Κοινωνία

Ακρίβεια χωρίς φρένο : Προς τα 2 ευρώ η αμόλυβδη στα αστικά κέντρα – Στα 2,20 στα νησιά – Και νέες αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ

Χωρίς φρένο είναι πλέον η έξαρση της ακρίβειας με τα νοικοκυριά να μην μπορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να ανταπεξέλθουν. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργου Ασμάτογλου σήμερα στην Ελληνική Ραδιοφωνία, όπου προανήγγειλε ότι οι τιμές στην αμόλυβδη βενζίνη θα φθάσουν τα δύο ευρώ στα αστικά κέντρα ,ενώ στα νησιά τα 2,20. Παράλληλα τόνισε πως οι διαρκείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων συμπαρασύρουν όλους τους τομείς της αγοράς με συνέπεια να είναι αναμενόμενη και η αύξηση στα βασικά είδη διατροφής και τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ασμάτογλου: «Η μέση τιμή σήμερα αγγίζει το 1,90€ πανελλαδικά, η οποία είναι πολύ υψηλή τιμή για την αμόλυβδη βενζίνη, όπως επίσης και για το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης το οποίο είναι κόστος ενέργειας για όλα τα παραγόμενα προϊόντα αλλά και για τις παροχές υπηρεσιών οι οποίες ανεβάζουν το κόστος και έτσι αυτός που το πληρώνει τελικά είναι ο καταναλωτής» .

Παράλληλα υποστήριξε ότι « Είναι σταθερά ανοδική η πορεία του διυλισμένου προϊόντος του πετρελαίου και αν κάνει για λίγο μια κάμψη, ξαναγυρίζει πάλι ανοδικά. Οι πολύ μικρές μειώσεις που έχουν υπάρξει όχι μόνο δεν έχουν φανεί αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα καλύπτεται η μείωση και ανεβαίνουν προς τα πάνω πάλι οι τιμές. Συνεχίζει η ανοδική πορεία λίγο λίγο κάθε μέρα, το βλέπω και στις προβλέψεις τις διυλιστηριακές που και στην αυριανή μέρα θα είναι προσθετική, όπως και σήμερα ήταν αρκετά υψηλή η αύξηση για όσους θα πάρουμε καύσιμα σε σχέση με την χθεσινή χρέωση. Είναι ακριβότερο το καύσιμο που θα αγοράσουμε οι πρατηριούχοι σήμερα όπως θα είναι και αύριο και μεθαύριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις».

Αναφερόμενος στις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και του υπουργού Ανάπτυξης ότι οι αυξήσεις είναι παροδικές δήλωσε: «Εάν ήταν πράγματι παροδική η ανοδική πορεία των καυσίμων θα έπρεπε να είχε τελειώσει το αργότερο τον Δεκέμβριο, αλλά βρισκόμαστε ήδη στον Φεβρουάριο και οι αυξήσεις τραβούν την ανηφόρα . Αυτό δικαιολογεί και τις αυξήσεις που έχουμε δει στα προϊόντα στα ράφια των σουπερμάρκετ, καθώς προέρχονται από την υψηλή τιμή των καυσίμων».

«Λέγαμε πάντοτε ότι θα πρέπει στις περιπτώσεις που αυξάνεται η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου να υπάρχει ένας μηχανισμός να μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, ο οποίος επιβαρύνεται και από τον ΦΠΑ και δεν ξέρω αν θα ξεπεράσουμε και τα 2 ευρώ την βενζίνη. Θα μπούμε σε μια μεγάλη ύφεση που δεν θα φέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους, γιατί η μικρή τιμή και ο κύκλος εργασιών είναι αυτό που επιφέρει έσοδα» επεσήμανε ο κ. Ασμάτογλου.

Πρόσθεσε ακόμη, πως οι αυξήσεις έχουν σημαντικές επιπτώσεις στα νοικοκυριά φέρνονατας ως παράδειγμα τις λιγοστές παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης εν μέσω του χειμώνα : «Το είδαμε και με το πετρέλαιο θέρμανσης, με τον χιονιά, οι ποσότητες που είχαν παραγγελθεί ήταν πολύ μικρές, οι δεξαμενές ήταν άδειες και όπου δεν μπόρεσε να γίνει η διανομή, τουλάχιστον στα βόρεια προάστια που έπεσε πολύ χιόνι, έμειναν πάρα πολλά σπίτια χωρίς πετρέλαιο, δεν είχαν άλλους τρόπους θέρμανσης, με ηλικιωμένους και δεν μπορείτε να φανταστείτε τι αντιμετωπίσαμε αυτές τις μέρες».

«Κάτι πρέπει να γίνει» τόνισε ο κ. Ασμάτογλου, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο εγχώριο, αλλά αφορά όλη την Ευρώπη. Στην νησιωτική Ελλάδα, σε ορισμένες περιοχές η τιμή της βενζίνης ξεπερνά τα 2,20 ευρώ και θα αγγίξουμε τα 2 ευρώ και στα μεγάλα αστικά κέντρα» σημείωσε.

«Ειδήσεις σήμερα»

Επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι του Δημήτρη Καμπουράκη – Βίντεο ντοκουμέντο – Τι είπε ο δημοσιογράφος

Απόγνωση στα νοικοκυριά: Διάψευση ελπίδων για αποκλιμάκωση της τιμής ρεύματος τον Ιανουάριο

Έφοδοι – Επιθέσεις από μέλη του Ρουβίκωνα με βαριοπούλες – σε Αττική Οδό στο Κορωπί και στην Πολιτική Προστασία – 8 συλλήψεις

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago