Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, η μέση ΤΕΑ τον Ιανουάριο θα είναι στα 227,30 ευρώ/MWh δηλαδή πολύ κοντά στις τιμές του Δεκεμβρίου και του Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στην κορύφωση μέχρι στιγμής της κρίσης το Δεκέμβριο οι τιμές του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα στα 235,38 ευρώ/MWh, σχεδόν 7 ευρώ ακριβότερα από τα 228,87ευρώ/MWh του Νοεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες 10 ημέρες οι τιμές είναι υψηλότερες από 250 ευρώ/MWh και μεγαλύτερες ως προς εκείνες της Ιταλίας. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές τον Φεβρουάριο, εάν συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο, θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 250 ευρώ/MWh.
Τον Ιανουάριο η ζήτηση ρεύματος κατέγραψε λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών σημαντική αύξηση στις 206 GWh, ενώ για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος επιστρατεύτηκε η λειτουργία σημαντικού αριθμού λιγνιτικών μονάδων (Άγιος Δημήτριος 1,2,3,4, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4).
Σε κάθε περίπτωση η άνοδος των τιμών της χονδρεμπορικής, αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές και στη λιανική. Τον Δεκέμβριο η ενεργοποίηση των ρητρών που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια, προκάλεσε αυξήσεις στα επίπεδα των 30 – 31 σεντς/KWh. Καθώς οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και τον Ιανουάριο, η εκτίμηση για τη λιανική τιμή είναι μεταξύ 29 και 30 σεντς/KWh. Αξίζει να αναφερθεί ότι προ κρίσης, τα ανταγωνιστικά τιμολόγια των ιδιωτών παρόχων έφταναν σε κόστος τα 6 σεντς/KWh ενώ της ΔΕΗ τα 11 σεντς/KWh.
Το Βέλγιο μειώνει το ΦΠΑ στο 6%
Το πακέτο για την ενέργεια θα φθάσει το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας Τίνε Βαν Ντερ Στρέτεν, και αυτό ισοδυναμεί με μέση μείωση 165 ευρώ για τα νοικοκυριά.
Οι περισσότερες από τις 27 χώρες της ΕΕ έχουν σχεδιάσει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Η Βουλγαρία πάγωσε τις τιμές της θέρμανσης και της ενέργειας μέχρι το τέλος Μαρτίου, η Ισπανία και η Γαλλία έβαλαν ανώτατο όριο στις αυξήσεις των λογαριασμών της ενέργειας, ενώ άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Σουηδία, προσέφεραν αποζημίωση στα νοικοκυριά που πλήττονται περισσότερο.
Η σημερινή κίνηση έρχεται έπειτα από εβδομάδες συζητήσεων μέσα στη διαιρεμένη βελγική κυβέρνηση για το πώς να προστατευθούν οι καταναλωτές από την αύξηση των λογαριασμών για την ενέργεια.
Να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ανάλογη πρόταση για τη μείωση του ΦΠΑ, αλλά η κυβέρνηση την έχει απορρίψει επικαλούμενη τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Πηγή: energypress.gr
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…