Οικονομία

Το 5,5% έφτασε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα

Τα στοιχεία των αρχικών εκτιμήσεων της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα είναι μόνο… η αρχή. Ναι, οι καταναλωτές έχουν δει ήδη στην τσέπη τους τη «φωτιά» των τιμών, όμως, τουλάχιστον σε επίπεδο στοιχείων, έρχεται νέα ψυχρολουσία σε δύο εβδομάδες περίπου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα δώσει τα αναλυτικά στοιχεία, ανά κατηγορία αγαθών και υπηρεσιών, οπότε θα αποτυπωθούν στο χαρτί οι ανατιμήσεις του προηγούμενου μήνα. Όμως, τα (ακόμα) χειρότερα έρχονται στο τρέχον τρίμηνο, οπότε και αναμένεται νέο κύμα ακρίβειας.

Όπως και να χει, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός για το τρίμηνο που διανύουμε θα κινηθεί, αν όχι πάνω, στα επίπεδα του 5% και το οικονομικό επιτελείο προβληματίζεται ως προς τα μέσα ανάσχεσης που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει. Η ακρίβεια, άλλωστε, καθώς φαίνεται, ήρθε για να μείνει.

Όπως και να χει, η αρχική εκτίμηση της Eurostat καταγράφει νέες πληθωριστικές πιέσεις στη χώρα μας τον Ιανουάριο. Βάσει αυτής, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,5% τον Ιανουάριο έναντι αύξησης 4,4% το Δεκέμβριο και 4% το Δεκέμβριο. Χαρακτηριστική είναι η σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, τον Ιανουάριο του 2021, όταν ο πληθωρισμός δεν ξεπερνούσε το -2,4%.

Η κατάσταση είναι εφιαλτική για όλη την Ευρωζώνη, καθώς στο σύνολό της αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,1% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Το Δεκέμβριο η ετήσια μέτρηση ήταν 5%

Εξετάζοντας τα βασικά στοιχεία του πληθωρισμού, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (28,6% σε σύγκριση με 25,9% τον Δεκέμβριο). Ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (3,6% σε σύγκριση με 3,2% τον Δεκέμβριο), υπηρεσίες (2,4%, σταθερή σε σχέση με τον Δεκέμβριο) και τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (2,3% σε σύγκριση με 2,9% τον Δεκέμβριο).

Εξετάζοντας τα βασικά στοιχεία του πληθωρισμού, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (28,6% σε σύγκριση με 25,9% τον Δεκέμβριο). Ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (3,6% σε σύγκριση με 3,2% τον Δεκέμβριο), υπηρεσίες (2,4%, σταθερός σε σχέση με τον Δεκέμβριο) και τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (2,3% σε σύγκριση με 2,9% τον Δεκέμβριο).

Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, ο δομικός δείκτης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,3% τον Ιανουάριο από 2,6% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται λίγο πριν την συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Στο 5,1% ο πληθωρισμός είναι υπερδιπλάσιος του επίσημο στόχου της ΕΚΤ για 2%, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες πιέσεις στην κεντρική τράπεζα για την ανάληψη δράσης προκειμένου να χαλιναγωγηθουν οι τιμές.

Το ευρώ ενισχύεται κατά 0,3% έναντι του δολαρίου στο $1,1305 μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ακρίβεια: Ήρθε για να μείνει

Πάντως όλα δείχνουν ότι το εφιαλτικό κύμα ακρίβειας που σαρώνει όχι μόνο τα καύσιμα, αλλά και τα είδη πρώτης ανάγκης, δεν θα είναι πρόσκαιρο. Ήρθε για να μείνει. Αυτό άλλωστε μπορεί κανείς να το εξάγει και από το ράλλυ διαρκείας το οποίο καταγράφεται σε βασικά προϊόντα, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, τα σπορέλαια, η ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά, ο καφές κ.α.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι ανατιμήσεις στην πρώτη ύλη, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα (που αυξάνουν τα μεταφορικά) θα μεταφραστούν σε ανατιμήσεις- «φωτιά» σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, επιβαρύνοντας τον ήδη αβάσταχτο οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το επόμενο διάστημα θα δούμε αυξημένες τιμές σε προϊόντα όπως αρτοσκευάσματα, σάλτσες, τυροκομικά, κατεψυγμένα, σοκολατοειδή, μπισκότα, αλλά και είδη προσωπικής υγιεινής. Αν προσθέσει, δε, κανείς τις αυξήσεις στα νωπά λαχανικά λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής, έχει τη συνολική εικόνα.

Τα δε νοικοκυριά έχουν «γονατίσει» ήδη όχι μόνο από τις ανατιμήσεις στα ράφια αλλά και από το ράλλυ στις τιμές των καυσίμων που κάνει τις μετακινήσεις… πολυτέλεια, την ίδια ώρα που έχουν αρχίσει και καταφθάνουν οι εξωφρενικών επιπέδων «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια χωρίς φρένο : Προς τα 2 ευρώ η αμόλυβδη στα αστικά κέντρα – Στα 2,20 στα νησιά – Και νέες αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ

Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας στην αγορά – Αλλάζουν συνεχώς οι τιμές οι προμηθευτές

Η ακρίβεια γονατίζει τους Έλληνες

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago