Media

Euractiv: Η φίμωση του Τύπου θα στερήσει κοινοτικά κονδύλια στην Ελλάδα

Αναφορά στο σενάριο να «τιμωρηθεί» η Ελλάδα με στέρηση κονδυλίων εξαιτίας της συμπεριφοράς της κυβέρνησης της Ν.Δ. στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου, με αφορμή τις διώξεις Βαξεβάνη-Παπαδάκου κάνει ο έγκυρος ιστότοπος euractiv.

«Προς το παρόν δεν έχουμε κάποιο σχόλιο για τις συγκεκριμένες υποθέσεις δεδομένου ότι υπάρχουν εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες για αυτές τις υποθέσεις και δεν σχολιάζουμε ποτέ μεμονωμένες δικαστικές διαδικασίες στα κράτη μέλη μας», τόνισε κοινοτικός αξιωματούχος.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος της ΕΕ κατέστησε σαφές ότι η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο πλουραλισμός είναι ένας από τους τέσσερις βασικούς τομείς που καλύπτονται από την έκθεση για το κράτος δικαίου και παρέπεμψε την EURACTIV στην έκθεση του 2021 για την Ελλάδα, η οποία εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια των δημοσιογράφων που δραστηριοποιούνται στη χώρα», αναφέρει ο ιστότοπος.

Τι γράφει το Euractiv:

Σε επικοινωνία της EURACTIV με αξιωματούχο της Κομισιόν, ετέθη το ζήτημα της δίωξης του Κώστα Βαξεβάνη και της Ιωάννας Παπαδάκου καθώς και κατά πόσο η ελευθερία Τύπου στην Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει τα κοινοτικά κονδύλια που περιμένει η χώρα, ύστερα από σχετικές αιχμές που άφησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος. 

«Προς το παρόν δεν έχουμε κάποιο σχόλιο για τις συγκεκριμένες υποθέσεις δεδομένου ότι υπάρχουν εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες για αυτές τις υποθέσεις και δεν σχολιάζουμε ποτέ μεμονωμένες δικαστικές διαδικασίες στα κράτη μέλη μας», τόνισε κοινοτικός αξιωματούχος.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος της ΕΕ κατέστησε σαφές ότι η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο πλουραλισμός είναι ένας από τους τέσσερις βασικούς τομείς που καλύπτονται από την έκθεση για το κράτος δικαίου και παρέπεμψε την EURACTIV στην έκθεση του 2021 για την Ελλάδα, η οποία εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια των δημοσιογράφων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Κάνοντας αιχμηρά σχόλια περί «Ορμπανοποίησης», ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος δήλωσε χθες ότι η Κομισιόν έχει μπλοκάρει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση Ουγγαρίας και Πολωνίας λόγω των παραβιάσεων του κράτους δικαίου και ότι το Μαξίμου θα πρέπει να το γνωρίζει.

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν να μπλοκαριστούν κοινοτικά κονδύλια λόγω της κατάστασης της ελευθερίας του Τύπου, ο αξιωματούχος απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στρατηγικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ετήσια Στρατηγική Αειφόρου Ανάπτυξης (ASGS) για το 2021.

«Η ASGS αναφέρει ρητά ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους υποστηρικτικούς τομείς, οι οποίοι διαδραματίζουν βασικό ρόλο για τις δημοκρατίες μας, ειδικά στον τομέα των μέσων ενημέρωσης όπου η υποστήριξη πρέπει να παρέχεται με τρόπο που να σέβεται και να προωθεί τα μέσα ενημέρωσης ελευθερία και πλουραλισμός».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι αρκετά κράτη μέλη έχουν συμπεριλάβει μέτρα στα σχέδια ανάκαμψης για να βοηθήσουν στη στήριξη του τομέα των μέσων ενημέρωσης για την προώθηση της ελευθερίας και του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης.

Η Επιτροπή έχει ήδη παγώσει σε ξεχωριστή διαδικασία δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις στη Βουδαπέστη από το Ταμείο Ανάκαμψης, επικαλούμενη τις ίδιες ανησυχίες.

Κύρτσος για Μητσοτάκη: Έκανε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου

«Όταν υπάρχει μια δίωξη σε εξέλιξη, δεν παρεμβαίνεις. Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας “συμμορία” τους δημοσιογράφους που διώκονται είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου», τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας στο Κόκκινο στην Ευγενία Λουπάκη και τον Χρυσόστομο Λουκά.

«Σε κάθε περίπτωση διαφωνώ με τις διώξεις κατά δημοσιογράφων» είπε «και διερωτώμαι αν εκεί στο Μαξίμου έχουν ιδέα από διεθνοπολιτική. Διότι είμαστε ήδη στο στόχαστρο της ΕΕ για την ελευθερία του Τύπου και οδεύουμε προς Ορμπανοποίηση. Και ο Ορμπαν δεν παίρνει λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ξέρουν αυτό;» Σχετικά με τον χαρακτηρισμό του σκανδάλου Novartis ως σκευωρία από τον πρωθυπουργό ο κ. Κύρτσος είπε ότι απορεί που το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει κάνει καμία ενέργεια κατά της εταιρείας για αποζημίωση τη στιγμή που οι ΗΠΑ πήραν 350 εκατομμύρια.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago