Κόσμος

Αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα εξετάζει η Μόσχα, σύμφωνα με τον Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα σκέφτεται πιθανές αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα, το οποίο στο σημερινό του status ορίζει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα ως απάντηση σε πυρηνική επίθεση ή σε περίπτωση συμβατικής επίθεσης που αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το κράτος.

Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές στους δημοσιογράφους στο τέλος της επίσκεψής του στο Βιετνάμ, ένα εικοσιτετράωρο μετά την επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα και την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με την Πιονγκγιανγκ.

Κατά την επίσκεψή του στο Ανόι, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών της χώρας του με το Βιετνάμ είναι «μια από τις προτεραιότητές» του. Ο Πούτιν επισήμανε ότι η Μόσχα και το Ανόι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια αξιόπιστη αρχιτεκτονική ασφαλείας, όπως τη χαρακτήρισε, στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσία επιδιώκει να επεκτείνει τις επενδύσεις της στον τομέα της ενέργειας στο Βιετνάμ.

Ωστόσο το Ανόι έχει υπογράψει ήδη συμφωνία «συνολικής στρατηγικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Την ίδια δηλαδή συμφωνία που υπέγραψε και με τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν στη χώρα, η οποία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της Δύσης. Δυτικοί εταίροι του Βιετνάμ επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να δίνεται στον Ρώσο πρόεδρο βήμα για να υπερασπιστεί τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν έγινε πάντως δεκτός στο Ανόι με 21 πυροβολισμούς, στη διάρκεια στρατιωτικής τελετής σήμερα, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ, πέρυσι. Πρόκειται για μία εκδήλωση τιμής που επιφυλάσσεται για τους σημαντικότερους ηγέτες κρατών.

Ο πρόεδρος του Βιετνάμ, Το Λαμ, συνεχάρη τον Πούτιν για την επανεκλογή του και εξήρε τα επιτεύγματα της Ρωσίας, περιλαμβανομένης της «εσωτερικής πολιτικής σταθερότητας», όπως είπε. «Για μία ακόμη φορά συγχαρητήρια στον σύντροφό μας που έλαβε τεράστια στήριξη στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, η οποία υπογράμμισε την εμπιστοσύνη του ρωσικού λαού» προς το πρόσωπό του είπε χαρακτηριστικά ο Το Λαμ. Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν συνολικά  11 συμφωνίες και μνημόνιο κατανόησης, που αφορούν μεταξύ άλλων τους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, την πυρηνική επιστήμη και την παιδεία.

Σε ανακοίνωσή της, η αμερικανική πρεσβεία επισήμανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι καμία χώρα δεν θα πρέπει να δίνει στον Πούτιν βήμα για να προωθεί τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παραλλήλως, εκπρόσωπος της αποστολής της ΕΕ στο Βιετνάμ δήλωσε ότι το Ανόι έχει δικαίωμα να αναπτύσσει τη δική του εξωτερική πολιτική, αλλά πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδεικνύει πως η Μόσχα δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Όπως έγινε πάντως γνωστό, στο Ανόι θα μεταβεί, αύριο Παρασκευή και το Σάββατο, και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ, για να υπογραμμίσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για μια ελεύθερη και ανοικτή περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού «θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για ένα ισχυρό, ανεξάρτητο, ανθεκτικό και ευημερούν Βιετνάμ και θα συζητήσει τους κοινούς στόχους για τις υπουργικές συναντήσεις του επόμενου μήνα που σχετίζονται με την ASEAN», την Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago