Ενέργεια

Oι χώρες της ΕΕ μειώνουν το ΦΠΑ σε ρεύμα, καύσιμα, αλλά η Ελλάδα ακόμα προσδοκά την αυτορρύθμιση των αγορών…

Το Βέλγιο ήταν η τελευταία από μια σειρά χωρών, που μείωσε δραστικά το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στο ηλεκτρικό ρεύμα, κατεβάζοντάς τον στο 6% από το μέχρι τώρα ισχύον 21%. Επίσης η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες αποφάσισε μια εφάπαξ καταβολή 100 ευρώ ανά νοικοκυριό για να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των τιμών.

Ανάλογο μέτρο είχε λάβει και η Αυστρία με μια καταβολή 150 ευρώ ανά λογαριασμό. Για τους ανέργους το ποσό αυτό ήταν διπλάσιο. Συνολικά η Αυστρία έχει διαθέσει 1,7 δισ. για τη στήριξη των νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση.

Η βελγική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης την εισαγωγή ενός ειδικού επιδοτούμενου τιμολογίου για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα μέχρι το τέλος Ιουνίου. Εχει ήδη προϋπολογίσει για την στήριξη αυτών των μέτρων το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ.

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να διατηρεί το ισχύον καθεστώς ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, που είναι έτσι κι αλλιώς από τους υψηλότερους σε ολόκληρη την Ευρώπη, μια σειρά από χώρες της ΕΕ προχωρούν στην δραστική μείωσή του σε διάφορους τομείς της ενέργειας προκειμένου να απορροφήσουν ένα μέρος από την τερατώδη αύξηση των τιμών. Το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ είναι ένα από αυτά που περιέχει η αποκαλούμενη «εργαλειοθήκη» της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Αντί για τον ΦΠΑ θυμήθηκαν ξανά τον ΕΝΦΙΑ

Την ίδια στιγμή ο Ελληνας πρωθυπουργός δείχνει να επιλέγει να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα ανακοινώνοντας τηλεοπτικά μείωση του ΕΝΦΙΑ, ένα μέτρο που μπορεί να ανακουφίζει ως ένα βαθμό και κάποιους χαμηλόμισθους, αλλά ωφελεί κυρίως όσους έχουν συγκεντρωμένες στα χέρια τους μεγάλες περιουσίες και κυρίως δεν απαντά στο τρέχον καυτό πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, που πλήττει τους πάντες. Και αυτούς δηλαδή που δεν έχουν ακίνητα, αλλά καλούνται να πληρώνουν ρεύμα, πετρέλαιο, καύσιμα, φυσικό αέριο κάθε μέρα.

Στην Ιταλία η κυβέρνηση Ντράγκι ακολούθησε ακριβώς την ίδια μέθοδο ρίχνοντας το φόρο στο φυσικό αέριο από το 20% στο 5% και έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 3 δισ. για την στήριξη των νοκοκυριών.

Στην Πολωνία έχει μειωθεί ο ΦΠΑ στα καύσιμα συνολικά και έχει ανασταλεί πλήρως στα τρόφιμα από την 1η Φεβρουαρίου, προκειμένου να στηριχτούν τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Στην Ισπανία ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια έχει μειωθεί κατά το ήμισυ πέφτοντας στο 10% ενώ η κυβέρνηση έχει επιβάλει στις εταιρίες που επωφελούνται από την άνοδο των τιμών να επιστρέψουν ένα μέρος των κερδών τους στους καταναλωτές.

Στην Γερμανία η κυβέρνηση καθυστερεί να υιοθετήσει ένα τέτοιο μέτρο και τα συνδικάτα έχουν ξεκινήσει ανάλογη εκστρατεία, ζητώντας την αναστολή του ΦΠΑ στην ενέργεια (19%) και μια εφάπαξ ενίσχυση 200 ευρώ για χαμηλά εισοδήματα

Στην Τσεχία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί σταδιακή μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια μέχρι και κατάργηση του μέσα στο 2023. Μένει να φανεί αν η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι ή αν θα διαφοροποιηθεί.

Η Βουλγαρία πάγωσε πρόσφατα τις τιμές της θέρμανσης και της ενέργειας μέχρι τουλάχιστον το τέλος Μαρτίου.

Η Γαλλία έχει επιλέξει να επιβάλει πλαφόν στις αυξήσεις στο ρεύμα, προκειμένου να αποφύγει τη λαϊκή οργή, όπως αυτή είχε εκδηλωθεί πριν τρία χρόνια περίπου, με τις σημαντικές αυξήσεις τότε στα καύσιμα, που «γέννησαν» το κίνημα των κίτρινων γιλέκων. Υπολογίζεται ότι το κράτος θα δαπανήσει περίπου 8 δισ. ως αποζημίωση στις εταιρίες ενέργειας για αυτό το σκοπό.

Η ουσία είναι πάντως ότι κάθε χώρα ακολουθεί ένα δικό της δρόμο. Η ΕΕ μπορεί να έχει χαράξει εδώ και χρόνια μια «κοινή γραμμή», σε ότι αφορά την βίαιη προώθηση της απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας συνολικά, αλλά αδυνατεί τώρα να βρεί μια ανάλογη εννιαία απάντηση, για να αντιμετωπίσει μόνιμα και αποτελεσματικά ένα πρόβλημα, που ταλανίζει εκατομμύρια πολίτες.

Αντίθετα η Κομισιόν φαίνεται να ελπίζει σε μια ύφεση της κρίσης μέσω της εισαγωγής υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ, μέτρο που πάντως δε μπορεί να λύσει μόνιμα και κυρίως πιο «φτηνά» το πρόβλημα.

Διαβάστε ακόμα

Το ακριβό ρεύμα, ο Πούτιν, οι κερδοσκόποι, η EE και το «αόρατο χέρι» της αγοράς

Ουκρανία: Ολοι μιλούν τώρα για ειρήνη αλλά κάνουν και ετοιμασίες για πόλεμο

Οι Χειμερινοί Αγώνες στο Πεκίνο αφορμή για νέες γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago