Κόσμος

Νέα αμερικανικά στρατεύματα στέλνει στην Ευρώπη ο Τζο Μπάιντεν

Χιλιάδες στρατιώτες θα σταλούν στην Ανατολική Ευρώπη λόγω της αυξανόμενης έντασης στην Ουκρανία.

Περίπου 3.000 στρατιώτες θα μεταβούν σε συμμαχικές χώρες, κυρίως στην Πολωνία και τη Ρουμανία και θα προστεθούν στην υπάρχουσα δύναμη 8.500 ανδρών που είναι ήδη σε επιφυλακή στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο η μετακίνηση των στρατιωτών, που γίνεται με απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αποτελεί ένδειξη της αμερικανικής ετοιμότητας να υπερασπιστεί τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το Reuters, αμερικανική πηγή είπε ότι 1.700 στρατιώτες θα φύγουν από την αμερικανική βάση Φορτ Μπραγκ στη Βόρεια Καρολίνα για την Πολωνία και άλλοι 300 από τη βάση αυτή προς τη Γερμανία. Περίπου 1000 στρατιώτες που βρίσκονται σταθμευμένοι στη Γερμανία θα κατευθυνθούν προς τη Ρουμανία.

Το Πεντάγωνο λέει ότι δεν αποκλείει την επιπλέον ανάπτυξη στρατευμάτων πέραν αυτών που ανακοινώνονται σήμερα.

«Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς τον κ. Πούτιν και ειλικρινά προς τον κόσμο ότι το ΝΑΤΟ έχει σημασία για τις ΗΠΑ και έχει σημασία για τους συμμάχους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης.

Το Πεντάγωνο επανέλαβε τις προειδοποιήσεις σχετικά με την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, όμως διατύπωσε την ελπίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα επιλέξει μια διπλωματική επίλυση της κρίσης.

«Δεν πιστεύουμε ακόμη ότι έχει αποφασίσει να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», είπε ο Κίρμπι.

Νωρίτερα, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο: «Σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου και τις προτάσεις του υπουργού (Άμυνας Λόιντ) Όστιν, το υπουργείο θα μετακινήσει ανατολικότερα ορισμένες μονάδες που βρίσκονται σταθμευμένες στην Ευρώπη».
«Αυτές οι δυνάμεις δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία», υπογράμμισε. «Αυτές οι μετακινήσεις δεν είναι μόνιμες, ανταποκρίνονται στις υφιστάμενες συνθήκες», πρόσθεσε.

Χαιρετίζει ο Στόλτενμπεργκ

«Χαιρετίζω την απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν πρόσθετες δυνάμεις στη Γερμανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, ενισχύοντας περαιτέρω τη συλλογική αποτροπή και άμυνα του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα της δέσμευσης των ΗΠΑ και έρχεται να προστεθεί σε άλλες πρόσφατες συνεισφορές των ΗΠΑ στην κοινή μας ασφάλεια – συμπεριλαμβανομένων 8.500 στρατιωτών σε υψηλή ετοιμότητα για τη Δύναμη Απόκρισης του ΝΑΤΟ και της ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρων USS Harry S. Truman υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο.

Άλλοι Σύμμαχοι συνεισφέρουν επίσης πρόσθετες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα. Έχουμε αυξήσει την ετοιμότητα της Δύναμης Ανταπόκρισης του ΝΑΤΟ και εξετάζουμε την ανάπτυξη πρόσθετων ομάδων μάχης στο νοτιοανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Οι αναπτύξεις μας είναι αμυντικές και αναλογικές και στέλνουν το σαφές μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους.

Καθώς αντιμετωπίζουμε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη συνεχίζουν να στέκονται μαζί στο ΝΑΤΟ, αποφασισμένες να διατηρήσουν ισχυρή τη συλλογική μας αποτροπή και άμυνα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ορμπαν ο «ειρηνοποιός» – Σοβαρά τώρα;

Oυκρανία: Η γαλλογερμανική παρέμβαση ξεκίνησε, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς

Ουκρανία: Μια κρίση που βολεύει πολλούς

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago