Υγεία

Βαριές οι συνέπειες της πανδημίας, 77% αύξηση ψυχιατρικών περιστατικών σε παιδιά

Έκρηξη περιστατικών ψυχικής υγείας στα παιδιά στη Βρετανία διαπιστώνει έρευνα του BBC, το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2021. Η πανδημία, τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown φαίνεται ότι είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία παιδιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, περίπου 409.347 παιδιά κάτω των 18 ετών παρουσίασαν διάφορα προβλήματα που έχρηζαν θεραπείας, μεταξύ των οποίων αυτοκτονικές τάσεις και αυτοτραυματισμούς, διατροφικές διαταραχές, κ.λπ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο το 2019 τα αντίστοιχα περιστατικά ήταν 230.591.

Συνολικά, η αύξηση των περιστατικών ξεπέρασε το 77% μεταξύ των παιδιών, ενώ αύξηση περιστατικών ψυχικής υγείας έχουν καταγράψει και οι διευθυντές σχολείων, περιστατικών όμως που δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία του NHS, στο οποίο καταγράφονται μόνο οι περιπτώσεις όσων ζήτησαν κάποια μορφή ιατρικής φροντίδας.

Στην έρευνα μετείχαν περίπου 1.000 εκπαιδευτικοί ή άλλο προσωπικό σχολικών μονάδων, οι οποίοι εξήγησαν ότι διαπίστωσαν αύξηση σε ψυχικά περιστατικά μεταξύ των μαθητών, μεταξύ των οποίων και κρίσεις άγχους, κυρίως από την έναρξη της πανδημίας και μετά.

«Εγκλωβισμένος στο lockdown»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο 7χρονος Άιζακ. «Ο Covid είναι χάλια», λέει και δείχνει μια ζωγραφιά με μύγες πάνω από έναν κάδο με φωτιά. «Νιώθω θλίψη γιατί είμαι παγιδευμένος μπροστά στην τηλεόραση», λέει μετά, «και η γιαγιά μου προσπαθεί να τρομάξει τον κορονοϊό για να φύγει».

Η 8χρονη Γκρέις ζωγράφισε τον εαυτό της «κουλουριασμένο στη γωνιά ενός κελιού», γιατί όπως λέει «αισθανόμουν παγιδευμένη στο lockdown».

Τα παιδιά κλήθηκαν να ζωγραφίσουν τα συναισθήματά τους στο πλαίσιο της έρευνας του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιατρικής για λογαριασμό του BBC. Σε μια κανονική περίοδο, οι γιατροί βλέπουν 100 παιδιά τον χρόνο, αλλά μόνο μέσα στο φθινόπωρο ήταν 100 τα παιδιά που χρειάστηκαν βοήθεια. Τα περισσότερα έχουν άγχος για την επιστροφή τους στις υποχρεώσεις του σχολείου.

Εξίσου μεγάλα, αν και διαφορετικής φύσης είναι τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι έφηβοι, που σε ποσοστό 46% εκτός από την επαναπροσαρμογή στο σχολείο έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ετήσιες εξετάσεις.

Η έφηβη Χάρλι λέει: «Ήταν πολύ άσχημα τους πρώτους δύο-τρεις μήνες. Πολλοί από εμάς πήραμε βάρος και αισθανόμασταν άβολα. Δεν βοηθούσε καθόλου ότι δεν βλέπαμε τους φίλους μας και μας πήρε πολύ χρόνο για να επανέλθουμε». Επισημαίνει ότι συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ψυχικής υγείας «με βοηθάει. Όταν το συζητάς, το μυαλό σου αδειάζει. Φεύγει ένα βάρος από το στήθος σου».

Η βρετανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα παράσχει προγράμματα για την ψυχική υγεία στα σχολεία συνολικής αξίας 79 εκατ. λιρών, αλλά και τη δημιουργία 400 ομάδων στήριξης της ψυχικής υγείας.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago