Οικονομία

IRIS: Προς αύξηση του ορίου πληρωμών

Για αύξηση του ορίου πληρωμών μέσω IRIS «πιέζει» η κυβέρνηση τις τράπεζες. Την αύξηση του ημερήσιου ορίου συναλλαγών στα 1.000 ευρώ από 500 ευρώ που είναι σήμερα, έχει ζητήσει δημοσίως από τις τράπεζες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 25% των πολιτών είναι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία άμεσων πληρωμών IRIS, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουν χρήματα άμεσα και χωρίς επιβάρυνση, χρησιμοποιώντας μόνο τον αριθμό κινητού του παραλήπτη. Επιπλέον, τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι επιτηδευματίες είναι πλέον υποχρεωμένοι να αποδέχονται πληρωμές μέσω IRIS, με τη χρήση του ΑΦΜ ή του κινητού τους τηλεφώνου.

Σημαντική άνοδος στον όγκο συναλλαγών στην υπηρεσία ήρθε με τη νομοθέτηση της υποχρέωσης των επαγγελματιών και των επιτηδευματιών να αποδέχονται πληρωμές μέσω IRIS. Και για τους επαγγελματίες τα οφέλη είναι σημαντικά, καθώς τα κόστη είναι χαμηλότερα από τις συναλλαγές με κάρτες.

Τα όρια

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, το ημερήσιο όριο ανέρχεται σήμερα αθροιστικά στα 500 ευρώ. Αυτό που ζήτησε με πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι να εφαρμοστούν δύο διακριτά όρια για αυτές τις συναλλαγές.

Ο υπουργός ζήτησε αντί για ένα όριο των 500 ευρώ ανά συναλλαγή, να υπάρχουν δύο. 500 ευρώ για μεταφορά σε άλλα πρόσωπα και άλλα 500 ευρώ για μεταφορές σε επαγγελματίες, σύνολο 1.000 ευρώ.

Ωστόσο, το ζήτημα δε φαίνεται να προχωράει. Κάτι που οφείλεται στην ανάγκη να προσαρμοστούν ανάλογα οι υποδομές των τραπεζών, καθώς και να αντιμετωπιστούν πιθανές αδυναμίες σε επίπεδο απάτης, οι οποίες όμως, υποστηρίζονται πανευρωπαϊκά από το σύστημα TIPS της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα έχει πέσει στο τραπέζι και συζητιέται μεταξύ των τραπεζών τόσο στο πλαίσιο της Ελληνικής Ένωσης Τράπεζων όσο και της ΔΙΑΣ.

Σημαντική άνοδος στον όγκο συναλλαγών στην υπηρεσία ήρθε με τη νομοθέτηση της υποχρέωσης των επαγγελματιών και των επιτηδευματιών να αποδέχονται πληρωμές μέσω IRIS. Και για τους επαγγελματίες τα οφέλη είναι σημαντικά, καθώς τα κόστη είναι χαμηλότερα από τις συναλλαγές με κάρτες.

Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από προμήθειες, μόνο για τις συστημικές τράπεζες, έφτασαν το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 477 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13,57%

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago