Κόσμος

Έντονη καταδίκη της επίθεσης κατά της πρωθυπουργού της Δανίας – Στις Αρχές οδηγείται σήμερα ο φερόμενος ως δράστης

Ελαφρύ αυχενικό διάστρεμμα υπέστη η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά την επίθεση που δέχθηκε από άνδρα στο κέντρο της Κοπεγχάγης χθες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της. «Πέραν αυτού, η πρωθυπουργός είναι σώα και αβλαβής, όμως έχει σοκαριστεί από το περιστατικό» αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ προστίθεται ότι η Φρεντέρικσεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για ιατρικό έλεγχο. Όλες οι επίσημες υποχρεώσεις της πρωθυπουργού ακυρώθηκαν για σήμερα.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε ότι ένας 39χρονος θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστή για προκαταρκτική ανάκριση σε σχέση με την επίθεση σε βάρος της πρωθυπουργού. Ούτε η αστυνομία ούτε το γραφείο της πρωθυπουργού έκαναν, ωστόσο, κάποια ανακοίνωση σχετικά με το κίνητρο του δράστη ή εάν αυτός οπλοφορούσε.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες είπαν στη δανέζικη εφημερίδα ΒΤ ότι είδαν τη Μέτε Φρεντέρικσεν να φθάνει στην πλατεία και ότι «ένας άνδρας ήλθε από την αντίθετη κατεύθυνση και την έσπρωξε δυνατά στον ώμο, γεγονός που την έκανε να χάσει την ισορροπία της», χωρίς, όμως, να πέσει.

Η Φρεντέρικσεν, επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Δανίας και πρωθυπουργός από το 2019, ήταν σοκαρισμένη μετά την επίθεση που δέχθηκε, στην πλατεία Κούλτορβερ στην Κοπεγχάγη, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του γραφείου της. Η πρωθυπουργός ήταν σε θέση να απομακρυνθεί πεζή και δεν έφερε εμφανή σημάδια τραυματισμού μετά την επίθεση δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας.

Η επίθεση συνέβη δύο ημέρες πριν οι Δανοί προσέλθουν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές και τρεις εβδομάδες μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, σε απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, αλλά και τις πολλαπλές επιθέσεις εναντίον πολιτικών στη Γερμανία.

Αρκετοί ηγέτες της ΕΕ καταδίκασαν το περιστατικό. «Η επίθεση κατά της Δανής πρωθυπουργού είναι μια απαράδεκτη πράξη βίας που αποτελεί επίθεση στην καρδιά των δημοκρατικών αξίων» ανέφερε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι στην πλατφόρμα Χ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε στην πλατφόρμα Χ: «Σοκαρίστηκα τόσο όταν άκουσα ότι δεχθήκατε επίθεση σήμερα το βράδυ. Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια πράξη που είναι ενάντια σε όλα όσα πιστεύουμε και για τα οποία αγωνιζόμαστε στην Ευρώπη. Σας εύχομαι δύναμη και κουράγιο –γνωρίζω ότι διαθέτετε πολύ και από τα δύο».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «απαράδεκτη» επίθεση, την οποία καταδίκασε με «σφοδρότητα». Η επίθεση κατά της πρωθυπουργού της Δανίας είναι «αποτρόπαια» τόνισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, επισημαίνοντας ότι «η βία δεν έχει θέση στην πολιτική». Τον «αποτροπιασμό» του εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας σε μήνυμά του στο Χ ότι «καταδικάζει απερίφραστα αυτή τη δειλή επίθεση».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago