Πολιτική

Μητσοτάκης: Η σημαντικότερη αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού τις τελευταίες δεκαετίες

Για τη σημαντικότερη αναβάθμιση του Πολεμικού μας Ναυτικού τις τελευταίες δεκαετίες και μία πολύ σημαντική προσθήκη στην αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας μας έκανε μεταξύ άλλων λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τα ναυπηγεία της Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας, όπου βρέθηκε νωρίτερα σήμερα και όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες τελευταίας τεχνολογίας Belh@rra που θα παραδοθούν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό την επόμενη 2ετια, σύμφωνα με ενημέρωση του γραφείου τύπου του Γραφείου του πρωθυπουργού.

Συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Δένδια και την Υφυπουργό, Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Naval Group, Pierre Eric Pommellet και τον Αντιπρόεδρο Olivier de la Bourdonnaye, για την πορεία των εργασιών και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των Belh@rra.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι μεγάλη η χαρά μου, που μου δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτώ σήμερα το ναυπηγείο της Naval Group στο Λοριάν, όπου αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται ταυτόχρονα οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belh@rra, οι οποίες θα έχουν ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό έως το 2026. Είναι η σημαντικότερη αναβάθμιση του Πολεμικού μας Ναυτικού τις τελευταίες δεκαετίες, μια πολύ σημαντική προσθήκη στην αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας μας. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την γρήγορη πρόοδο υλοποίησης αυτού του πολύ φιλόδοξου εξοπλιστικού προγράμματος, καθώς η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες, ο «ΚΙΜΩΝ», βρίσκεται ήδη στο νερό και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025.

Να τονίσω, τέλος, και τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, συγκεκριμένα των Ναυπηγείων Σαλαμίνας, τα οποία κατασκευάζουν ένα από τα εννέα μπλοκ, που ουσιαστικά δημιουργούν αυτό το υπερσύγχρονο πλοίο».

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «όταν οι φρεγάτες παραδοθούν, θα είναι τα πιο σύγχρονα πλοία τα οποία θα πλέουν στη Μεσόγειο, άξιοι διάδοχοι όλων των ιστορικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, πάνω στα οποία η ελληνική σημαία κυματίζει πάντα ψηλά και περήφανα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Naval Group σημείωσε: «Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι μεγάλη μας τιμή που σας έχουμε εδώ, στα ναυπηγεία της Λοριάν, γι’ αυτή την επίσκεψη. Με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τι κάνουμε για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Το κύτος που βλέπετε είναι για τη μελλοντική σας φρεγάτα. Σας ευχαριστούμε, κ. Πρωθυπουργέ, για την παρουσία σας σήμερα εδώ».

Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ», η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης, και ξεναγήθηκε στις δεξαμενές ναυπήγησης των φρεγατών «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ», οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν περί τα τέλη του 2025 και το 2026 αντίστοιχα.

Ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης το Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού στη Λοριάν και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Διοικητή του Κλιμακίου, Υποναύαρχο Θεοχάρη Χατζόπουλο, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος των φρεγατών.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago