Αθλητικά

Σφοδρές επικρίσεις του ευρωπαϊκού Τύπου με αφορμή την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών στο Πεκίνο

Η έναρξη των Χειμερινών Ολυπιακών Αγώνων στο Πεκίνο έδωσε την αφορμή για να εκφραστούν μια σειρά από αρνητικά σχόλια στον ευρωπαϊκό Τύπο, που αφορούν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός φαραωνικού έργου, αλλά και τις δυσκολίες για αθλητές και δημοσιογράφους λόγω της πανδημίας.

Οι ανταποκριτές στην Κίνα και την Ιαπωνία της γαλλικής «Les Echos» κάνουν μια σύγκριση με το Πεκίνο των καλοκαιρινών αγώνων του 2008: «Είναι μια ισχυρή Κίνα που δείχνει μια όλο και πιο ορατή αυτοπεποίθηση στον υπόλοιπο κόσμο. Το ΑΕΠ της έχει τριπλασιαστεί από το 2008 και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει επταπλασιαστεί. Με ένα ρομπότ στον Άρη και την κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού, η Κίνα αγκυροβολεί τη δύναμή της στο διάστημα. Δεν νοιάζεται για το διεθνές δίκαιο όταν πρόκειται να επεκτείνει τη στρατιωτική της δύναμη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Κίνα σήμερα πιστεύει ότι δεν έχει πάρει μάθημα από κανέναν και διαφημίζει το μοντέλο διακυβέρνησής της στον υπόλοιπο κόσμο».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ο καθρέφτης ενός νέου, αντιδυτικού κόσμου με επίκεντρο το Πεκίνο, εξηγεί η ιταλική «Corriere della Sera»: «Ο Ρώσος ηγέτης σχεδόν σίγουρα θα τιμήσει την Ολυμπιακή εκεχειρία και θα απέχει από στρατιωτική δράση στην Ουκρανία – οπότε αν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μπορούν να κερδίσουν χρόνο, εξαρτάται από το κινεζικό χρονοδιάγραμμα. Ένα σημάδι ότι το κέντρο του κόσμου έχει μετατοπιστεί. … Μόλις τελειώσει η Ολυμπιακή εκεχειρία, ο Πούτιν θα ξέρει ότι έχει καταφύγιο. … Η Κίνα και η Ρωσία βρίσκονται στη διαδικασία οικοδόμησης ενός εναλλακτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος έναντι του δολαρίου. Η χρήση του κινεζικού Renminbi συνεχίζει να αυξάνεται. … Άλλες χώρες, από το Ιράν μέχρι τη Βενεζουέλα, έχουν ήδη δείξει ότι μπορούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων».

Η εσθονική «Eesti Päevaleht» φοβάται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Κίνα θα είναι επίσης μια απογοήτευση για τους αθλητές: «Θα είναι ιδιαίτεροι Αγώνες, και μάλλον όχι με την καλή έννοια. Το Πεκίνο δεν θα πετύχει στον αθλητισμό – πάρα πολλοί αθλητές θα μείνουν μακριά από τους αγώνες λόγω θετικού τεστ κορωνοϊού ή στενής επαφής. Είναι θετικό ότι τα πολιτικά μποϊκοτάζ δεν αραίωσαν περαιτέρω τις τάξεις των αθλητών. Το διπλωματικό μποϊκοτάζ είναι μια καλή λύση – οι αθλητές επιτρέπεται να συμμετέχουν, ενώ πολλοί αρχηγοί κρατών μένουν μακριά λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Θα ήταν ακόμη καλύτερα αν δεν επιτραπεί σε αυτοκρατορίες που είναι επικίνδυνες για τους πολίτες τους ή άλλες χώρες να φιλοξενήσουν τους αγώνες».

Η σλοβένικη «Večer» βρίσκει λάθος το διπλωματικό μποϊκοτάζ των Αγώνων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά και άλλους: «Η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο διοργανώνει τους τρέχοντες Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως και οι Θερινοί Αγώνες του 2008, για να επιδείξει την οικονομική της αναγέννηση και να γυαλίσει την κακή της εικόνα στον κόσμο. Τώρα, το τμήμα του κόσμου που αυτοαποκαλείται δημοκρατικό, κατέστρεψε τουλάχιστον εν μέρει αυτό το υπέροχο σχέδιο. Όμως, οι χώρες που έχουν ανακοινώσει διπλωματικά μποϊκοτάζ παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν και όχι τόσο συστηματικά όσο στην περίπτωση των Ουιγούρων και των Θιβετιανών. Πολιτικοί, αφήστε το άθλημα στους αθλητές. Μαστίζονται από αρκετά διλήμματα υγείας χωρίς να λύσουν τα προβλήματα του κόσμου».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν το τέλος μιας εποχής, εκτιμά η βέλγικη «La Libre Belgique»: «Οι υπερβολές μπορεί τελικά να άγγιξαν τους θεούς στον Όλυμπο του αθλητισμού, γιατί τώρα τείνουν να έχουν ορισμένες ηθικές απαιτήσεις στους χώρους. Τουλάχιστον αυτή είναι η εντύπωση που έχει κανείς για την επιλογή των επόμενων Ολυμπιακών πόλεων. … Αυτό προϋποθέτει ότι υπάρχουν αρκετοί καλοί υποψήφιοι. … Για να επιτευχθεί αυτό, η φιλοξενία των αγώνων πρέπει να γίνει πιο προσιτή και οι υπερθετικές προσφορές να τελειώνουν. Το σόου και οι επιχειρήσεις σίγουρα θα υποφέρουν ως αποτέλεσμα. Αλλά μπορεί κανείς να υποθέσει ότι το άθλημα θα ωφεληθεί. Η προώθηση της δημοκρατίας και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επίσης».

Η καθημερινή εφημερίδα του Λουξεμβούργου «Τageblatt» επικρίνει το «μέγα γεγονός» ως επιβλαβές παιχνίδι με τη φύση: «Σε μια από τις πιο ξηρές και χτυπημένη από ανέμους περιοχή της Κίνας, χτίζονται πίστες σκι με τεχνητό χιόνι. Το νερό αντλείται στα βουνά από απόσταση 60 χιλιομέτρων. Ενώ η Κίνα έχει χιονοδρομικά και χιονοδρομικά κέντρα στο βορρά, οι αγώνες πρόκειται να διεξαχθούν στο Πεκίνο για λόγους κύρους, καθιστώντας την την πρώτη πόλη που έχει φιλοξενήσει τόσο καλοκαιρινούς όσο και χειμερινούς αγώνες. … Το φυσικό καταφύγιο μειώθηκε σε μέγεθος για ολόκληρη την εγκατάσταση. Έτσι οραματίστηκε ο ιδρυτής της Ολυμπιακής Επιτροπής Pierre de Coubertin την Ολυμπιάδα ως «τη συγκέντρωση της νεολαίας του κόσμου»;».

Οι συνθήκες στον χώρο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερες, καταγγέλλει η αυστριακή «Wiener Zeitung»: «Παρά την πανδημία του κορωνοϊού οι αγώνες ξεκίνησαν. Γιατί οι αρχές το θέλουν έτσι, και έτσι κι αλλιώς κανείς δεν ερωτάται. Τα παιχνίδια ρίχνουν τη σκιά τους και στη δημοσιογραφία. … Οι ανταποκριτές δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι ή δεν γίνονται καν δεκτοί. Οι αρνήσεις βίζας, η παρακολούθηση, ο εκφοβισμός και η παρενόχληση είναι συνηθισμένες. … Δεν μας εκπλήσσει καθόλου, αλήθεια. Αλλά δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά: η Κίνα δεν είναι σε καμία περίπτωση μια κανονική χώρα με κανονικούς κανόνες. Ακόμα κι αν οι διεθνείς αθλητικοί οργανισμοί δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται πάρα πολύ για αυτό».

Διαβάστε ακόμα

Οι Χειμερινοί Αγώνες στο Πεκίνο αφορμή για νέες γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Επίσημη έναρξη στη σκιά του κορονοϊού – Αναλυτικά το πρόγραμμα

Κίνα : Στρατόπεδα συγκέντρωσης για όσους έχουν κορονοϊό

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago