Υγεία

Ο ευρωπαϊκός Τύπος για την άρση των περιοριστικών μέτρων covid στη Δανία

Η απόφαση της κυβέρνησης της Δανίας να καταργήσει πλήρως τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού σχολιάστηκε ευρέως από τον ευρωπαϊκό Τύπο και όπως μπορεί να δει κανείς οι απόψεις είναι απολύτως αντικρουόμενες.

Το τέλος της πανδημίας είναι ορατό, αλλά η χώρα θα πρέπει ήδη να προετοιμάζεται για την επόμενη, πιστεύει η Berlingske από τη Δανία: «Στα τέλη του 2021 υπήρξε μια άλλη περίοδος αβεβαιότητας, όταν εμφανίστηκε η παραλλαγή Ομικρον και δεν ήταν σαφές πόσο επικίνδυνη θα γινόταν. Αλλά γενικά, πρέπει να προετοιμάσουμε την κοινωνία μας, ώστε να έχουμε πιο αναλογικές εναλλακτικές λύσεις από το ολικό lockdown, που ήταν τόσο ανθρώπινα όσο και οικονομικά επιζήμιo. Έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία τώρα και η «αρχή της ακραίας προφύλαξης» θα πρέπει να αντικατασταθεί από την κοινή λογική, την αναλογικότητα και την πληρότητα».

Υπέρ μιας ανάλογης απόφασης τάσσεται και για τη Γαλλία η συντηρητική η Le Figaro. «Καταλάβαμε ότι τίποτα δεν ταιριάζει στην τρέχουσα κατάσταση: ούτε οι κανόνες απομόνωσης, ούτε η κακή διαχείριση των τεστ (δέκα δισεκατομμύρια ευρώ!), ούτε η χρήση κωδικών QR, ούτε η μάσκα στο διάλειμμα των σχολείων. Θα έπρεπε να τολμήσουμε να ακολουθήσουμε τη Μεγάλη Βρετανία και τη Δανία, που ανακαλύπτουν ξανά τη μαγεία της προηγούμενης ζωής μας. Μπερδεύοντας την «λογική του κράτους» με τον «παραλογισμό της γραφειοκρατίας», οι τεχνοκράτες του Εμανουέλ Μακρόν τον συμβουλεύουν να άρει τους περιορισμούς με ρυθμό σαλιγκαριού. Ας ελπίσουμε να προτιμήσει τον καλπασμό της ελευθερίας…»

Αντιθέτως η γερμανική Süddeutsche Zeitung φοβάται ότι το άνοιγμα θα μπορούσε να αποδειχτεί και πάλι πολύ βιαστικό: «Η Δανία έχει κάνει πολλά σωστά στην πανδημία που διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια. Η πολιτική της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό χαρακτηριζόταν συχνά από πιο κοινή λογική από ό,τι αλλού. Η ψηφιοποίηση της κοινωνίας, η μεγάλη εμπιστοσύνη που έχουν οι πολίτες στην κυβέρνηση και τις αρχές, όλα αυτά βοήθησαν. … Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν η άποψή τους για το εγγύς μέλλον διακατέχεται από τον ίδιο ρεαλισμό ή αν μια υπερβολική αυτο-υπερεκτίμηση και η προθυμία να αναλάβουν ρίσκα μερικές φορές θολώνουν αυτήν την άποψη. Η Δανία είχε ήδη καταργήσει την πανδημία τον Σεπτέμβριο – και στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε από την Ομικρον. … Είναι, για άλλη μια φορά, ένα στοίχημα που βάζει η Κοπεγχάγη εδώ».

Ο Σλοβένος κοινωνιολόγος Τόμας Μάστνακ βλέπει μια ενιαία λογική πίσω από τις τρέχουσες πολιτικές των κρατών, τις οποίες αποκαλεί «καθεστώς Covid». Γράφει σχετικά στη Dnevnik: «Το καθεστώς Covid είναι ο διάδοχος του καθεστώτος «Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας». Επομένως, οι ομοιότητες μεταξύ του καθεστώτος Covid και της λογικής του τρόμου δεν είναι ούτε τυχαίες ούτε επιφανειακές. … Η λογική του τρόμου είναι η βασική λογική διατήρησης και αναπαραγωγής του αφόρητου πολιτικού και οικονομικού συστήματος και των ελίτ εξουσίας του. Αυτό το σύστημα και αυτή η εξουσία μπορούν να διατηρηθούν μόνο μέσω ενός ενδελεχούς, καταστροφικού μετασχηματισμού της κοινωνίας. Αυτός ο μετασχηματισμός γίνεται εφικτός και εφαρμόζεται σήμερα από τον τρόμο του καθεστώτος Covid».

Η επίσης σλοβένικη Večer προειδοποιεί από την άλλη για την πρόωρη αισιοδοξία στη χώρα: «Φυσικά θα ήταν εντελώς αδιανόητο να εφαρμοστούν μέτρα πριν από ένα χρόνο με τον σημερινό αριθμό των μολυσμένων ανθρώπων. Ένα λουκέτο της κοινωνίας σε τέτοια κλίμακα πιθανότατα δεν θα ήταν ανεκτό από το σύστημα υγείας, το εκπαιδευτικό σύστημα ή την οικονομία, πόσο μάλλον η ψυχική υγεία του ατόμου. Αλλά είναι επίσης επικίνδυνο να αρθούν πλήρως τα μέτρα. Θα μπορούσαν να ακολουθήσουν εκτεταμένες πλημμύρες, χειρότερα, οι τουρμπίνες του ήδη προβληματικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να καταστραφούν και πολλαπλές παραλλαγές που πολλαπλασιάζονται ταυτόχρονα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα νέο πρόβλημα».

Η Εσθονία δεν έχει την πολυτέλεια να ακολουθήσει το προβάδισμα της Δανίας, γράφει η Postimees: «Η νέα πραγματικότητα είναι ένα άνευ προηγουμένου πλήθος φορέων ιών. Ταυτόχρονα, εξαπλώνεται η άποψη ότι οι περιορισμοί δεν είναι πλέον απαραίτητοι με αυτόν τον κρύο βήχα. … Αλλά δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι η κατάσταση στην Εσθονία είναι διαφορετική από αυτή στη Δανία. Ο σημαντικά υψηλότερος αριθμός εμβολιασμένων και ενισχυμένων ατόμων εκεί βαραίνει το μεγαλύτερο βάρος. … Αυτό σημαίνει ότι η εξάπλωση της Ομικρον στην Εσθονία θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Ως εκ τούτου, είναι επίσης κατανοητό ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο δεν βιάζεται να άρει τους περιορισμούς και την υποχρέωση παροχής αποδείξεων εμβολιασμού. Είναι πολύ νωρίς.»

Διαβάστε ακόμα

Ξανθός: Λείπουν περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι από το ΕΣΥ σε σχέση με πέρσι

Πανδημία: 2.710 νεκροί τον Ιανουάριο – Τραγικό το τελευταίο τρίμηνο

Κορωνοϊός: Οχτώ ερωτήσεις – απαντήσεις για τη νέα υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago