Κόσμος

Σλοβακία: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία – Στο νοσοκομείο ψήφισε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο

Μετά τους Ολλανδούς που άνοιξαν την αυλαία των ευρωεκλογών 2024, τους Ιρλανδούς που ψήφισαν χθες και τους Τσέχους που συνεχίζουν και σήμερα, από το πρωί στις κάλπες προσέρχονται και οι ψηφοφόροι στη Σλοβακία τη Μάλτα και την Λετονία, ενώ το απόγευμα ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία και στην Ιταλία.  

Στη Σλοβακία, μία χώρα που καταγράφει παραδοσιακά από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής στις Ευρωεκλογές (στις προηγούμενες η συμμετοχή ήταν 22,7%), η φετινή αναμέτρηση γίνεται στη σκιά της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, θερμού υποστηρικτή του Πούτιν και αντίθετου με την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Παραμένοντας στο νοσοκομείο, με τραύματα από τέσσερις σφαίρες που δέχθηκε εξ επαφής τη 15η Μαΐου, ο Ρόμπερτ Φίτσο ψήφισε εντός του Ιδρύματος, όπως φαίνεται σε φωτογραφία που δημοσίευσε. «Ψήφισα στο νοσοκομείο» έγραψε ο 59χρονος πρωθυπουργός της Σλοβακίας στον λογαριασμό του στο Facebook, δημοσιεύοντας τη φωτογραφία στην οποία διακρίνεται όρθιος, στηριζόμενος σε μία πατερίτσα, να ρίχνει το ψηφοδέλτιό του σε μια κάλπη, η οποία έχει τοποθετηθεί σε ένα γραφείο, μέσα σε ένα δωμάτιο.

«Είναι αναγκαίο να εκλέξουμε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα στηρίξουν τις πρωτοβουλίες για την ειρήνη και όχι τη συνέχιση του πολέμου» πρόσθεσε. Παραλλήλως επέκρινε, για άλλη μία φορά, «τη συναίνεση των δυτικών χωρών, οι οποίες επέτρεψαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να επιτεθεί εναντίον στόχων στο ρωσικό έδαφος». Πρόκειται για «την απόδειξη ότι οι μεγάλες δυτικές δημοκρατίες δεν θέλουν την ειρήνη, αλλά την κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία, κάτι που είναι βέβαιο πως θα συμβεί» επισήμανε και επανέλαβε την υπόσχεσή του να «μην οδηγήσει τη Σλοβακία σε τέτοιες στρατιωτικές περιπέτειες».

Η Σλοβακία εκλέγει 15 ευρωβουλευτές και παρότι ο Φίτσο δεν είχε ενεργό προεκλογική εκστρατεία μετά την δολοφονική επίθεση εναντίον του, η δολοφονική επίθεση εναντίον του ενίσχυσε το κόμμα του, το Smer-SD, το οποίο είχε εκτοξευτεί στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. «Για τον Ρόμπερτ Φίτσο, για τη Σλοβακία» ήταν άλλωστε το κεντρικό σύνθημα του κόμματος τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο 59χρονος πρωθυπουργός, αδυνατισμένος ύστερα από τη νοσηλεία του και δύο πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις, ανακοίνωσε πάντως την Τετάρτη, ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στα καθήκοντά του αυτόν τον μήνα. Σε εκείνες τις βιντεοσκοπημένες δηλώσεις του, που ήταν οι πρώτες μετά τον τραυματισμό του, ο Ρόμπερτ Φίτσο είχε πει ότι συγχωρεί τον δράστη και ότι τον αφήνει «να σκεφθεί ό,τι έκανε και γιατί το έκανε». Είχε προσθέσει πάντως ότι δεν θεωρεί τον δράστη έναν «μοναχικό παράφρονα», τονίζοντας ότι «δεν είναι (ο δράστης) παρά ο αγγελιοφόρος του κακού και του πολιτικού μίσους, τα οποία η απογοητευμένη και πολιτικά ανεπιτυχής αντιπολίτευση ανέπτυξαν στη Σλοβακία».

Ο φερόμενος ως δράστης, τον οποίο σλοβακικά ΜΜΕ κατονόμασαν ως τον ποιητή Γιουράι Τσίντουλα, 71 ετών, κατηγορείται για απόπειρα φόνου εκ προμελέτης και έχει προφυλακιστεί.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago