Κοινωνία

Εμβόλιο Novavax: Έρχεται στην Ελλάδα η διαφορά του με τα άλλα εμβόλια

Έρχεται και στη χώρα μας ένα επιπλέον ισχυρό «όπλο» κατά της πανδημίας. Πρόκειται για το πρώτο πρωτεϊνικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αυτό της Novavax.Οπως έγινε γνωστό, τα εμβόλια της Novavax θα φτάσουν στη χώρα μας τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστεκλέους, ανακοίνωσε ότι η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει το διάστημα, από τον Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο, «474.000 δόσεις, με την πρώτη παραλαβή στις 21/2 με 168.000 δόσεις».

Διαφορετική τεχνολογία από τα mRNA εμβόλια

Σημειώνεται ότι το βασισμένο σε πρωτεΐνη εμβόλιο της Novavax, το οποίο εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) τον προηγούμενο Δεκέμβριο, χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία από τα mRNA εμβόλια των Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Πώς θα χορηγείται το εμβόλιο

Το βασισμένο σε πρωτεΐνη εμβόλιο της Novavax θα χορηγείται σε δύο δόσεις και βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματικό κατά αριθμού παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Υγείας. Αυτό θα είναι μια εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί τεχνολογία αγγελιαφόρου RNA (mRNA).

Η Novavax ανακοίνωσε ότι η λήψη αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της αύξησε περαιτέρω την ανοσολογική απόκριση αυτών στους οποίους χορηγήθηκε κατά της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τις συνεχιζόμενες δοκιμές της εταιρείας για την αποτελεσματικότητα του παρασκευάσματος που δημιούργησε σε εφήβους και ως ενισχυτική δόση.

«Έχουμε ενθαρρυνθεί από το γεγονός ότι οι ενισχυμένες αποκρίσεις κατά όλων των παραλλαγμένων στελεχών (του νέου κορωνοϊού) ήταν συγκρίσιμες με αυτές που σχετίζονται με υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις κλινικές μας δοκιμές της Φάσης 3», είχε δηλώσει ο Γκρέγκορι Μ. Γκλεν, πρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της Novavax.

Ποια η διαφορά των εμβολίων mRNA με τα πρωτεϊνικά

Τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA στοχεύουν στο να δώσουν εντολή στα κύτταρά μας να φτιάξουν εκείνα τον μηχανισμό προστασίας του οργανισμού, λειτουργώντας με τον εξής τρόπο: μόλις δεχθούν εντολή, τα κύτταρα παράγουν την S- πρωτεΐνη του ιού, που αποτελεί το αντιγόνο εναντίον του οποίου στη συνέχεια τα Β-κύτταρα του οργανισμού φτιάχνουν αντισώματα και ενεργοποιούν τα κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα.

Τα πρωτεϊνικά εμβόλια είναι τα λεγόμενα «κλασικής λογικής», αλλά, αντί για ολόκληρο τον ιό, χρησιμοποιείται μόνον η πρωτεΐνη εναντίον της οποίας πρέπει να προκληθεί η παραγωγή αντισωμάτων, ενισχυμένη με την προσθήκη ανοσοενισχυτικού, προκειμένου να μπορεί να χορηγηθεί.

Θα βοηθήσει  στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμών;

Μέγα ζητούμενο είναι αν θα «πείσει» τους αρνητές να προχωρήσουν σε εμβολιασμό. Η αντιπρόεδρος της Novavax, Σίλβια Τέιλορ τόνισε ότι το πρωτεϊνικό εμβόλιο κατά της Covid-19 της αμερικανικής εταιρείας αποτελεί «εξαιρετική επιλογή» για «εκείνους που ίσως διστάζουν να εμβολιαστούν ή αναζητούν πρόσθετες επιλογές».

Από την πλευρά του ο Τζον Σκέριτ, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων της Αυστραλίας (TGA), που άναψε τον περασμένο μήνα το πράσινο φως για τη χρήση του σκευάσματος της Novavax σε ενήλικες, σχολίασε ότι το εν λόγω εμβόλιο παρέχει μια «περαιτέρω εναλλακτική» σε άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. «Έχω λάβει αρκετές εκατοντάδες email από ομάδας και άτομα, που ανέφεραν ότι για οιονδήποτε λόγο “θα θέλαμε ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο»

Διαβάστε επίσης:

Τζανάκης: Οι 4 λόγοι που έχουμε αυξημένους θανάτους – Ανάγκη να βρεθεί ετήσιο εμβόλιο

Kορονοϊός : Αρση των μέτρων στη Δανία – Ανοίγει ο δρόμος και για την Ελλάδα ;

Σοκ: Νέο επεισόδιο οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη – Με αιμάτωμα στο συκώτι και χτυπήματα στο κεφάλι 14χρονος

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago