Μεγάλα κέρδη έφερε στις πολυεθνικές του πετρελαίου η ενεργειακή κρίση που έχει οδηγήσει τις τιμές του μαύρου χρυσού πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι.
Η αμερικανική ExxonMobil ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα κέρδη από το 2014, που έφτασαν τα 23 δισ. δολάρια το 2021, ύστερα από τις ζημιές 22,4 δισ. δολάρια που είχε “γράψει” το 2020.
Οι περισσότεροι αναλυτές της αγοράς συμφωνούν ότι η τιμή του πετρελαίου θα κινηθεί στην περιοχή των 100 δολαρίων ανά βαρέλι τους επόμενους μήνες, επίπεδο στο οποίο είχε φτάσει για τελευταία φορά το 2014.
Η εταιρεία θα δαπανήσει γύρω στα 10 δισ. δολάρια για επαναγορά μετοχών, που σημαίνει ότι θα επιστρέψει το ποσό αυτό στους μετόχους της. Κέρδη 15,6 δισ. δολάρια παρουσίασε για το 2021 και η Chevron από ζημιές 5,5 δισ. δολαρίων το 2020.
Επαναγορά μετοχών ύψους 8,5 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε και η βρετανο-0ολλανδική Shell τα κέρδη της οποίας πέρσι εκτοξεύτηκαν σε 19,3 δισ. δολάρια, από 4,8 δισ. δολάρια το 2020 που είχε χτυπήσει η ύφεση λόγω καραντίνας. Αλλά και η βρετανική BP έχει μετατραπεί σε «μηχανή μετρητών» σύμφωνα με τον επικεφαλής της, σε σημείο που στη Βρετανία συζητείται η πρόταση για επιβολή έκτακτου φόρου στις πετρελαϊκές εταιρείες προκειμένου να ενισχυθούν τα νοικοκυριά που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Την πρόταση υποστηρίζουν οι Εργατικοί, οι Φιλελεύθεροι αλλά και κάποιοι Συντηρητικοί βουλευτές.
Ειδήσεις σήμερα:
Πετρέλαιο: Ράλι της τιμής, σε υψηλά 8ετίας το μπρεντ
Τα ρωσικά πετρέλαια ελκύουν πρώην Ευρωπαίους πρωθυπουργούς
Η ακρίβεια προκαλεί πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση – Αδυναμία αντίδρασης και εσωτερικές διαφωνίες