο καγκελάριος της Γερμανίας θα φτάσει στην Ουάσιγκτον, εν μέσω βομβαρδισμού αρνητικών δημοσιευμάτων για τη στάση της πατρίδας του μέχρι τώρα. Το Βερολίνο έχει αντιταχθεί στην παροχή πολεμικού υλικού προς το Κίεβο και κρατά γενικότερα χαμηλούς τόνους στο ζήτημα.
Ο Σολτς υπό μια έννοια πληρώνει και τις «αμαρτίες» των δύο προηγούμενων προκατόχων του. Η Ανγκέλα Μέρκελ έδινε ιδιαίτερο βάρος στις σχέσεις με τη Μόσχα και ουσιαστικά είχε πάρει υπό την προστασία της τον αγωγό Nord Stream, που από την πρώτη στιγμή είχε μπει «στο μάτι» των Αμερικανών συμμάχων. Ο σημερινός καγκελάριος έχει βρεθεί όμως κατηγορούμενος και για την στάση του «συντρόφου» του, σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος δεν φτάνει που είναι φίλος του Πούτιν και συμμετείχε ήδη στις εταιρίες του Nord Stream. Τώρα βγήκε να τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της Ρωσίας, ενώ από τον Ιούνιο θα ενταχθεί και στο ΔΣ της GAZPROM. O Σολτς δεν ευθύνεται ούτε για τις απόψεις, ούτε για τις επιλογές του Σρέντερ, αλλά η αντιπολίτευση του ζητά αφενός να αποστασιοποιηθεί από αυτές και αφετέρου να συμφωνήσει στο να αφαιρεθούν από τον Σρέντερ όλα τα προνόμια ενός πρώην καγκελαρίου.
Ολοι περιμένουν λοιπόν ότι και στην Ουάσιγκτον αυτά που θα ακούσει ο καγκελάριος δεν θα είναι και τόσο ευχάριστα. Το αν ο Τζο Μπάιντεν θα τον «μαλώσει» και μάλιστα δημόσια, μένει να φανεί στην πράξη. Πάντως και ο Σολτς θα ταξιδέψει σε Μόσχα και Κίεβο, αλλά ακριβώς μια εβδομάδα μετά το Μακρόν. Στις 14 και 15 Φεβρουαρίου. Η καθυστέρηση αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί και ως… αισιοδοξία ότι ούτε την εβδομάδα που ξεκινά, θα γίνει το μεγάλο «μπαμ».
Διαβάστε ακόμα
Στο Κίεβο ο Ερντογάν – Προσπάθεια μεσολάβησης στην Ουκρανική κρίση
Οι Χειμερινοί Αγώνες στο Πεκίνο αφορμή για νέες γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…