Πολιτική

Στην Κεντρική Επιτροπή ο νέος γύρος αντιπαράθεσης εντός του ΠΑΣΟΚ

Στο τέλος Ιουνίου, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ, μετά το αποφασιστικό παρών που στις εξελίξεις που έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και την επιθετική, πλην όμως και απολογητική, εμφάνιση του Νίκου Ανδρουλάκη στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

«Θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό» είπε ο Χάρης Δούκας, ο οποίος αμέσως μετά, στην τοποθέτησή του από τη Διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα, πρόσθεσε ότι «τώρα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές». Ο δήμαρχος Αθηναίων έστειλε έτσι το μήνυμά του προς την ηγεσία του κόμματος και τον πρόεδρο, διανθίζοντάς το με ιδέες για  προοδευτικές συγκλίσεις.

Στην ομιλία του δε, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη, ο Χάρης Δούκας το πήγε λίγο παραπέρα, καθώς δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο ίδιος θα προχωρήσει σε άμεσες πρωτοβουλίες όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη. Αν και ουσιαστικά επανέλαβε το μότο του Ανδρουλάκη ότι οι συγκλίσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν μπορούν να γίνουν σε επίπεδο ηγεσιών, αλλά βάσης, επέμεινε ιδιαιτέρως σε αυτό, τονίζοντας ότι «οι συγκλίσεις για την Κεντροαριστερά γίνονται στις γειτονιές». Και όπως όλοι γνωρίζουν στις γειτονιές οι «δήμαρχοι» κινούνται συνήθως πιο άνετα από τους «βουλευτές».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Χάρης Δούκας, προς ενίσχυση των παραπάνω, τόνισε με σαφήνεια ότι επικράτησε στον Δήμο Αθηναίων με μία παράταξη που ναι μεν έχει ως βάση του ΠΑΣΟΚ, αλλά συγκέντρωσε, στηρίχθηκε και στηρίζεται από τη  μεγαλύτερη δυνατή συνύπαρξη δυνάμεων και προσώπων από τον ευρύτερο χώρος της κεντροαριστεράς. Κατά τον ίδιο, η επικράτηση αυτής της παράταξης στον δήμο της πρωτεύουσας δεν είναι «ευκαιριακή» και δεν αποτελεί απλώς μια «εκλογική» νίκη.

Αντιθέτως, όπως υποστήριξε, πρόκειται για «μια στρατηγική συνεργασία», η οποία «συνεχίζεται» και μετά την εκλογή. Αναφερόμενος δε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της συνεργασίας, γνωστής πλέον στον δημόσιο λόγο και ως «πετυχημένο μοντέλο Δούκα», τόνισε ότι παρά την σύγκλιση πολιτικών κατευθύνσεων όμορων παρατάξεων, οι μετέχουσες σε αυτήν παρατάξεις «διατηρούν ταυτόχρονα την αυτονομία τους».

Κατά τον δήμαρχο Αθηναίων όλη αυτή η προσπάθεια «δεν είναι χωρίς κόστος», καθώς, όπως είπε, έγινε και παραμένει «στόχος επιθέσεων» για να προσθέσει ότι δεν πτοείται και δεν υποχωρεί. Απαντώντας δε σε κρίσεις για το «βιαστικό» χαρακτήρα των αποφάσεών του, ο Χάρης Δούκας θέτει το ζήτημα της αμεσότητας της αντίδρασης. Ξαναβάζει έτσι στον πολιτικό σχεδιασμό, χωρίς να αναφέρεται αυτολεξεί σε αυτό, το γνωστό πασοκικό σύνθημα του «Εδώ και Τώρα».

«Μου επιτέθηκαν επειδή τολμάω» είπε για να προσθέσει ότι «απέναντι σε αυτές τις απόψεις» υποστηρίζει «μια διαφορετική κλίμακα χρόνου». «Η ιστορία γράφεται με ασυνέχειες και τομές που αλλάζουν τον ρου των εξελίξεων» τόνισε και, επικαλούμενος τον Οδυσσέα Ελύτη, έκλεισε με την επισήμανση ότι «χρειάζεται ένα άλμα γρηγορότερο από τη φθορά».

Το ΠΑΣΟΚ, από την επομένη των ευρωεκλογών, μπήκε σε μια διαδικασία αναζήτησης αιτίων για την μικρή, πλην όμως άνοδο, του ποσοστού του, σε αυτήν την αναμέτρηση που χαρακτηρίστηκε κυρίως από την αποχή και την άνοδο μικρών κομμάτων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Ο Ανδρουλάκης δεν είδε να εκπληρώνεται ο διακαής πόθος του για τη δεύτερη θέση, στην οποία παρέμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη φθορά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε κριτική για την αντιπολιτευτική τακτική του από αρκετά στελέχη, τα οποία εκφράστηκαν με δημόσιες παρεμβάσεις τους. Είχε δε και μια πρώτη ευκαιρία για αντιπαράθεση στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όπου διασταυρώθηκαν ξίφη με τους αμφισβητίες του. Η εικόνα στο ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ξεκαθαρίσει, ωστόσο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στο τέλος του μήνα. Εκεί, όπου θα είναι «παρών» και ο Χάρης Δούκας.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago