Οικονομία

Απόγνωση στα νοικοκυριά: Διάψευση ελπίδων για αποκλιμάκωση της τιμής ρεύματος τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, η μέση ΤΕΑ τον Ιανουάριο θα είναι στα 227,30 ευρώ/MWh δηλαδή πολύ κοντά στις τιμές του Δεκεμβρίου και του Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην κορύφωση μέχρι στιγμής της κρίσης το Δεκέμβριο οι τιμές του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα στα 235,38 ευρώ/MWh, σχεδόν 7 ευρώ ακριβότερα από τα 228,87ευρώ/MWh του Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες 10 ημέρες οι τιμές  είναι υψηλότερες από 250 ευρώ/MWh και μεγαλύτερες ως προς εκείνες της Ιταλίας. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές τον Φεβρουάριο, εάν συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο, θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 250 ευρώ/MWh.

Τον Ιανουάριο η ζήτηση ρεύματος κατέγραψε λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών σημαντική αύξηση στις 206 GWh, ενώ για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος επιστρατεύτηκε η λειτουργία σημαντικού αριθμού λιγνιτικών μονάδων (Άγιος Δημήτριος 1,2,3,4, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4).

Σε κάθε περίπτωση η άνοδος των τιμών της χονδρεμπορικής, αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές και στη λιανική. Τον Δεκέμβριο η ενεργοποίηση των ρητρών που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια, προκάλεσε αυξήσεις στα επίπεδα των 30 – 31 σεντς/KWh. Καθώς οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και τον Ιανουάριο, η εκτίμηση για τη λιανική τιμή είναι μεταξύ 29 και 30 σεντς/KWh. Αξίζει να αναφερθεί ότι προ κρίσης, τα ανταγωνιστικά τιμολόγια των ιδιωτών παρόχων έφταναν σε κόστος τα 6 σεντς/KWh ενώ της ΔΕΗ τα 11 σεντς/KWh. 

Το Βέλγιο μειώνει το ΦΠΑ στο 6%

Η κυβέρνηση στο Βέλγιο αποφάσισε να μειώσει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στο ηλεκτρικό από 21% στο 6% από την 1η Μαρτίου μέχρι την 1η Ιουλίου, να δώσει μια επιταγή 100 ευρώ στους Βέλγους και να επεκτείνει το κοινωνικό τιμολόγιο.

Το πακέτο για την ενέργεια θα φθάσει το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας Τίνε Βαν Ντερ Στρέτεν, και αυτό ισοδυναμεί με μέση μείωση 165 ευρώ για τα νοικοκυριά.

Οι περισσότερες από τις 27 χώρες της ΕΕ έχουν σχεδιάσει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Η Βουλγαρία πάγωσε τις τιμές της θέρμανσης και της ενέργειας μέχρι το τέλος Μαρτίου, η Ισπανία και η Γαλλία έβαλαν ανώτατο όριο στις αυξήσεις των λογαριασμών της ενέργειας, ενώ άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Σουηδία, προσέφεραν αποζημίωση στα νοικοκυριά που πλήττονται περισσότερο.

Η σημερινή κίνηση έρχεται έπειτα από εβδομάδες συζητήσεων μέσα στη διαιρεμένη βελγική κυβέρνηση για το πώς να προστατευθούν οι καταναλωτές από την αύξηση των λογαριασμών για την ενέργεια.

Να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ανάλογη πρόταση για τη μείωση του ΦΠΑ, αλλά η κυβέρνηση την έχει απορρίψει επικαλούμενη τα δημοσιονομικά μεγέθη. 



Πηγή: energypress.gr

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago