Απόψεις

Η Χαρά της ζωής και όχι «η ντροπή της κοινωνίας» είναι οι μαθητές στο Ίλιον

Της Μαρίας Χρ. Χάλκου



Μια σπουδαία πολιτική πράξη σχεδίασαν και πραγματοποίησαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου στο Ίλιον αυτήν την εβδομάδα και απέδειξαν με αξιοζήλευτη αμεσότητα, συνέπεια και σεμνότητα τι σημαίνει να είσαι ενεργός πολίτης και δη, καλός πολίτης.

Στον αντίποδα της καταχρηστικής άσκησης της εξουσίας και της έμφυλης βίας ενός καθηγητή τους σε βάρος μικρού συμμαθητή τους με αφορμή το ντύσιμό του με φούστα, οι μαθητές δημιούργησαν αρραγές μέτωπο αλληλεγγύης και ισχυρό ιστό προστασίας του με αρχή την εξάλειψη των εναντίον του διακρίσεων, την ακεραιότητά του και τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας της προσωπικότητας του και της υγείας του.

Ως υπεύθυνοι πολίτες στη δεδομένη κρίσιμη στιγμή, συγκροτήθηκαν σε προστατευτικό κοινωνικό -πολιτικό σώμα και ενεργώντας ως ενιαίο σύνολο αντιπαρατάχθηκαν στην κακοποιητική συμπεριφορά ενός εκπαιδευτικού που θεωρεί πρέπον, θεμιτό και πολύ… παιδευτικό να ταπεινώνει, να σταμπάρει, να τραυματίζει και να απαξιώνει από τη θέση/σχέση εξουσίας του ένα μικρό παιδί, χαρακτηρίζοντάς το μεταξύ άλλων, ως «η ντροπή της κοινωνίας». Κατά τη γνώμη του, προφανώς, δεν αποτελούν τη ντροπή της κοινωνίας μας οι δεκάδες εγκληματίες βιαστές παιδόφιλοι γυμναστές, προπονητές, ιερείς, εκπαιδευτικοί, ενήλικοι συγγενείς και οικογενειακοί φίλοι των παιδιών-θυμάτων, αλλά είναι η ντροπή της κοινωνίας το παιδάκι που δεν φορούσε ανδροπρεπή ρούχα!

Σύσσωμος, λοιπόν, ο μαθητόκοσμος του Μουσικού Σχολείου στο ‘Ιλιον, όρθωσε το πολιτικό του ανάστημα και υπεύθυνα, με έργο και λόγο, αντιτάχθηκε στη βία και στην υπεροχή του ενήλικα θεσμικού παράγοντα της σχολικής κοινότητας, συμπαρατάχθηκε στο πλευρό του συμμαθητή του και αποκάλυψε το περιστατικό ενδοσχολικής βίας από καθηγητή σε μαθητή.

Σθεναρά δήλωσαν αυτά τα παιδιά-πολίτες ενάντια στα έμφυλα στερεότυπα και άμεσα αντέδρασαν στη βίαιη προώθηση κι επιβολή τους από δάσκαλο, ενδυόμενα με φούστες τα αγόρια και με γραβάτες και κοστούμια τα κορίτσια, γιατί “τα ρούχα δεν έχουν φύλο”, όπως εν τοις πράγμασι διεμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση.

Πάει πολύς καιρός, από τότε που θυμάμαι να γέμισα με χαρά κι ελπίδα και να γέλασα με την καρδιά μου, ακούγοντας μια καλή είδηση για τον άνθρωπο- μια πραγματικά ωραία είδηση για τον πολίτη στη χώρα μου!

Η αναπάντεχη και συγκλονιστική είδηση αφορά, λοιπόν, τους ειρηνικούς αλλά και ανατρεπτικούς επαναστάτες του Μουσικού Σχολείου Ιλίου, που με τη λαμπηδόνα της σκέψης τους και με την ορθή πολιτική στάση τους, φώτισαν και άλλαξαν το σκηνικό της βίας στην καθημερινότητα της ζωής μας!

Το πιο καλό νέο είναι αυτά τα 12χρονα- 15χρονα μαθητούδια που κόντρα στον εκπορευόμενο από καθηγητή τους εκφοβισμό και στη διαβρωτική χλευαστική στοχοποίηση ψυχολογική κακοποίηση λόγω έκφρασης φύλου ενός 12χρονου συμμαθητή τους, εκείνα με πολύ χιούμορ και μεγάλη υπευθυνότητα αντάλλαξαν φορεσιές και έσπασαν τα έμφυλα στερεότυπα και ταμπού, έβαλαν φούστες τα αγόρια και γραβάτες τα κορίτσια και γενναία υποστήριξαν το πρωτάκι του σχολείου τους, κι αυτό πρέπει να είναι το κυρίαρχο πολιτικό γεγονός στη χώρα, γιατί αποκατέστησε τη χαμένη μας ελπίδα και γέμισε με γέλιο και χαρά ολόκληρη την κάθε μέρα μας.

Πρόκειται για μια εξόχως αναίμακτη επαναστατική πολιτική κίνηση και μια συγκλονιστική πολιτική πράξη που εκφράζει πέρα απ’ το υψηλό αξιακό σύστημα αυτών των παιδιών, την πολιτική τους ωριμότητα και δύναμη, τη σοβαρότητα και την επάρκεια τους ως πολιτικές οντότητες μιας πολλά υποσχόμενης και ελπιδοφόρας νέας γενιάς πολιτών, ενώ οριοθετεί το πλαίσιο εξουσίας των εκπαιδευτικών στη βάση της ισοτιμίας και του σεβασμού της μαθητικής νεολαίας.

Το πόσο οργανωμένα, δημοκρατικά, ειρηνικά και καταλυτικά εναντιώθηκαν αυτά τα γυμνασιόπαιδα στο διαχρονικό φαινόμενο της συστημικής καταχρηστικής άσκησης της εξουσίας και στο μείζον θέμα τoυ εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση και λύση άμεσης εφαρμογής από την αρμόδια υπουργό παιδείας σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Στην ουσία, τα γυμνασιόπαιδα στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου, διδάσκουν ήθος την κοινωνία μας και μας δείχνουν με αφοπλιστική ταπεινότητα τι σημαίνει αγάπη και σεβασμός στον άνθρωπο, αλληλεγγύη και ισοτιμία, συνέπεια και καλοσύνη, ειρήνη και ελευθερία μέσα σε μια κοινωνία ανθρώπων. Τι σημαίνει να ζείς και να μεγαλώνεις σε ένα χώρο με αρχές και με αξίες, τι σημαίνει να έχεις παιδεία! Με μια κουβέντα, τι σημαίνει δημοκρατία!

Εύγε στα γυμνασιόπαιδα του Μουσικού Σχολείου Ιλίου για το ειρηνικό όσο και ανατρεπτικό έργο τους στην κατάλυση του εκφοβισμού και της έμφυλης βίας στο σχολείο τους! Χιλιάδες ευχαριστίες για τη χαρά της ζωής που ξανάφεραν στην κοινωνία μας με την ευγένεια, το ήθος, το χιούμορ, το σεβασμό, την καλοσύνη, τη σοβαρότητα και την αγάπη τους για τον άνθρωπο

Αξίζουν δε πάμπολλα συγχαρητήρια στους γονείς αυτών των παιδιών που μεγαλώνουν τόσο δίκαια, γενναία κι έντιμα παιδιά και δημιουργούν τέτοιους άξιους, δημοκράτες, πολίτες!

Ειδήσεις Ελλάδα:

Ο ρόλος της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Τα 13 ερωτήματα για τον «Φρουθιώτη» που παρέκαμψε ο πρωθυπουργός

Αυτή τη Βουλή έχουμε – Αυτή θέλουμε;

Μαρία Χάλκου

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago