Οικονομία

Θ. Σκυλακάκης: Επιμένει για τα ΙΧ και τους… φτωχούς

Επιμένει στις δηλώσεις του, ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει για μείωση στην τιμή των καυσίμων επειδή δεν αφορά τους φτωχούς, αφού αυτοί δεν… έχουν αυτοκίνητο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Τώρα μάλιστα λέει πως εάν η κυβέρνηση λάμβανε μέτρα για τα καύσιμα, θα… αδικούσε τους πολύ φτωχούς που δεν θα ωφελούνταν από αυτή. Βέβαια, προσπερνά το γεγονός ότι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, αυξάνουν το μεταφορικό κόστος των προϊόντων και τροφοδοτούν την ακρίβεια, που αφορά όλους, είτε έχουν αυτοκίνητο, είτε όχι.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι «στην Ελλάδα το 30% δεν έχει αυτοκίνητο και από αυτό το 30%, το 70% ζει με κάτω από τον κατώτατο μισθό». Και εξήγησε πως, αν λαμβάνονταν μέτρα για τα καύσιμα, αυτά τα 2,5 εκατομμύρια πληθυσμού θα έπαιρναν τίποτα.

Στον αντίποδα, εξήγησε πως «τα νοικοκυριά με τρία αυτοκίνητα και πάνω, είναι 500.000 αυτοκίνητα, αν μειώσουμε τα καύσιμα, θα δώσουμε 40-50 εκατομμύρια σε αυτούς και τίποτα στα 2 εκατομμύρια». Και διερωτήθηκε: «Είναι αυτό κοινωνική πολιτική;».

«Σε μία στιγμή ανάγκης, όπως τώρα, μας έρχεται από το εξωτερικό μία τεράστια επιβάρυνση και πρέπει να την ομαλοποιήσουμε», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. «Αν έχουμε επιπλέον χρήματα, πρέπει να πάμε πρώτα στο ηλεκτρικό και στα τρόφιμα, αυτά καταναλώνει πρώτα ο φτωχότερος», τόνισε και εκτίμησε πως «αναπαράχθηκαν με τελείως διαφορετικό τρόπο αυτά που είπα».

Για την ακρίβεια στα τρόφιμα εξήγησε πως είναι πολυπαραγοντικό, καθώς είναι «το φυσικό αέριο που κάνει τη ζημιά», αλλά και «η ανεξάρτητη παγκόσμια αύξηση των δημητριακών, στην οποία έρχονται να προστεθούν τα μεταφορικά» (τα οποία ακριβαίνουν λόγω των καυσίμων).

Διαβεβαίωσε, τέλος πως, «όταν έχουμε την ευχέρεια να κάνουμε παραπάνω πράγματα, να είστε σίγουροι ότι θα κάνω κάτι».

“Ρωγμές” στο κυβερνητικό επιτελείο

Την ίδια ώρα, “ρωγμές” έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με αφορμή την ακρίβεια και τις μειώσεις φόρων. Η συζήτηση για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών άναψαν νέες “φωτιές”. Και, αν και οι απόψεις Σκυλακάκη φαίνεται πως έχουν ενοχλήσει τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών όταν ρωτήθηκε για τη συγκεκριμένη δήλωση, επιχείρησε να “καμουφλάρει” τη διάσταση απόψεων.

«Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έσοδο του κρατικού Προϋπολογισμού. Άρα, μοιραία, πηγαίνουμε στο προηγούμενο που σημαίνει ότι θα οδηγούσε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Όταν κανείς συζητά για τέτοιου είδους μεγάλα ποσά μπαίνει και η παράμετρος, εάν στην ουσία θα βοηθούνταν όσο έπρεπε και όσο θα μπορούσαν με ένα τόσο μεγάλο μέτρο, που έχει τόσο μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, αυτοί που έχουν πραγματικά πολύ μεγάλη ανάγκη. Αυτό είπε ο κ. Σκυλακάκης και τίποτα περισσότερο» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης:

Πανδημία φτώχειας: Εκτός ελέγχου η ακρίβεια σε τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια

Σοκ στην αγορά με τη βενζίνη να οδεύει πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο

Κέρδη-ρεκόρ γράφουν οι πολυεθνικές του πετρελαίου εν μέσω ενεργειακής κρίσης

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago