Κόσμος

Για πρώτη φορά ψηφίζουν και το Σάββατο οι Ιταλοί – Άνοιξαν οι κάλπες, έστειλαν μήνυμα Μελόνι και Σαλβίνι

Λίγο μετά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, στις 3 το απόγευμα τοπική ώρα του Σαββάτου, άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και η αρχηγός της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, Έλι Σλάιν.

Η Μελόνι ψήφισε στη Ρώμη και εξερχόμενη από το εκλογικό τμήμα δήλωσε ότι πρόκειται για μια «σημαντική ψήφο, καθώς κρίνονται τα επόμενα πέντε χρόνια». Λίγες ώρες νωρίτερα, η ιταλίδα πρωθυπουργός είχε στείλει το τελευταίο προεκλογικό μήνυμά της, αναρτώντας στο Instagram ένα σύντομο βίντεο από την επίσκεψή της σε οπωροπωλείο της Ρώμης.

Η Μελόνι εμφανίζεται να ζητά από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος «να μην πει τίποτα, διότι δεν επιτρέπεται, λόγω της προεκλογικής εκστρατείας» και στη συνέχεια δοκιμάζει κεράσια. Εκθειάζοντας τη γεύση τους, ρωτά τον οπωροπώλη «για ποιά ποικιλία πρόκειται», αλλά εκείνος δεν απαντά και δείχνει μια χάρτινη ταμπέλα, η οποία γράφει «Varietà Giorgia», δηλαδή «Ποικιλία Τζόρτζια». Υπενθυμίζεται ότι η Τζόρτζια Μελόνι είχε κάνει κάτι ανάλογο και στις βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2022. Τότε, σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο είχε εμφανιστεί με δυο πεπόνια στο χέρι, λέγοντας «τα είπα όλα». Σημειώνεται ότι στα ιταλικά, τα πεπόνια λέγονται «meloni».

Λιγότερο έως καθόλου εκφραστική ήταν η γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Έλι Σλάιν, η οποία άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στην Μπολόνια και παρά τη μεγάλη παρουσία δημοσιογράφων, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις. Αντιθέτως, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ψήφισε στο Μιλάνο, βρήκε την ευκαιρία να «τα πει» για τον Γάλλο πρόεδρο και την πολιτική του έναντι της Ρωσίας. «Είναι μια ψήφος υπέρ της ειρήνης, κατά των βομβιστών σαν τον Μακρόν» είπε ο Σαλβίνι, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τετάρτη επανέλαβε την κάθετη αντίθεση της Λέγκας για χρήση ευρωπαϊκών όπλων εναντίον ρωσικού εδάφους. Είπε επίσης ότι επιθυμεί «να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Μόσχας με το Κίεβο μέσα στην φετινή χρονιά» και τάχθηκε υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή «με τελικό στόχο δύο κράτη για δύο λαούς».

Οι κάλπες άνοιξαν στην Ιταλία για πρώτη φορά από το Σάββατο, στις 3 το μεσημέρι (τοπική ώρα) για την εκλογή εβδομήντα έξι ευρωβουλευτών, καθώς και  την ανανέωση 3.692 δημοτικών συμβουλίων και του περιφερειακού συμβουλίου της περιοχής Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο. Δικαίωμα ψήφου για τις ευρωεκλογές έχουν περισσότεροι από 51 εκατομμύρια Ιταλοί και Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες σήμερα μέχρι τις 11 το βράδυ και αύριο, από τις 7 το πρωί, έως τις 11 το βράδυ.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago