Πολιτική

Εμπρηστική εργαλιοποιήση του μεταναστευτικού από Ερντογάν-Αιχμηρή απάντηση της Αθήνας

Με μεθοδευμένους ισχυρισμούς η Τουρκία, μέσα από την εργαλιοποίηση του μεταναστευτικού προσφυγικού, επιχειρεί για μια ακόμα φορά να δημιουργήσει θέμα στην Ελλάδα και η ίδια να εμφανιστεί ως “καθαρή” για τις ανθρώπινες τραγωδίες  που αφορούν μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ η Αθήνα απαντά σε υψηλούς τόνους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις για νεκρούς μετανάστες στα σύνορα του Έβρου, “δείχνοντας” ως υπεύθυνη  την Ελλάδα.

«Τελείως ανυπόστατους και ψευδείς», χαρακτήρισε  τους ισχυρισμούς Ερντογάν για τη στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, «Η Τουρκία έχει τεράστιες ευθύνες για την εργαλειοποίηση του προσφυγικού», είπε, σημειώνοντας ότι «η χώρα μας έχει αποδείξει με διασώσεις ανθρώπων στον Έβρο και το Αιγαίο ότι είναι κράτος δικαίου, ότι σέβεται τον ανθρωπισμό και ασκεί αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».

Πρόσθεσε ότι «η προπαγάνδα και οι ψευδείς ισχυρισμοί δεν θα κρύψουν την επιδίωξη της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης,  χαρακτήρισε «τραγωδία» τον θάνατο των μεταναστών στα τουρκικά σύνορα, ωστόσο διευκρινίζει ότι «η αλήθεια πίσω από αυτό το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την ψευδή προπαγάνδα που δημοσιεύθηκε από τον ομόλογό μου υπουργό, κ. Σοϊλού».

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης διευκρίνισε ότι «οι συγκεκριμένοι μετανάστες δεν έφτασαν ποτέ στα σύνορα. Όποια υπόνοια υπάρχει ότι όντως έφτασαν, ή ότι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία είναι εντελώς ανυπόστατη».

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι η Τουρκία «αντί να προωθεί αβάσιμους ισχυρισμούς πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να εργαστεί για να αποτρέψει αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια» και «αντί να κατηγορεί άλλους, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της εάν θέλουμε να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες από το να επαναληφθούν».

Νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουκρανία απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον θάνατο των μεταναστών, λέγοντας πως «δυστυχώς, αυτή η συμπεριφορά είναι σαν ένας δείκτης του ελληνικού πολιτισμού».

Δηλώσεις Ερντογάν

Σημείωσε πως «το να βλέπεις ανθρώπους να παγώνουν μέχρι θανάτου δεν είναι κάτι που πρέπει να καταπιείς. Δεν είναι η πρώτη φορά που βιώνουμε αυτή την στάση της Ελλάδας. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που σουβλίστηκαν σε βάρκες και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Η βύθιση σκαφών και η καταδίκη ανθρώπων σε θάνατο είναι πολύ σημαντική για να δείξει ποια είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στους ανθρώπους. Δυστυχώς, αυτή η συμπεριφορά είναι σαν ένας δείκτης του ελληνικού πολιτισμού. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάντα σιωπηλή. Ο κόσμος παρέμεινε σιωπηλός. Και μελλοντικά δεν νομίζω να αλλάξει κατι από την συμπεριφορά τους αυτή. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα frontex που έφτιαξαν, είναι άχρηστο. Δεν έχει να κάνει κάτι από το να στηρίζουν την Ελλάδα. Τώρα είδαν αυτούς τους ανθρώπους να πεθαίνουν παγωμένοι».

Συνέχισε την εμπρηστική ρητορική του λέγοντας ότι «τις λήψεις (φωτογραφίες και βίντεο) που έχουμε κάνει θα τα δείχνουμε σε όποιον ηγέτη στον κόσμο και συναντήσουμε. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μπροστά στα μάτια του κόσμου. Θα εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων και το θεωρούμε ανθρωπιστικό και ισλαμικό καθήκον».

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago