Πολιτική

Η «ζαριά» των διπλών εκλογών το Μάιο και τα επίμονα σενάρια για το μοντέλο «Ντράγκι»

Το «γαϊτανάκι» περί πρόωρων εκλογών και κυβέρνησης τεχνοκρατών, δηλαδή προώθηση του «μοντέλου Ιταλίας τύπου Ντράγκι, και για την Ελλάδα» καλά κρατεί, καθώς και εντός και εκτός Ελλάδας αυτά τα σενάρια συζητούνται έντονα σε πολιτικούς κύκλους και επιχειρηματικά λόμπι.

Αν και επισήμως υπάρχουν διαψεύσεις, όπως με το πρόσφατο δημοσίευμα του Euractiv.gr, που επικαλούμενο πηγές της Κομισιόν,  ανέφερε πως  «μετά από την εμπειρία των διαπραγματεύσεων για τα πρώτα ορόσημα μεταρρυθμίσεων για την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, υπάρχουν ισχυρές συζητήσεις και σκέψεις για την προώθηση του μοντέλου Ιταλίας τύπου Ντράγκι, και για την Ελλάδα».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «τα μηνύματα που λαμβάνουν από την Αθήνα είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο».  Το σχετικό ρεπορτάζ επιχειρήθηκε να διαψευστεί και ήταν αναμενόμενο από τον Εκπρόσωπο της Κομισιόν Ερίκ Μαμέλ, ο οποίος χρησιμοποίησε μια ιδιαίτερα επιθετική γλώσσα κάτι ασυνήθιστο για τα δεδομένα της Ε.Ε .

Το Euractiv επανήλθε, όχι μόνο με κριτική για το ύφος των δηλώσεων του κ. Μαμέλ, αλλά και για τις πληροφορίες που περιείχε το ρεπορτάζ του και οι οποίες , όπως επεσημαίνει, προέρχονται από πηγές της Κομισιόν.

Όπως και να είναι τα πράματα, αυτές οι εκτιμήσεις/ σενάρια και επισημάνσεις κυκλοφορούν εδώ και καιρό στη  Αθήνα σε πολιτικούς (συμπεριλαμβανομένων και  κυβερνητικών) και επιχειρηματικούς κύκλους. Μάλιστα το politicus.gr , με εμπεριστατωμένο  ρεπορτάζ , είχε καταγράψει και αναδείξει αυτές τις ζυμώσεις, πληροφορίες και σενάρια.

Μάιος -Ιούνιος το καυτό εκλογικό δίμηνο

Ωστόσο οι παρασκηνιακές ζυμώσεις, οι ποικίλες συσκέψεις εντός και εκτός Μαξίμου, αλλά και οι εκτιμήσεις και πληροφορίες από έμπειρους πολιτικούς κύκλους, αλλά και από επιτελεία κομμάτων συμπεριλαμβανομένων και κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκπέμπουν τα τελευταία 24ωρα , ότι πιθανά να πάμε σε διπλές πρόωρες εκλογές τον Μάιο και Ιούνιο. Και αυτό γιατί είναι βέβαιο πλέον ότι αυτοδυναμία δεν θα υπάρχει στην απλή αναλογική, αλλά είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει αυτοδυναμία και στις δεύτερες εκλογές, που θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ.

Το κλίμα στην οικονομία με τις ανατιμήσεις, την ακρίβεια κ.α φθείρει συνεχώς την Κυβέρνηση σε συνδυασμό και με τους κακούς χειρισμούς που έχει κάνει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιπροσθέτως το λεγόμενο «αντισύριζα μέτωπο» που επάνω του «πάτησε» ο κ. Μητσοτάκης στις νικηφόρες του εκλογικές αναμετρήσεις, θρυμματίζεται καθημερινά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν απομονώσει πολιτικά την Κυβέρνηση και συντάσσονται , με την δική του λογική το κάθε ένα , πίσω από πρωτοβουλίες που δημιουργούν μέτωπα προς την Κυβέρνηση (ψήφιση πρόταση μομφής,  μέτωπο κατά ακρίβειας , ανατιμήσεων κ.α). Τις ίδιες ώρες οι λεγόμενοι «εκσυγχρονιστές» που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Βενιζέλου «γύρισαν την πλάτη» στον κ. Μητσοτάκη, τον εγκατέλειψαν και μπήκαν στην ‘ομπρέλα» του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Το πολιτικό σκηνικό εμφανίζεται ρευστό πλέον και η Κυβέρνηση χάνει σιγά –σιγά πόντους και να μεγαλώνει η φθορά και η πολιτική του απομόνωση. Οι εισηγήσεις που πέφτουν στο τραπέζι είναι «να τρέξει για εκλογές Μαϊο – Ιούνιο και να μην περιμένει καν τον Σεπτέμβριο, γιατί πιθανά η φθορά θα είναι μεγαλύτερη και να συμβούν και άλλα απρόοπτα γεγονότα».

“Κοντράρει ” την διάψευση το Euractiv

Πάντως το Euractiv αντέδρασε έντονα και για το ύφος και για το περιεχόμενο της διάψευσης του κ. Μαμέλ.

Στο δημοσιεύματα του (σήμερα)  επισημαίνει :

«Το χθεσινό εμπρηστικό σχόλιο του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ στο δημοσίευμα της EURACTIV περί συζητήσεων για τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Ελλάδα, γεννά περισσότερα ερωτήματα παρά δίνει απαντήσεις.

Σε ένα άνευ προηγουμένου σχόλιο για τα δεδομένα της Κομισιόν, χαρακτήρισε «γελοίο» το δημοσίευμα αποδεικνύοντας ότι η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ που χαρακτήριζε «χαζούς» τους δημοσιογράφους άφησε τον αντίκτυπό της και στην Ευρώπη.

Στην 10ετή δημοσιογραφική μου πορεία στα ευρωπαϊκά, μόνο η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν με έχει κατηγορήσει για «fake news», όταν έγραψα στις Ευρωεκλογές του 2014 ότι το ακροδεξιό της κόμμα «φλέρταρε» πολιτικά με τη Χρυσή Αυγή.

Ο ίδιος ο Μαμέρ δημόσια πάντα διέψευδε ειδήσεις που αποκάλυπτε η EURACTIV«πολύ νωρίς» για τα δημοσιογραφικά δεδομένα.

Αυτή είναι άλλωστε η δουλειά του. Αλλά και εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας.

Το ίδιο έκανε όταν αποκαλύψαμε ότι η Κομισιόν έχει στα σκαριά σχέδιο για εισαγωγή της τρίτης δόσης στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID, και σχεδόν δέκα μέρες μετά, η Επιτροπή κατέθετε σχετική πρόταση.

Το ίδιο έκανε όταν αποκαλύψαμε ότι η Τσεχία δέχθηκε «προσφορές» από «μεσάζοντες» από τη Μέση Ανατολή για εμβόλια κατά του COVID τη στιγμή που η Ευρώπη συγκρουόταν με την AstraZeneca για την παράδοση των εμβολίων βάσει του συμβολαίου. Μας επιβεβαίωσε τόσο η Πράγα όσο και άλλα τέσσερα κράτη μέλη, που δέχθηκαν παρόμοιες προσφορές από πρόθυμους μεσάζοντες.

Σχετικά με το «γελοίο» δημοσίευμα

Το χθεσινό δημοσίευμα έκανε αναφορά σε «κύκλους» της Κομισιόν, σε κανένα σημείο δεν αναφερθήκαμε σε επίσημη θέση της Κομισιόν, ούτε περίμενε κανείς να υποστηρίξει δημοσίως το περιεχόμενο του κειμένου η Κομισιόν.

Το ερώτημα που τίθεται είναι «προς τι τέτοια αναταραχή;».

Δεν δικαιολογείται τέτοια προσβλητική απάντηση από τα επίσημα χείλη αξιωματούχου της Κομισιόν. Άλλωστε, το θέμα κυκλοφορεί εδώ και καιρό, από αρκετά άλλα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

-Η υπεραντίδραση στην περίπτωση της EURACTIV γεννά ερωτηματικά.

-Αυτοί που γνωρίζουν πάντως, εξέλαβαν πλήρως την ουσία του δημοσιεύματος.

-Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν πολλά, δη οι εκθέσεις που έρχονται.

-Δεν αυτοπαρουσιαζόμαστε ως διασώστες της δημοσιογραφίας.

Υπάρχουν άπειροι συνάδελφοι στην Ελλάδα που αγωνίζονται καθημερινά όχι μόνο για την παραγωγή ειδήσεων, αλλά και για την διατήρηση της αξιοπρέπειάς τους.

Με αξιοπρέπεια, λοιπόν, και εμείς θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε σχετικά με το τι γίνεται στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Διότι μόνο έτσι θα γεφυρωθεί το χάσμα στις διαφορετικές «κοινές γνώμες» ανά την Ευρώπη και οι ενημερωμένοι πολίτες θα κάνουν τις αντίστοιχες επιλογές.

Αυτό κάναμε και με τα PCR τεστ στην υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό κάναμε και με το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία.»

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago